>
Kollokul på hjul i förorten
Kollokul på hjul i förorten
En viktig del av Frälsningsarméns breda sociala verksamhet är att arrangera sommarkollo för barn och ungdomar. I Akalla erbjuds i sommar tre veckolånga dagkollon med cykelturer, vattenkrig, utflykter, sång och skapande på schemat.
Elmer och Yabsera stortrivs på dagkollot.
”Många vuxna är rädda för vad ett kyrkligt kollo innebär”
Elin HammarbergBakom en ganska oansenlig dörr i Akalla utanför Stockholm är det fullt ös. Här pågår Frälsningsarméns dagkollo med 12 glada barn som just nu äter lasagne och ivrigt pratar om eftermiddagens fredagsfest. Att stämningen är god är det ingen tvekan om, skratten avlöser varandra och det är mycket spring i benen, trots att barnen varit på en rejäl cykeltur på förmiddagen.
Dagkollot ska främja integration och skapa meningsfulla aktiviteter
Ansvariga Elin Hammarberg, socialkonsulent på Frälsningsarmén, berättar att syftet med dagkollot är att så många barn som möjligt ska få tillgång till roliga och meningsfulla aktiviteter sommartid och att erbjuda hög ledartäthet med goda, utbildade ledare. Integration är också en viktig del, och man månar om att få anmälningar både från Frälsningsarméns församling Vasakåren i city och i Akalla-området.
- Dessutom vill vi att barnen ska få röra på sig. Idag sitter många barn för mycket stilla. Därför bestämdes redan förra året att årets tre veckokollon ska ha cykel- och utflyktstema. Vi far ut på Järvafältet varje dag - det ger motion och träning i cykel- och trafikvett. Dessutom har vi kul, säger Elin medan barnen börjar troppa av från lunchen.
Förbereder eftermiddagens roliga avslutningsfest
De fyra ledarna delar upp barnen i grupper som förbereder festen. En grupp spånar fram programpunkter, en annan ställer i ordning lokalen, fixar belysning och blåser upp ballonger. Ytterligare en grupp ordnar med festfikat. De övas sånger och målas skyltar.
Yabsera är 10 år och är på dagkollo för tredje sommaren i rad. Han ska delta alla tre veckorna och vill komma nästa år också. På kollot trivs han jättebra, har fått nya vänner och ska snart uppträda med en egen låt – det är lite pirrigt, erkänner han.
-Jag gillar utomhusaktiviteterna bäst. Vi cyklar, spelar pingis och badminton. Men vi fick också äta på Mc Donalds en dag! säger han och kilar iväg till matlagningsgruppen.
Frälsningsarmén samarbetar med Stadsdelsnämnden och Skolhälsan
Förutom de tre sommarkollona erbjuder Akalla- och Vasakåren ett höstlovskollo med plats för 20 barn åt gången. Elin Hammarberg menar att det är en utmaning att nå ut till familjer som inte kan svenska språket så väl. Frälsningsarmén samarbetar med Stadsdelsnämnden och Skolhälsan för att sprida informationen om att kollot finns.
-Visionen är att ge barnen något gott att ta med sig hem efter kollot, ett sätt att tänka som är värdefullt. Årets tema är "Modig", och det återkommer i alla våra samlingar och aktiviteter, säger hon.
Dagkollot är icke- konfessionellt men personalen från Frälsningsarmén står för sin tro och är måna om att skapa trygghet, bland annat genom att man är rädd om varandra och inte svär.
-Vi har både muslimska och kristna barn och det är aldrig några problem med samarbetet mellan barnen. Däremot kan många vuxna vara rädda för vad ett kyrkligt kollo innebär. Men vi vill verkligen betona att alla är välkomna, säger Elin Hammarberg.
Vattenkrig är en populär aktivitet i värmen
Lukas är åtta år och är med på Akallas dagkollo för andra gången. På fritiden simmar han och spelar fotboll och han stortrivs med cykelturerna på kollot.
-Vi gör jätteroliga saker här. Till festen har jag skrivit en egen låt, en rapp som handlar om när man blir stor, säger han och ler underfundigt. Åttaåriga Elmer håller med. Han är här för första gången men är aktiv med familjen i Vasakåren annars, där han sjunger i kören.
-Bäst med kolloveckan var nog vattenkriget, det var jättemycket vatten! Och cyklingen, men jag krockade med ett träd idag och slog mig, säger han och visar glatt upp ett väl omplåstrat knä.
Nyskapade rapplåtar skapar jubel
Förberedelserna har pågått intensivt och nu är det dags att samla ihop gänget och starta avslutningskalaset. På bordet står godis, snacks, frukt och dryck uppdukat. Man leker "Hela havet stormar" några gånger innan är det dags för rapptävlingen. Fritidsledaren Hugo Marthinussen sätter på ett bakgrundsbeat och barnen avlöser varandra på golvet. Publiken ropar ut ett ord i taget, som ska vävas in i låtarna. Texterna växer fram efterhand under åskådarnas jubel.
"Hej jag heter Emma och jag gillar tomater, massa glass, massa godis, massa gummi till maten", rappar en flicka med vant grepp om mikrofonen.
Alla skrattar, någon ropar "Yea!"
Nu är det Yabseras tur.
"Jalla, jalla kan du falla?" rappar han och svänger coolt med armarna.
Skriva snälla saker om kollokompisarna
"Gröna linjen" är en tävling där barnen memorerat alla t-banestationer. En kille går upp och med temat från filmen Mission:Impossible i bakgrunden klarar han uppräkningen med bravur, efter en liten tvekan kring vilken station som kommer efter Islandstorget.
-Hmmm... Ängbytorget! minns han plötsligt och får applåder.
När ledarna framfört låten "Crunch" under ett öronbedövande skratt leker man limbo och äter upp resten från det dignande fikabordet. Hela gänget drar sig sedan ut på gården mellan hyreshusen. Alla får en papperstallrik där man ska skriva något snällt om kollokompisarna. Omdömen som "snäll och rolig", "fin", "stark" och "bra på fotboll" växer fram.
Viktigt att se och bekräfta alla barn
Efter sång och en stor gruppkram på gräsmattan dyker föräldrarna upp och fem dagars kollo är slut för den här gången. Skattjakt, vattenkrig, gospelverkstad och utflykter läggs i minnenas förråd. Elin Hammarberg hjälper några barn att hitta rätt bland ryggsäckar och extrakläder.
-Det viktigaste vi vill skicka med barnen är att vi har hunnit se dem var och en. Och det tycker jag vi gör här, säger hon och delar ut ännu en hej då-kram.
Text: Carina Tyskbo
Läs mer
Vårt arbete för barn, unga och familjer ›
Ekonomisk stöttning, fritidsaktiviteter, en trygg gemenskap och ett lyssnande öra, är exempel på vad som erbjuds.
Barn, unga och familj ›
Meningsfulla fritidsaktiviteter kan förhindra utanförskap och minska risken att hamna snett i tillvaron då destruktiva inslag som kriminalitet, droger och missbruk i olika former kan bli följden. Frälsningsarmén har också många verksamheter för föräldrar i utsatthet där de kan få stöd på olika sätt.
Nya vänner, skratt och roliga temadagar för barn i Kristinehamn ›
För femte året i rad anordnar kåren i Kristinehamn dagkollo här för de i åldern 7-13 år.