Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Glöm inte barnen under årets fattigaste månad

Årets fattigaste månad brukar den kallas – januari. För utsatta barnfamiljer är det ofta extremt tufft att klara alla utgifter under årets första månad. Samtidigt är det svårare att mobilisera givare i januari än strax före jul.
"Januari är utan tvekan den värsta månaden för många av de utsatta vi möter. Men det är en lite bortglömd månad ur ett givarperspektiv", säger Ylva Pettersson, kårledare på Frälsningsarmén i Umeå.

Den månad på året då verkligheten kommer ifatt oss alla stavas januari. Med julhelgerna bakom oss och långt till nästa lön eller ersättning blir januari de obefintliga marginalernas månad för många. 

”Det är extra tufft att vara utsatt i januari”

För utsatta barnfamiljer är situationen ofta extremt ansträngd i januari. Barnen har ätit hemma under jullovet, samtidigt som utgifterna kommer samlade när skolan börjar och aktiviteter sätter i gång. Det blir en lång väntan på nästa utbetalning.

– Många av de föräldrar vi möter kämpar för att ens få ihop en matsäck till en skolutflykt eller att klä barnen för minusgrader. Det är helt enkelt extra tufft att vara utsatt i januari, säger Leif Bergström, kommunikations- och insamlingschef på Frälsningsarmén.

Frälsningsarmén i Umeå förbereder man sig noggrant för att möta nöden under januari månad. För behoven är stora under årets fattigaste månad. Och desperationen tilltar lätt när pengarna är helt slut samtidigt som kylskåpet gapar tomt.

– Det går inte sätta sig in i hur det är att inte ha råd med det allra mest nödvändiga för den som själv inte har varit i den desperata situationen i livet, säger Ylva Pettersson.

Oväntade utgifter som sätter hushållsekonomin i gungning

Många av de som kommer till Frälsningsarmén i Umeå för att söka hjälp har hamnat i en ekonomisk rävsax, där marginalerna inte finns. Då kan en oväntad utgift – som ett akut tandläkarbesök eller en dyrare elräkning – sätta hela hushållsekonomin i gungning. En del balanserar på gränsen till vräkning.

– Många drabbas dessutom av hyreshöjningar och andra prisökningar i januari, samtidigt som inkomsten är oförändrad. Då blir det väldigt svårt, förklarar Ylva Pettersson. 

Extra svårt är det för de föräldrar som är har sjukersättning, enligt Ylva Pettersson, eftersom det då inte finns några möjligheter att utöka inkomsterna tillfälligt, genom extrajobb eller annat.

– Den som har sjukersättning saknar ju helt möjlighet att dryga ut hushållskassan genom att arbeta. Så den som är förälder och uppbär sjukersättning tillhör definitivt en av de mest utsatta grupperna vi möter. Det blir ju ansträngt både ekonomiskt, mentalt och fysiskt.

”I januari kan vi göra stor skillnad för barn i utsatthet”

Samtidigt som behoven är stora i månad är både givarviljan och givarmöjligheterna mindre i januari än precis före jul, konstaterar Ylva Pettersson. Alla har det tuffare i januari och det är inte lika lätt att nå fram med kommunikationen om situationen för utsatta i januari.

– Jag skulle säga att januari är lite av en bortglömd månad ur ett givarperspektiv. Det är lättare att visualisera behoven inför jul, när barn inte får julklappar och liknande. Och det är förstås viktigt att hjälpa barnfamiljer att klara julen. Men de människor vi möter har det ofta ännu tuffare nu i januari, säger Ylva Pettersson.

Ibland har Frälsningsarmén kvar medel från december månad, som kan användas i januari. Men oftast har kåren delat ut det sista redan före jul.

– Jag skulle vilja slå ett slag för januari som en oerhört viktig månad, då vi alla kan göra stor skillnad för att hjälpa utsatta människor. Vi får inte glömma barnen under årets fattigaste månad, säger Ylva Pettersson.

Angelika Ericson Fulgencio är socialkonsulent på Frälsningsarmén i Västerås. Hon möter också en stor utsatthet under januari månad. Kåren i Västerås har kontakt med många olika grupper, vars sociala och praktiska behov de försöker möta på bästa sätt.

– Det finns möjlighet för både barnfamiljer och andra att ansöka om hjälp i januari. I mån av resurser kan vi hjälpa till med både matkassar, presentkort på matbutiker eller rekvisitioner till Myrorna för att hjälpa till med till exempel vinterkläder och varma skor.

Fredagsmys i Västerås bidrar till minskad ensamhet  

Men januari månad är inte enbart en fattig månad. Det är också en ensam månad för många.

– Årets första månad innebär ofta ett vakuum när det kommer till relationer. Många verksamheter utanför skola och arbete drar i gång först en bit in i januari. Så ensamheten tilltar ofta i början av året, förklarar Angelika Ericson Fulgencio.

Frälsningsarmén anordnar därför även sociala aktiviteter. Allt för att minska ensamhet och bidra till mer gemenskap. På fredagarna bjuder kåren in till fredagsmys med tacos på menyn. Dit kommer framför allt barnfamiljer och ensamstående föräldrar med barn.

– Vi äter mat tillsammans, leker lekar, spelar spel, sjunger och ber tillsammans. Vi försöker kort och gott visa vad livet med Jesus betyder i praktisk handling och bjuda in till gemenskap för de som känner sig ensamma, säger Angelika Ericson Fulgencio.

Under januari månad möter Angelika Ericson Fulgencio inte sällan en större hopplöshet bland människor. Ekonomisk utsatthet och ensamhet kan få livslågan att flämta.

– Vi märker att våra samlingar kan bidra till att tända den lågan igen, berättar hon.

Det mänskliga mötet kan även leda till möjligheter att stötta upp på ett praktiskt sätt.

– I mötet med människor upptäcker vi vilka behov som finns. Det kan leda till att vi stöttar upp med en matkasse, lite kläder eller hjälper till med en jobbansökan. Sådana små saker kan vara ovärderliga för de som lever i utsatthet. Det gör stor skillnad, konstaterar Angelika Ericson Fulgencio.

Text: Lukas Berggren

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805