Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

"Konfirmation är livsomvälvande!"

Frälsningsarméns kombinerade konfa- och ungdomsläger 2021 samlade 40 ungdomar på Ågesta söder om Stockholm, många utan kristen bakgrund. Lektioner om tro, galet roliga aktiviteter och viktiga samtal mynnade ut i söndagens känslofyllda konfirmationshögtid.

Ågesta folkhögskola hörs rop och skratt nere från sjön Magelungen. Nybadade ungdomar invirade i handdukar traskar över området och lämnar våta fotspår på asfalten. Solen tittar fram efter en tidigare störtskur och får löv och gräsytor att glittra.

Här pågår sedan i söndags Frälsningsarméns konfaläger i kombination med ungdomslägret Summercamp. 40 deltagare, varav 31 är konfirmander och nio är äldre ungdomar har intensiva dagar med lektioner, diskussioner, andakt, aktiviteter, lekar, bad, kvällspass och förstås en del fotboll såhär i EM-tider.

De äldre ungdomarna viktiga förebilder

— När vi blandar konfirmander och ungdomar ger det dem en möjlighet att återkomma till oss, få äldre förebilder och nya vänner, säger Ewa-Marie Kihlagård som är en av huvudansvariga på lägret tillsammans med Julia Adolfsson, Simon Hurtig och Gabriel Wahl. Utöver dem finns fem andra ledare med.

Dagarnas undervisning går igenom grunderna i den kristna tron där teori och praktik varvas till en helhet. Förmiddagen har två lektionspass med ett tema som sedan återkommer under dagen.”Vad säger Bibeln om..?” fördjupas med: ”What´s in it for me?” Kvällsmötet ger olika så kallade Life Hacks kring ämnet, enkla handfasta råd som till exempel hur man kan hålla fast vid tron. Konfirmanderna har också fått delta i frågestunder.

— Vi har fått alla slags frågor i stil med: Hur kan man veta att man är älskad? Tips när man känner sig nere? Har djuren någon religion? Vem är den Heliga Ande?, säger Julia Adolfsson.

Simon Hurtig håller i en mikrofon och predikar om hur man som kristen kan "Do good".
Simon Hurtig predikar om hur man som kristen kan "Do good".

Viktiga samtal om livet och tron

Ledarna har sedan svarat utifrån sina infallsvinklar och Frälsningsarméns lärosatser. Gästföreläsare från Frälsningsarméns olika verksamheter har besökt lägret och talat om bland annat människohandel och porrmissbruk. Ledarna intygar att ungdomarna är väldigt fina och inkluderande gentemot varandra, något som är extra viktigt då fler av dem kommer från kårer eller orter med få i sin egen ålder. Här har undervisningen och hemgrupper på nätet över Zoom också betytt mycket.

— Uppföljningen och den lokala återkopplingen är viktig. Vissa åker tillbaka efter lägret och blir så ensamma som kristna i sin ålder på sin hemort, säger Simon Hurtig och tillägger att han fascineras av hur en veckas läger kan vara livsomvälvande i en ung människas liv.

Flera från icke troende bakgrund

— Ja, vi blir som en församling ihop under dessa dagar! Många har heller ingen församling sedan tidigare utan är helt nya i ett kristet sammanhang. Vissa kom för att en kompis tog med dem, berättar Julia.

När de unga får tid att fundera över tron, samtala öppet och i förtroende kan frågorna nå hjärtat. Då finns en större möjlighet att förstå vem Jesus är och vad han gjort för oss.

— Läger kan också beröra på djupet och väcka starka känslor. Livet och de djupa frågorna kommer nära, inflikar Ewa-Marie.

Detta blir tydligt senare på kvällen när Simon predikat och en stund av lovsång och personlig förbön tar vid. Både bön, tårar och glädje kommer till uttryck och flera av deltagarna är påtagligt rörda. Somliga av de unga brottas också med en problematik av fysisk eller psykisk ohälsa.

Lovsång ledd av ledarstaben. Ett gäng personer från Frälsningsarmén sjunger och spelar på olika instrument.
Lovsång ledd av ledarstaben. Många ungdomar blir berörda av både samtalen, förbönen och sången.

”Jag har lärt mig att kristendom är en relation”

Elvira

I skolans matsal har två konfirmander just ätit upp kyckling med ris och currysås. En av dem är Elvira, som tipsades om lägret av sin ungdomsledare på kåren i Västerås. Där spelar hon kornett och är med i ungdomsaktiviteter.

