”Vi har förhindrat flera vräkningar”
På senare tid har Frälsningsarmén i Södertälje mött allt fler människor – och inte minst ensamstående föräldrar och barnfamiljer – som balanserar på gränsen till vräkning. Den ekonomiska ljusning som det pratas om i samhället kan Leif Öberg inte skönja. Åtminstone inte bland de utsatta människor han möter.
– Nej, det går verkligen inte åt rätt håll. De som hade det svårt för några år sedan har det betydligt svårare i dag. Glappet mellan den verklighet politiker pratar om och den verklighet de här människorna lever i bara ökar för varje år.
I vissa fall kan Frälsningsarmén förebygga en vräkning genom att exempelvis hjälpa till i en förhandling med en hyresvärd om en avbetalningsplan.
– Vi har hindrat ett antal vräkningar på det sättet, konstaterar Leif Öberg.
Genom att hjälpa föräldrar som har det tufft kan föräldrarna själva fokusera på att klara hyran och elräkningen, och därmed undvika vräkning. Hjälpen från Frälsningsarmén kan bestå av allt från matkassar och presentkort till vinterkläder eller skor till barnen.
– Vi försöker lindra nöden och utsattheten med de små resurser vi har. Det finns inga patentlösningar, utan vi skräddarsyr efter varje unik situation, förklarar Leif Öberg.
Tvåbarnsmamman vräktes efter en sjukskrivning
Men ibland räcker det inte ens med att vända på alla stenar, vräkningen sker ändå. Och för en barnfamilj som blir vräkt är situationen desperat. Som för den mamma med två små barn som nyligen vräktes från lägenheten som var hennes och barnens trygghet.
– Hon hade drabbats av en ackumulerad hyresskuld, som började med en sjukskrivning. När hon sedan blev utförsäkrad förvärrades situationen ytterligare, berättar Leif Öberg.
Till slut genomfördes vräkningen. Trots kontakt och samverkan med kommunens vräkningsförebyggande insatser fanns det inte förutsättningar att undvika vräkningen.
– Det här drabbade både mamman och barnen väldigt hårt, konstaterar Leif Öberg.
Han har noterat en återkommande problematik, där mammor som mår psykiskt dåligt hamnar i en sjukskrivning. När de sedan blir utförsäkrade uppstår en akut situation.
– Med tanke på måendet är de inte i stånd att söka arbete och kan inte bibehålla sin inkomst. Med bara försörjningsstöd har de inte förutsättningar att klara helheten. Där tycker jag inte att myndigheter tar tillräckligt stor hänsyn till personens utsatta situation.
”Hur förklarar man för barn att de inte får bo kvar i sitt hem?”
Det som berör Leif Öberg mest är när barn finns med i bilden. Små barn förstår inte varför de inte får bo kvar i sitt hem, men blir av med sin trygghet över en natt.
– Hur förklarar man det för små barn i förskoleåldern, frågar han sig retoriskt. Det är klart att barnen blir otrygga när de inte får bo kvar i sitt hem.
Barnvräkningarna är ett enormt samhällsproblem, enligt Leif Öberg. Framför allt med tanke på att det får så långtgående konsekvenser.
– Vilken uppväxtsituation kan de här barnen få? Vad grundar de sin trygghet i? När barn i tidig ålder får allt omkullkastat finns en väldigt stor fara för deras framtid. Jag tror vi riskerar att skapa stora problem genom att vräka barn och deras föräldrar.
”Billigare och bättre att hjälpa än att vräka”
Leif Öberg efterlyser ett mer långsiktigt perspektiv på frågan.
– Det här är en galenskap i vårt samhälle. Det strider ju dessutom väldigt starkt mot Barnkonventionen, som är lag i Sverige. Ett vräkningsbeslut kan knappast fattas om vi ska utgå från barnens bästa. Då behöver vi lösa situationen på andra sätt.
Hur gick det då för tvåbarnsmamman som vräktes?
– Mamman och hennes två barn fick till sist ett temporärt boende, som inneboende hos släktingar, berättar Leif Öberg.
Men Leif Öberg har också varit involverad i fall där inga sådana lösningar har kunnat hittas. Och när en ensamstående förälder hamnar på gatan – vilket faktiskt händer – blir situationen än mer otrygg för barnen. Då har nämligen Socialtjänsten ansvaret för att säkra barnens situation.
– I sådana fall blir barnen omhändertagna och placerade. Då kan man tycka att det hade varit både billigare för samhället och bättre för barnen om Socialtjänsten hjälpte familjen att bo kvar, i stället för att slita barnen från sin enda förälder och skapa än mer otrygghet i deras liv.
Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö, Kerstin Tillenius