Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Kenny försöker skapa ett bra familjeliv trots depression

Mår man dåligt kan en heldagsutflykt få en att glömma bekymren ett tag. Det intygar Nässjö-pappan Kenny som for med sina två barn på en härlig resa till Ölands djurpark. Allt i regi av Frälsningsarmén, som hjälper familjen även på flera sätt.

Ensamstående tvåbarnspappan Kenny ser ut som vilken sommarförälder som helst: Prydlig mörkblå pikétröja, blå shorts, välansat skägg och ljusblå Nike-keps. Lågmäld med ett vänligt leende. Men Kenny har lidit av depression sedan unga år. Han är långtidssjukskriven och kämpar med ekonomin för att få vardagen att gå ihop. Idag finns han med på Frälsningsarmén i Nässjös sommarutflykt till Ölands djurpark och trivs med barnen i solen bland djur, karuseller och i det stora vattenlandet. Här, bland många andra i gemenskap, är det lättare att glömma bekymren för några timmar.

Fick tips om utflykterna när dottern deltog i samtalsgrupp

För några år sedan mötte Kenny Pernilla Svedman som ansvarar för kårens sociala arbete. Dottern Stephanie deltog i kårens Linusgrupp, en stödgrupp för barn som har det svårt på olika sätt, till exempel då en förälder är i missbruk eller i psykiska besvär. Pernilla tipsade om resorna som anordnas i samarbete med Hela människan och stiftelsen Källan i Nässjö. Sedan dess har han och barnen följt med på flera av kårens resor och läger.

−Ja, vi har åkt med till Oskarshamn, Astrid Lindgrens värld, vi har åkt båt och varit på familjeläger till Eksjö. Det har varit väldigt bra, säger Kenny och ler stilla där han sitter i skuggan under ett rött parasoll.

Kämpat med depression till och från under många år

Runt om i parken prunkar rosor i gult och rött och slåss om uppmärksamheten med skyltar om glass och hamburgare. Barnen Alexander och Stephanie springer omkring mellan de olika poolerna i djurparkens vattenland. Kenny håller ett vakande öga på dem medan han berättar.

− Jag har varit deprimerad till och från ända sedan högstadiet. Det har gjort mig väldigt låst och låg, och jag har svårt att ta initiativ, som till exempel att träna eller promenera. Men jag vet att jag skulle må bättre av det, säger han.

En glad storasyster som håller armen runt sin lillebror.
Kennys barn Stephanie och Alexander stortrivs på Ölands djurpark, en heldagsresa som anordnas av Frälsningsarmén i Nässjö tillsammans med bland annat Hela människan. De bor varannan vecka hos pappa i Nässjö. Foto: Carina Tyskbo

Drömmer om att få börja arbeta igen

Kenny har tidigare jobbat på posten, men en utmattningsdepression gjorde att han blev sjukskriven. Sedan dess har han sjukpenning som enda inkomst. Han har kvar sin gamla anställning men drömmer om att få arbeta som räddningsman, något han fick prova på under ”lumpen”. Han konstaterar att vägen till ny utbildning och anställning är extra snårig när man varit sjukskriven länge. Det krävs dessutom ork i sig att manövrera alla papper och beslut kring Försäkringskassa, Arbetsförmedling och annat. Något han delvis har en boendestödjare till hjälp med.

Skadade sig illa under arbetsträning

Kenny hade fått börja arbetsträna på en firma som renoverar lekredskap och trivdes väldigt bra, när han för en dryg månad sedan råkade ut för en arbetsskada.

− Jag fastnade med handen i en rikthyvel och kapade av toppen på vänster ringfinger, säger han och visar sitt bandagerade finger. Därför får jag inte bada med barnen idag, tyvärr. Och nu är jag sjukskriven från jobbet igen och går hemma, säger han lite uppgivet.

Skulle vilja vara mer social och få vänner

Efter separationen från frun för tre och ett halvt år sedan bor barnen hos honom varannan vecka. Han vill skapa en så bra miljö som det går för dem och försöka återvinna stabiliteten i barnens och sitt eget liv.

−Jag saknar dem förstås när de är hos mamman, även om det kan vara skönt att ha tid för mig själv också. Men jag är inte så bra på det sociala, och har inte heller några vänner som kan hjälpa till att knuffa mig i en positiv riktning. Då tror jag det skulle vara lättare, säger Kenny.

Tuff ekonomi som sjukskriven och ensamstående förälder

Att få pengarna att räcka till är svårt, tycker han. Ensamstående, sjukskriven med två växande barn och en hyra på 6800 kronor i månaden blir det inte många kronor över. En sådan här utflyktsdag på Öland, och familjelägret lite längre fram i sommar, är ljuspunkter för hela familjen. Priset på utfärden är dessutom rejält reducerat för deltagarna.

Barnen stortrivs på Frälsningsarméns resor

Nu kommer Alexander och Stephanie lommande, trötta, glada och belåtna efter en lång varm dag med mycket lek och simmande. Håret är fortfarande vått och glassen uppäten.

−Allt har varit jätteroligt här idag, säger Stephanie med varm brun blick. Hon lägger armen om sin lillebror, som nickar.

Text och foto: Carina Tyskbo

Fakta om depression hos vuxna

  • Nedsatt psykiskt välbefinnande är fortfarande vanligast bland unga kvinnor. I åldersgruppen 16–29 år angav 33 procent av kvinnorna och 19 procent av männen nedsatt psykiskt välbefinnande.

  • I Sverige är depression en av de vanligaste psykiatriska diagnoserna. 19 procent av befolkningen (16–84 år) har diagnostiserats med depression minst en gång i livet. Av dessa har nästan var tredje fått diagnosen mer än en gång.

  • Enligt World Health Organization (WHO) kommer psykisk ohälsa att stå för den största sjukdomsbördan i världen redan år 2030.

  • Faktorer som ofta bidrar till depression hos män är arbetsrelaterade problem, relationsproblem, förlust av nära anhörig, kroppsliga hälsoproblem, ekonomiska problem, förändringar i livssituation, till exempel skilsmässa eller pensionering, social isolering, alkohol- eller drogmissbruk.

  • Män uppvisar och talar oftare än kvinnor om kroppsliga symtom som trötthet, sömnlöshet, rastlöshet eller viktförändring, irritation, ilska och nedstämdhet i samband med depression.

  • Män är oftare omedvetna om sin depression, vilket även omgivning och vårdpersonal missar. Tillståndet förblir därför oftare obehandlat och kan i värsta fall leda till självmord eller utåtriktat våld.

  • Tidig igenkännande och behandling av mäns depression är viktigt också ur ett folkhälsoperspektiv.

  • Antal suicid per 100 000 invånare var 14 personer år 2017. Av de avlidna var nästan två tredjedelar män.

  • Fler kvinnor än män diagnostiseras med depression. Nästan var fjärde kvinna (24 procent) procent uppger sig ha blivit diagnostiserad med depression en eller flera gånger under sitt liv. Motsvarande andel för män är 13 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, ÅSS, Ångestföreningen i Stockholm