Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Julen är räddad för hundratals hushåll i Halmstad via julhjälpen

Ukrainska flyktingar och asylsökande från hela världen är två grupper med stora behov som Frälsningsarmén i Halmstad möter. På kåren märker man att trycket från dem som hoppas få del av årets julhjälp är högre än någonsin. ”Vi har fått in över 300 ansökningar trots att vi inte gjort reklam för julgåvan”, säger Johanna Samuelsson, kårledare.

Frälsningsarméns kår i Halmstad bjuder in till gemenskap och ger människor stöd av olika slag. Det kan vara i form av matkassar och rekvisitioner från Myrorna för att handla kläder. I närheten finns Migrationsverkets boende, Spenshult, med 700 platser. Där gör kåren regelbundna besök, leker med barnen och bjuder in till aktiviteter på kåren.

– De har otroligt lite pengar att röra sig med och många får inte jobba under asylprocessen som kan vara sju-åtta år lång, påpekar Johanna Samuelsson, kårledare.

– Trycket från dem att få stöd och hjälp är väldigt stort. Bara att ha råd att åka in till stan för att handla mat till familjen eller vinterkläder till barnen så de inte fryser är en utmaning och barnen kan fara väldigt illa, fortsätter hon.

Öppnade språkkafé för ukrainare på flykt

En annan stor grupp kåren i Halmstad stöttar är flyktingar från Ukraina. Efter att kriget bröt ut där för snart två år sedan och många invånare flydde till Sverige öppnade man ett språkkafé för dem. De träffas två gånger i veckan och numera består de omkring 70 deltagarna av flera nationaliteter. De får information om det svenska samhället, hjälp med juridiska frågor och hur man skriver CV med mera. I höstas startades även en öppen förskola två dagar i veckan som inkluderar denna målgrupp. Likaså välkomnas de till familjehäng på kåren. Då anordnas aktiviteter för barn i åldern 6-12 år och även föräldrar och yngre syskon kan vara där och ha en mysig fredagskväll tillsammans.

– Många mammor och pappor blir isolerade under föräldraledigheten. De kommer inte hemifrån och lär sig inte språket. Dom vill vi skapa en mötesplats och ett nätverk för, säger Johanna.

Att känna ork, hopp och tro

Kåren möter människor med olika utmaningar och behov, alltifrån den ensamstående mamman till den äldre, alkoholiserade mannen som befinner sig i en ekonomisk krissituation. Inte sällan lider de främst brist på relationer och framtidstro.

– En del söker hjälp hos oss för räkningar de inte kan betala, och många lider av de höjda priserna nu. Men ofta handlar behoven i första hand om att bli sedd, förstådd och lyssnad på, att få uppbackning i vardagen och hjälp att känna ork, hopp och tro i den livssituation de befinner sig i, förklarar Johanna.

Viktigt samarbete med ICA Maxi

Nu pågår samordningen av årets julhjälp och i år är 90 000 kronor avsatta för de ukrainska medborgarna och ca 150 000 för övriga hjälpsökande. Detta är medel som samlats in via julgrytan eller blivit skänkt till Frälsningsarmén med syfte att hjälpa utsatta. De som blir beviljade julgåva får presentkort på ICA Maxi Högskolan i Halmstad. Tack vare ett 20-tal av butikens leverantörer kan kåren även dela ut 100 julmatskassar. I flera år har kåren samarbetat med Ica Maxi som också bidrar med 100 julklappskort á 100 kronor. Dessa får barnen i de hjälpsökande familjerna som kåren har kontakt med så att de kan köpa leksaker, godis eller kläder på Ica. De delades ut 8 december vid ”barnens julfest” då det blev julpyssel, julgröt, dans runt granen, julspel och besök av tomten.

– Vi är fantastiskt glada över vårt samarbete med Ica Maxi Högskolan som stöttar vår verksamhet även resten av året, säger Johanna.

Hon nämner att deras kunder kan skänka sin pant på flaskor och burkar till Frälsningsarméns sociala arbete, och köpa veckans vara där en del av kostnad går till det ändamålet. Vidare har butiken kampanjer med insamling till Frälsningsarméns sociala arbete och har på senare tid sponsrat runt 15 barn att gå på simskola.

Julhjälpsansökningarna har strömmat in

De som beviljats julhjälpen får hämta den på kåren strax före jul.

– Vi har fått in fler än 300 ansökningar i år men vi gör inte så mycket reklam för julhjälpen för vi kan inte hjälpa alla, säger Johanna.

Förutom att stå ute med julgrytan har kåren en digital insamling och Johanna hoppas på ett gott resultat och samarbete med fler företag. Detta för att kunna stötta så många som möjligt att få ett julfirande de annars skulle varit utan.

Smärtsamt att vara ensam på julafton

På själva julafton kan 130 gäster fira tillsammans på kåren där ett julbord, också det skänkt av Ica Maxi, står uppdukat. Förutom mat blir det gudstjänst och jullekar och enligt Johanna brukar det vara en salig blandning av människor; barnfamiljer, singlar, pensionärer och utlandsfödda. Alla som behöver någon att fira jul med är välkomna.

– Känslan av att inte ha något att göra på just julafton kan vara väldigt smärtsam och man upplever sig kanske exkluderad från samhället. För oss kristna är julen en av våra största högtider så det känns väldigt fint och naturligt att få göra någonting tillsammans då, menar Johanna.

Nya i Sverige sjunger in julen på svenska

Nytt för i år är att de som träffas på språkcaféet bjudits in till körövningar varje torsdag och de kommer sjunga under en julgudstjänst på kåren. Det blir några klassiska julsånger på svenska.

– Det känns jättekul! Musiken är ju en så stor del av julen och man vill ju mötas, ha gemenskap och sjunga dessa sånger. Det vill vi bjuda in fler till och vi vill ju hjälpa människor året om att få uppleva gemenskap och frid, avslutar Johanna.

Text: Teresia Jansson

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer