Via kursmaterial och workshops lär de sig om mentorskap, ledarskap, idrottsskador och hjärt-, och lungräddning. Även ITH, I trygga händer, ingår, en kurs som alla som arbetar med barn och unga inom Frälsningsarmén ska gå i syfte att undvika att barn utsätts för övergrepp av olika slag. Hittills har 38 unga ledare i åldern 16-23 år utbildats. De får även praktik som ledare på skolloven då FFA Global anordnar fotbolls/idrottsfestivaler.
— De får arbetslivserfarenhet och sedan kan de arbeta hos någon av våra samarbetspartners eller bli ledare inom FFA Global för en yngre målgrupp, säger Gabriel.
Unga om att vara ledare
Filippa 16 år
Gått ledarspåret
Gör annars: Läser teater och regi i Norrköping.
— Det roligaste med ledarspåret var att få lära känna kristna i min egen ålder. Det var intressant att få lära sig att leda människor, hur man skapar engagemang hos barnen, hanterar bråk mellan dem och om förlåtelse och förståelse. Vi pratade också om vikten av att ha en vision innan man påbörjar något för att få ett bra resultat och känna motivation.
— Jag har haft mycket användning av det vi lärde oss, speciellt angående förlåtelse. På kåren i Linköping är jag med och håller i ”festfredag” då vi tonåringar gör aktiviteter och äter tillsammans.
Majed, 24 år
Ledare inom FFA Global i Stockholm.
Gör annars: Jobbar som svetsare.
— Jag började spela fotboll i FFA för fyra-fem år sedan och hjälper fortfarande till i FFA Global och det roligaste är att se barn växa upp och utvecklas.
— Det bästa med ledarutbildningen är att jag har lärt mig att ta mer ansvar och att ta tag i problem och hitta lösningar. Jag har också blivit bättre på att planera och kommunicera och det har jag användning av både i jobbet och på träningarna.
Linda, 21 år
Scoutledare på kåren i Eksjö.
Gör annars: Är handledare på dagligverksamhet för funktionsnedsatta.
— Jag började med scouterna som sexåring, blev ledarmedhjälpare när jag var 17 och invigdes till scoutledare för ett år sedan. Nu är jag med och planerar scoutåret/ schemat, vad vi ska göra, och jag tar hand om de yngre scouterna. Det bästa är att få träffa alla barn och som liten drömde jag om att bli ledare inom scouterna så det är ju kul att jag nådde dit.
— Jag var ganska blyg innan men som ledare för barn och unga måste jag prata mer och ta plats. Det har gjort att jag har utvecklats och det har jag nytta av i mitt arbete då jag är handledare.
Text: Teresia Jansson
Foto: Jonas Nimmersjö, Privat och Frälsningsarmén
Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 3 -2022