— Jag är alltid trygg på Frälsningsarméns aktiviteter. Det är väldigt kul med bra gemenskap och lektionerna är mer levande än i skolan. Först med bibelpasset och så kopplingen till individen. Jag har fått lära mig att kristendom först och främst är relation, inte religion. Och ledarna är så bra och engagerade!

Nya kompisen Livia håller med. Hon har varit scout i södertäljekåren sedan sjuårsåldern och uppskattar att få lära sig mer om Gud. Upplägget är flexibelt och gränserna okej.

— Jag kan ha svårt att koncentrera mig på lektioner och fick sätta mig på golvet och lyssna utan problem. Passen är inte så långa, de bryter för rast eller frukt, det är bra, säger hon.

Två glada tjejer på konfalägret. De tittar in i kameran och ler.
Elvira och Livia trivs bra på konfalägret med Frälsningsarmén.

Liam vill hitta sin egen vuxna tro

På väg upp mot samlingssalen strosar konfirmanden Liam. Han har deltagit i inledande veckornas konfaundervisning på Zoom men tycker att möten ansikte mot ansikte, som här på lägret, är det bästa. Liam växte upp i ett kristet hem och är med på södertäljekårens ungdomskvällar.

— Men jag vill gärna hitta min egen vuxna tro, inte leva på barnatron. Då är det bra att man får ställa frågor efter lektionerna. Helst inte i grupp men gärna med de vuxna efteråt, säger han och viftar bort en envis mygga.

Liam, som är deltagare på konfalägret, tillsammans med två av lägrets ledare Alexandra och Rafaela. De tittar in i kameran och ler.
Liam tycker att det är bra att man får ställa många frågor på konfirmationslektionerna. På bilden tillsammans med två av lägrets ledare Alexandra och Rafaela.

Fotbollsyra och lösgodis

Från samlingssalen dånar fotbollsljuden ut. Ansiktsmålade ungdomar och ledare i blågula kläder har bänkat sig för att se matchen mellan Sverige och Polen. Vimplar hänger i taket, fönstren är fördragna. På ett bord står välfyllda godislådor där man plockar ihop sin egen påse och swishar betalningen. Matchen är i full gång på en stor skärm och det tjoas högt när Sverige får in ännu ett mål.

Glada ungdomar som är på väg mot det stora Färgkriget.
Många härliga aktiviteter erbjöds på konfa och Summercamp. Här tågar glada ungdomar på väg mot det stora Färgkriget. Foto: Melissa Cherven.

”Räddad av nåd” på armen

David är 19 år och en av de äldsta deltagarna på lägret. Han tillhör Summercamp-gänget och känner Julia.

— Vi spelar fotboll ihop i hennes lag Lärjungarna, säger han.

Han ler och visar sin alldeles nya tatuering. ”Saved By Grace” står det snirkligt på armen med ett kors i mitten. David hittade till Frälsningsarmén via kåren 393 på söder i Stockholm.

— Jag var på kårens Late Night Coffee och fick tips om lägret. Jag vill gärna lära mig mer om kristendomen. I gymnasiet kan jag känna mig lite udda som kristen. Men det blir mycket känslor också när djupa frågor kommer upp, erkänner han.

Konfirmationshögtiden som avslutade lägret.
Konfirmationshögtiden som avslutade lägret. Foto: Jonatan Mellbom.

Karaoke och skratt på Late Night

Efter segeryra, predikan och lovsångsstund är den som vill med på Late Night Live. Ledarna Vanessa och Mikkel håller i karaoke och olika sånglekar från soffan. Ungdomarna skrattar och jublar åt varandras framträdanden. Dessutom intervjuas ledarna en kväll i taget. Här är det fritt fram att ställa frågor – till exempel om hur ledaren kom till tro och vad det innebär i dennes liv. Alla lyssnar nyfiket.

Nu är det dags för god natt. Högtalare och bildspel stängs av, kvällsmackor och te dukas bort. Musiksalen ska larmas och halv tolv ska gänget vara på sina rum. Arm i arm, gäspande och sjungande, drar sig tonåringarna tillbaka.

— Ja, det är maratondagar, skrattar Ewa-Marie Kihlagård lite senare när hon räknat in alla 40 för ännu en natt.

— Men det är helt underbart, fortsätter hon. Vi får så mycket tillbaka av det här.

Text och foto : Carina Tyskbo

Läs mer