Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Gratis dagkollo i Tranås – där barnen lär sig samarbeta

Till Frälsningsarméns dagkollo i Tranås kommer barn med olika bakgrund. På kollot får de leka, ha roligt och äta sig mätta. Men de får dessutom lära sig att samarbeta med andra barn. Och allt är helt gratis.

– Vi bjuder på allting, eftersom vi vill att alla barn ska ha möjlighet att följa med, berättar Jenny Carlsson, som tillsammans med sin man Rickard leder dagkollot.

I Tranås bjuder Frälsningsarmén barn mellan sju och tolv år på ett fyra dagar långt dagkollo på sommargården Sännevadet. Under två späckade sommarveckor får barnen vara med på roliga aktiviteter, lekar och tävlingar av olika slag. God mat och fika väntar dessutom. Barnen får även möjlighet att lära sig spela ett musikinstrument.

En av dagarna åker barn och ledare på en utflykt till Linköping, där spännande saker väntar.

– Vi kommer de bland annat besöka ett museum och en trampolinpark. Barnen brukar tycka det är väldigt roligt. För vissa barn är själva tågresan det roligaste på hela kollot, berättar Jenny Carlsson.

”Vi vill framför allt nå barnen som inte har något att göra”

En särskild målgrupp för dagkollot i Tranås är de barn som inte har möjlighet att åka i väg på storslagna semestrar eller andra äventyr under sommarlovet. Föräldrarna kanske inte har råd att åka i väg, eller så måste de arbeta extra för att dryga ut hushållskassan.

– Vi vill framför allt nå de barn som inte har något att göra på sommaren, och de som är ensamma. Hos oss kan de träffa nya kompisar och ha roligt med andra barn. Vi vet att dagkollot gör stor skillnad för barnen och deras familjer, och vi märker hur tacksamma de är.

Flera av barnen som finns med på dagkollot i Tranås har Frälsningsarmén mött genom det sociala arbetet. Hjälpsökande familjer med barn i rätt ålder brukar erbjudas plats på kollot. Information om kollot går även ut i kommunens folder om sommaraktiviteter.

– Den delas ut till alla elever på Tranås, så vi får in anmälningar från barn med väldigt olika bakgrund.

Hjälp ett barn i utsatthet

På kollot lär sig barn med olika bakgrund att samarbeta

Ett av syftena med kollot är just att barn med olika bakgrund ska få mötas och lära sig att samarbeta. Ibland kan det vara svårt för barnen att närma sig varandra, berättar Jenny Carlsson, som menar att dagkollot är ett uttryck för integration i praktiken.

– I vissa fall får vi hjälpa barnen att mötas. Vi känner att vi har en viktig uppgift i att minska klyftor och hjälpa barn med olika bakgrund att umgås med varandra, säger hon.

Jenny Carlsson har flera gånger sett hur barn med en hård attityd till andra barn har mjuknat under kolloveckan. Hon berättar bland annat om med en flicka som hade en väldigt hård attityd gentemot de andra barnen.

– I början av veckan vägrade hon vara med några andra än sina allra närmaste vänner.

Men i takt med att veckan gick mjuknade flickans attityd. Mot slutet av veckan valde hon självmant att vara med andra barn under den fria leken. Flickan var själv chockad över hur kul det var att leka med de andra barnen.

– Vi fick se en mjukare sida av henne. Det hårda skalet bröts sakta men säkert ned under veckan. Jag tror hon kommer bära med sig den erfarenheten genom livet, säger Jenny Carlsson.

Stort ideellt engagemang bland unga och äldre

För att genomföra dagkollot för barnen i Tranås krävs ett stort engagemang från Frälsningsarméns medlemmar. Medelåldern är relativt hög, men dagkollot är en gemensam angelägenhet som sätter avtryck på den lokala kåren, berättar Jenny Carlsson.

– Det här är något vi gör tillsammans för barnen i Tranås. Tidigare år har två medlemmar stått för maten, medan andra har ställt upp för att skjutsa barnen till Sännevadet.

Även de yngre medlemmarna på kåren är engagerade i sommarens stora händelse. Jenny Carlsson ser kollot som en möjlighet att slussa in ungdomar i ledarskap.

– I år har vi bland annat med oss en tjej som är ett år för gammal för kollot, men som nu fungerar som hjälpledare.

Sommarens största händelse ger återverkningar hela året

För flera av barnen är Frälsningsarméns dagkollo på Sännevadet det största som händer på hela sommaren. Upplevelserna på kollot är det som många av barnen delar med sina klasskompisar under höstterminens första skoldag.

–Det känns fint att vi kan bidra till att barnen har med sig en berättelse till första skoldagen när deras klasskompisar berättar om utlandssemestrar och annat, säger Jenny Carlsson.

Ett grundläggande syfte med dagkollot på Sännevadet är att skapa fina sommarminnen för barnen i Tranås. Men kollot brukar dessutom ge återverkningar under resten av året.

– En del av barnen brukar fortsätta komma till oss på Frälsningsarmén varje vecka. Vi har till exempel haft en fritidsgård öppen, där vi har erbjudit barnen läxhjälp.

”Vi vill göra verklig skillnad i barnens liv”

Den fortsatta kontakten innebär att Frälsningsarmén i Tranås också får möjlighet att hjälpa de familjer som har behov av ytterligare stöd.

– Allt handlar ju om goda relationer. När vi bygger en tätare relation får vi också förtroende att hjälpa till med de utmaningar som familjerna står inför, säger Jenny Carlsson.

Jenny och Rickard Carlssons förhoppning är att barnen på dagkollot ska förstå hur värdefulla och älskade de är – oavsett vilka de är och vilken bakgrund de har.

– Vår önskan är att vi ska få möjlighet att göra verklig skillnad i något barns liv. Det är därför vi gör det här, säger Jenny Carlsson.

Fotnot:Nu i sommar arrangerar Frälsningsarmén kollon, läger och aktiviteter på ett stort antal platser i landet. Haparanda, Uppsala, Nyköping och Nässjö är några ytterligare exempel på orter där Frälsningsarmén bjuder in barn i utsatthet till olika typer av sommaraktiviteter.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805