Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Julklappar till barnen och hopp om en framtid

I Sverige lever många barnfamiljer i fattigdom och många har svårt att få pengarna att räcka till det nödvändigaste, som mat och kläder. Kamshat kom till Sverige första gången 2012 och bor här med sin man och sina fem barn. Varje jul brukar de gå på julfest på Frälsningsarméns kvinnocenter och har fått extra hjälp och julklappar till barnen.

Kamshat som är från Kazakstan (och egentligen heter något annat) talar kazakiska, ryska, turkiska, usbe­kiska och svenska, trots att hon inte fått gå SFI (svenska för invandrare). Det gör att hon ofta är volontär och bland annat hjälper till som tolk på ett kvinnocenter som Frälsningsarmén driver.

Trots att familjen varit så länge i Sveri­ge är det bara mannen och två av barnen som har fått uppehållstillstånd. Kamshat studerar svenska på Frälsningsarméns kvinnocenter för att bli bättre på gramma­tik och stavning. Men prata har hon lärt sig själv och hjälper därför till som tolk.

— Jag vill studera på lite högre nivå än de kan ge här. Jag önskar att jag kunde få uppehållstillstånd för att läsa på SFI och sedan kunna studera vidare, säger hon.

”Min mans lön räcker inte långt efter att hyran, elen och sådant har betalats. Vi har fem barn och det är viktigt att de får bra mat. ”

Hjälp med matkassar samt kläder från Myrorna

Av Frälsningsarmén får hon hjälp för att klara ekonomin, hon får hygienartiklar och varje vecka en matkasse.

— Min mans lön räcker inte långt efter att hyran, elen och sådant har betalats. Vi har fem barn och det är viktigt att de får bra mat. Vi har mjölk, yoghurt, ost och ägg. Men på centret får jag matkassar med olika saker varje gång och så får jag bröd. Och så försöker jag alltid köpa den billigaste maten. Tre gånger i veckan kö­per jag mat på matmissionen.

Var tredje månad får familjen även en rekvisition för att köpa kläder Frälsningsarméns second hand-butik på Myror­na. Barnen växer varje månad och behö­ver ständigt nya kläder.

Frälsningsarmén arrangerar flera olika aktiviteter varje år som passar barnen, dels har de varit på dagkollo på somma­ren. De gillade mycket att de fick gå på Jymp Yard, spela bowling och äta på en pizzeria, saker de annars aldrig har råd att göra. Barnen är också med på höstlovs- och påsklovsaktiviteter.

En julpyntad gran i förgrunden och människor i bakgrunden
På julafton är det många aktiviteter och roliga grejer för kvinnor och barn på kvinnocentret. Foto: Jonas Nimmersjö

Viktigt julfirande på kvinnocentret

Varje jul brukar familjen gå på julfest på Frälsningsarméns kvinnocenter och det blir bland annat julklappar.

— Till julafton fick vi extra hjälp för barnen, leksaker och sådant, berättar Kamshat. Det är stor hjälp med alla pre­senter från kvinnocentret. Nya strumpor, extra parfym, kräm och sådant vi inte kan köpa. På julafton är det många aktiviteter och roliga grejer för kvinnor och barn på centret.

Kamshat tillhör en minoritetsgrupp, ui­gurer, i Kazakstan och berättar att polisen i landet trakasserade henne och försökte få pengar av henne. I början fick hon hjälp av landets säkerhetspolis och en av de poliser som trakasserat henne fick fängelsestraff. Men problemen slutade inte med det, de andra friades och var nu arga på henne för att hon anmält dem.

— Jag var 20 år när det hände och hade fyra barn, en 27 dagar gammal bebis. Jag var så rädd och orolig så jag flydde till Sverige år 2012, då 21 år gammal. Men mina barn och min man stannade kvar i Kazakstan. Jag sökte asyl men fick av­slag, och eftersom jag saknade mina barn återvände jag till Kazakstan. Men samma saker hände igen, de hotade mig och mina barn igen, berättar hon.

Hon berättar att hon blev så illa slagen att hon hamnade på sjukhus, så hon flyd­de tillbaka till Sverige år 2015, då med tre av barnen. Nu har hennes man och barn fått uppehållstillstånd.

— Jag har ansökt om arbetstillstånd och uppehållstillstånd. Det är min högsta öns­kan att kunna leva och försörja mig här i Sverige, säger Kamshat, som ser fram emot julfirandet på Frälsningsarméns kvinnocenter.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Artikeln har publicerats i tidningen Stridsropet nr 5 - 2022

Om Frälsningsarméns kvinnocenter

  • Öppnades 1996.

  • Man jobbar för att bryta segregationen bland utrikesfödda kvinnor.

  • Stöttar dem i att lära sig svenska för att de genom språket ska närma sig arbetslivet och få jobb.

Frälsningsarméns arbete för asylsökande och immigranter

  • Språkkafé och andra aktiviteter för språkträning.

  • Samtalsstöd och rådgivning.

  • Språkundervisning och samhällsinformation för asylsökande.

  • Verksamhet för EU-migranter och tredjelandsmedborgare.

  • Fadderverksamhet.

  • Stödboende för ensamkommande barn och ungdomar.

  • Fotboll för alla (FFA).

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.

  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.

  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.

  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Läs mer