Jönköping och Huskvarna - Södra Vätterbygden
Julbord, julkasse och julklappar
– I Jönköping och Huskvarna hjälper vi till med det lilla julbordet, en julkasse med godsaker, säger Edvard Björnvinge föreståndare för Frälsningsarméns sociala arbete i Södra Vätterbyggden. Vi försöker också ha med någon form av upplevelse eller julklapp till barnen.
Sakerna som delas ut är vanligen nya grejer, som de får via sponsorer, från företag, hotell och andra. Man har inte en särskild tid då alla kommer, utan de behövande får boka tid under den vecka som är avsedd för julbordsutdelningen.
Upplevelser för familjerna
– Det jag skulle önska, eller skulle vilja ha, är mer upplevelser att ge. Vi har i år, som föregående år, till exempel fått 100 biljetter för HV71 att dela ut, berättar Edvard. Och då ger vi det till barnfamiljer eller andra intresserade. Biljetterna är bra, men vi skulle också önska andra mer barnvänliga upplevelser, något som går att göra gemensamt med familjen som familjebio eller något där familjen kan umgås.
Umeå
I Umeå får kåren många samtal om ekonomisk hjälp, men runt julen blir det också många själavårdssamtal.
Hembesök, samtal och julbord
– Julen är en tid som väcker många känslor hos folk, berättar Frans Ljungblahd, ansvarig för kårens sociala verksamhet. Så det blir många samtal. Vi försöker också hinna med så många hembesök som möjligt. Det tycker jag också är en viktig del. Där är det framförallt äldre och en del är ensamstående mammor som jag har kontakt med.
Samtalen och besöken tar mycket tid i anspråk för Frans under december månad. I Umeå har kyrkorna delat upp julhelgen och Frälsningsarmén har fått annandag jul. Då har de julbord, lekar, allsång och en andakt. Därefter har de öppet så länge folk vill stanna kvar, berättar Frans. Förra julen kom det cirka 110 personer på denna julfest.
"Många känner sig ensamma"
– Vi bjuder in alla till det, säger Frans. Frågan är egentligen vad är det man behöver? Alla behöver inte ekonomisk hjälp, men många känner sig väldigt ensamma och vill ha en gemenskap. En del av vårt uppdrag är att ha så pass mycket tid att om det uppstår behov ska vi kunna möta dem.
Presentkort på bio
Det ska finnas möjligheter att möta de behov som finns, särskilt vid julen, menar Frans. Det är viktigt att de kan ge det där lilla extra.
– Vi hade en familj som omöjligt kunde gå på bio och jag hade fått presentkort på bio, berättar Frans. Dessa kunde ge dem. Att se deras oerhörda glädjen när de kunde gå på bio var mycket uppmuntrande.
Uppsala - flickans önskan gick i uppfyllelse
Ewa-Marie Kihlagård som tidigare varit kårledare i Uppsala berättar om en ensamstående mamma som vid ett tillfälle kom på kårens julfest. Mamman berättade då för Ewa-Marie att hennes femåriga flicka blivit överlycklig för den julklapp hon fått vid kårens julutdelning. Julklappen innehöll exakt en sådan docka som flickan hade önskat sig. Mamman berättade att dottern många gånger tittat på dockan i leksaksaffären. Men varken mamman eller flickans mormor hade råd att köpa den i julklapp till henne. Fadderfamiljen som köpt paketet visste inget om flickans önskan, de visste bara att de skulle köpa en present till en flicka i den åldern.
Text: Jonas Nimmersjö