Hundraårsfirandet bidrog till viktigt nätverkande
Vårsols hela verksamhet har 27 anställda och är delad i ett HVB-hem med utrednings- och behandlingsenhet, ett stödboende, administration och samtalscentret där Pia och fem kollegor arbetar. Under 2019 firades hundraårsfest med föreläsningar och seminarier. Många besökare från kommun, socialtjänst, region och sjukvård deltog.
-Det var väldigt lyckat, säger Pia och poängterar hur viktigt det är att hon och kollegorna rör sig ute i samhället och nätverkar med socialsekreterare och andra institutioner för att visa att man finns.
Besökare från skiftande social och ekonomisk bakgrund
HVB-hemmet är självförsörjande men samtalscentret är en typisk Frälsningsarméverksamhet som inte bygger på intäkter från besökarna. Man är beroende av att teamet av professionella inom socialt arbete är ute och föreläser, har workshopar och drar in fler besökare till samtalsgrupperna. Bidrag från regionen är en nödvändighet för centrets överlevnad.
- Våra grupper kan komma från väldigt skilda världar, några mer ekonomiskt stadgade än andra. Föräldrar kan därför göra ett val om de vill betala eller inte.
Hon påpekar att föräldrar ofta uttrycker en uppskattning över att Vårsol inte är en myndighet.
-Många har en kristen tro i botten och är glada över att de existentiella frågorna får rum, avslutar Pia Ericson.
Text: Carina Tyskbo
Foto: Jonas Nimmersjö
Fakta Vårsol
Startades: 1919, i Jönköping
Verksamhet: HVB-hem, stödboende och samtalscenter för familjer där någon har drabbats av psykisk eller fysisk ohälsa samt sorg, våld, frihetsberövande eller missbruk. Även arbete med nyanlända familjer med behov av stöd.
Tar emot per år: Cirka 150 personer, enskilt eller i grupper.
Anställda: 27 personer inklusive administration
Aktuellt: Boken ”Vårsols historia 1919-2019”. Redaktör och författare: Pontus Folkesson, doktorand i historia vid Stockholms universitet, tidigare boende på Vårsols Akut- och utredningshem. Medförfattare Britt-Marie Rossiter, tidigare verksamhetschef på Vårsol.