Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Magar som kurrar och bebisar som behöver blöjor

För de mest utsatta familjerna är läget tuffare än på länge. Magar som kurrar. Kläder som är alldeles för små eller helt utslitna. Barn som tvingas sluta på sina enda aktiviteter. Och småbarnsföräldrar som ber om blöjor till sina bebisar. Det är lite av det vi möter just nu. En matkasse, en jacka i rätt storlek, ett paket blöjor eller ett par hela skor kan betyda väldigt mycket för dessa familjer.

Just nu kämpar föräldrar – och inte minst ensamstående föräldrar – för att kunna ställa mat på bordet och ordna kläder och skor till sina barn. En del har inte ens råd med blöjor.

Och samtidigt stiger oron inför vintern.

Ingen ljusning i sikte för de mest utsatta

Många av de familjer som söker hjälp på Frälsningsarmén i Östersund lever på en låg ekonomisk nivå för jämnan. När något händer – att de blir arbetslösa, sjuka, utförsäkrade eller bara får ett glapp mellan olika inkomster – får de snabbt problem. Flera av de hjälpsökande är ensamstående föräldrar.

– De har inga marginaler eller buffertar, utan försöker klara månad för månad. De är väldigt utsatta om något händer, förklarar Inger Silfverdal, som är kåransvarig i Östersund.

Inger märker att utsattheten har förvärrats på senare år. Trots att många nu pratar om en ljusare ekonomi och räntesänkningar ser hon ingen ljusning bland utsatta familjer.

– Nej, jag ser inte att det ljusnar. Det är absolut tuffare nu om vi jämför med för några år sedan, eller om vi bara tittar tillbaka ett år i tiden.

Hjälp en barnfamilj i utsatthet

”Det rör alltid hjärtat när barn finns med i bilden”

De flesta familjer som Frälsningsarmén i Östersund möter behöver hjälp med mat. Månadens pengar räcker helt enkelt inte för att klara matbehoven. Nu i början på hösten har flera dessutom haft behov av kläder. Och de som har småbarn behöver hjälp med blöjor.

– Det rör alltid hjärtat lite extra när det finns barn med i bilden. Men det är också gripande att se när det lilla vi har kunnat göra blir till verklig hjälp för någon, säger Inger.

Frälsningsarmén strävar alltid efter att vända situationen på lång sikt. Den akuta hjälpen kan ofta vara första steget till en mer varaktig förändring av en livssituation. I Östersund skulle man vilja göra mer för de mest utsatta.

– Vi önskar att vi kunde göra mer, för behoven är stora. Vi skulle behöva fler volontärer, men också fler gåvogivare så att vi kan möta alla behov, säger Inger Silfverdal.

Flera av de hjälpsökande i Östersund är ensamstående föräldrar. "De har inga marginaler eller buffertar, utan försöker klara månad för månad. De är väldigt utsatta om något händer", förklarar Inger Silfverdal, som är kåransvarig i Östersund.

Stigande oro inför hösten och vintern

På flera håll märks en tilltagande oro inför hösten och vintern bland utsatta barnfamiljer.

Den ekonomiska bördan är väldigt tuff för många barnfamiljer just nu. Många oroar sig för hur det ska gå nu när hösten och vintern närmar sig.

Enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Fastighetsbyrån är 23 procent av svenskarna ganska eller mycket oroade över sin privatekonomi. Men en grupp sticker ut: ensamstående föräldrar med barn. Där är hela 50 procent (!) ganska eller mycket oroade över sin ekonomi.

– Ensamstående med barn är tydligt mer oroade över privatekonomin. Speciellt i storstäderna blir boendekostnaderna en väldigt stor del av den disponibla inkomsten för den gruppen, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

Och just ensamstående föräldrar med barn är en vanligt förekommande kategori som söker hjälp hos Frälsningsarmén.

– Många av de vi möter är ensamstående föräldrar med barn. Att stå med hela ansvaret för försörjning, uppfostran och omsorg är väldigt tufft – både ekonomiskt och mentalt. Om någonting händer är de väldigt sårbara.

Så fick sjuårige Sixten och hans mamma Nathalie akut hjälp

Nathalie är en av alla ensamstående mammor som Frälsningsarmén har hjälpt på sistone. Alldeles nyligen knackade hon och hennes sjuårige son Sixten på dörren till en av våra kårer. Att Sixten behövde nya kläder var uppenbart. Jackan var urvuxen sedan länge. Byxorna hade lappats i omgångar. Och sulorna på skorna var så hårt slitna att det hade gått hål på flera ställen.

Nathalie berättade för våra medarbetare att hon brukade hoppa över vissa måltider. Syftet med att inte äta var att spara pengar, så att Sixten skulle kunna äta sig mätt. Men trots ofrivillig fasta räckte inte pengarna till kläder och skor. Nathalie skämdes över sin utsatthet.

– Skammen över att vara i en utsatt situation är ofta stor bland de föräldrar vi möter. Att som förälder inte kunna försörja sina barn fullt ut kan leda till känslor och skuld och skam.

Frälsningsarméns medarbetare kunde hjälpa Sixten och Nathalie med mat, kläder och skor. Så nu kan både Nathalie och Sixten äta sig mätta. Och Nathalie slipper oroa sig för att Sixten ska frysa under hösten och vintern. Den enkla hjälpinsatsen har även bidragit till att Nathalie slipper skämmas över att inte kunna möta Sixtens grundläggande behov.

– Små saker gör stor skillnad för utsatta barnfamiljer, och inte minst för ensamstående föräldrar med barn. En matkasse, en jacka i rätt storlek, ett paket blöjor eller ett par hela skor kan betyda väldigt mycket.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805