>
Matkassen ledde vidare in i gemenskap och glädje
Matkassen ledde vidare in i gemenskap och glädje
Pengarna räckte inte till för Ingela efter skilsmässan från maken. När hon kom till Frälsningsarméns kår i Jönköping/Huskvarna fick hon julmat och klappar. Snart började hon och ena dottern delta i aktiviteter där. Förutom mättade magar har kårgemenskapen gett dem trygghet, mening och glädje.
Bilden är arrangerad. Foto: Jonas Nimmersjö
När trebarnsmamman Ingela, 46 år, blev lämnad av yngsta dotterns far hamnade hon i ekonomisk knipa. Hon är sjukpensionär och hade inte råd att bo kvar i huset i Jönköping. Hon ville sälja det men det var inte rätt läge på marknaden just då så hon fick försöka hitta andra lösningar för ekonomin.
— Jag fick till och med sälja min mammas konst – en tavla som betydde väldigt mycket för mig, förklarar hon.
Ingela har vuxit upp med farföräldrar som är pingstvänner och själv har hon alltid haft en barnatro men hon har aldrig haft med Frälsningsarmén att göra. När hon nu hade det tufft pengamässigt och julen närmade sig fick hon höra att man kan få ekonomisk hjälp i form av en matkasse och klappar till barnen på Södra Vätterbygdens kår. Detta var några år sedan och hon bestämde sig för att gå dit.
— Det var en stor påse och det betydde så otroligt mycket att kunna fira jul fast vi inte hade några pengar, särskilt för barnen. De vet ju att jag har det tufft men man vill ju ändå ge dem någonting, menar hon på.
Sommarlägren är så viktiga för mig och barnen
Kommande år fortsatte Ingela att ta emot ekonomisk hjälp i form av julmatskassar men hon började även delta i aktiviteter på kåren tillsammans med nu 14-åriga dottern. De var på familjemiddagar, följde med på utflykter och åkte på sommarläger.
— Dessa läger är det vi kommer i väg på under sommaren och det känns viktigt. Sist var det så fantastiskt bra med lekar och aktiviteter som passade alla, gammal som ung. Barnen får också tillfälle att prata om kristen tro på deras nivå, säger Ingela.
— Och vi får så mycket mat på Frälsningsarmén. Man går aldrig hungrig när man är där. I samtalsgrupperna till exempel börjar vi alltid med fika först, tillägger hon.
Alphakurs och medlem
Förra året gick Ingela en Alphakurs på kåren. Nyfikenheten väcktes efter att en vän till henne hade gjort det och blivit helt förändrad.
— Det var jätteintressant och vi hade bra diskussioner. Många tankar väcktes och jag fick ställa alla mina frågor, fortsätter hon.
— Jag kan varmt rekommendera Alphakursen till alla och man måste ju inte bestämma sig för att bli frälst om man går den. Om man känner att det inte passar en så vet man ju det och den som vill kan alltid gå om kursen senare, understryker hon.
I slutet av kursen tog hon beslutet att bli kristen och i januari blev hon och dottern medlemmar i kåren. Dottern vill också gå Alphakursen och tycker om att hjälpa till med de små barnen i kyrkan. Kåren har blivit som ett andra hem för dem och Ingela påpekar att hon känt sig väldigt säker på att detta är rätt för henne, att det är den här vägen hon vill gå.
— Jag blev nästan lite pirrig i magen när jag lämnade över allt till Jesus. Det hände något inom mig. Man har ju hört talas om andra som varit med om saker när de bestämt sig för att bli frälsta och det var ju så där härligt för mig med, utbrister hon.
Jesus vill att vi ska be
Nu går Ingela Alpha Sveriges bönekurs. Den har fått henne att förstå att hon frimodigt kan be för sina och de anhörigas behov. Nu har hon insett att Jesus faktiskt vill att vi gör det, att man inte måste välja ut en sak att be för och att man inte behöver ha dåligt samvete för det eller känna sig egoistisk. Hon gläds också över att vännerna på kåren ber mycket tillsammans.
— Det känns så bra och det gör att jag inte känner mig ensam. När jag tvivlar så får jag stöttning i bön och det ger trygghet, fortsätter hon.
Ingela nämner att även om hon har en dålig dag så blir hon bättre till mods när hon kommer till kåren. Där känner hon och dottern sig välkomnade med öppna armar och hon ger en eloge till personalen och kårledarna. Framöver vill hon bli mer aktiv där och bidra med volontärinsatser.
— Det ska bli jättespännande. Jag vill ge tillbaka men har inga pengar men jag kan ge av min tid, avslutar hon.
Text: Teresia Jansson
Vill du be till Gud?
Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.
Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).
Vår fader
Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.