>
Familjefest alla har råd med
Familjefest alla har råd med
Till Söderkåren i Stockholm kommer en hel del familjer och ensamstående föräldrar som har det tufft på olika sätt. Där får de ett lyssnande öra och hjälp att klara ekonomin och en stressig tillvaro. En gång i månaden bjuds det även in till familjefest med god mat, gemenskap och program för liten och stor.
Fullt hus på Söderkårens familjemiddag. Foto: Teresia Jansson
Det är torsdag och klockan har slagit 17. I matsalen en trappa upp i Söderkåren i Stockholm är det dukat för middag och doften av moussaka sprider sig. Det är Dikra som lagat maten som ikväll har en touch av hennes hemland, Irak. Hon har tidigare arbetstränat på kåren.
- Nu är jag volontär här och hjälper till vid familjemiddagar bland annat. Det känns som en familj här och mina vänner blir glada av att komma hit och umgås, säger hon.
”Föräldrarna kan säga till sina barn att 'ikväll ska vi gå ut och äta”
Anna-Lena PaulssonI vanlig ordning har hon med sig ett tiotal pratglada väninnor som har bänkat sig kring ett av långborden. Totalt är det omkring 40 hungriga gäster, mest mammor med sina barn. Många ser ut att ha utländskt påbrå, närmare bestämt så är sex olika nationaliteter representerade ikväll. En gång i månaden bjuds det sedan drygt två år tillbaka in till denna familjefest på kåren. Det händer att det kommer upp till 60 personer vid dessa tillfällen.
- Det finns familjer som inte har råd att äta ute men de kan säga till sina barn att ikväll ska vi gå ut och äta när de ska hit. Så för de familjerna betyder de här middagarna mycket, men också för stressade småbarnsföräldrar som slipper laga mat en kväll, säger Anna-Lena Paulsson, kårledare.
Barnen får med sig en liten påse hem
Hon påpekar att de vill att alla ska känna sig välkomna, både de som tillhört kåren i många år men också nya bekantskaper. Kvällen börjar med att mätta magarna. Barnen äter gratis och föräldrarna betalar 30 kronor var, om de har möjlighet. Efter maten blir det sång och pyssel och barnen får lyssna på någon bibelberättelse. Den unga skaran får också med sig en liten påse hem. Förutom en ballong eller något annat roligt finns det i den ett kort med texten: "Vad kul att du var här idag!" och sen information om nästa familjefest men också om nästa familjegudstjänst.
De olika grupperna lär känna varandra
- Vi talar ofta om en vardagskyrka och en söndagskyrka och familjemiddagarna är tillfällen då de grupperna möts. Då kan de lära känna varandra, något vi tror kan göra det lättare för de som inte brukar komma på söndagarna att börja göra det, säger Anna-Lena Paulsson.
De hjälpsökande som kommer till familjefesterna bjuds därför in till, i synnerhet, familjegudstjänsterna där barnen kan delta i söndagsskola och minibrass. De välkomnas även till julbrunch på julafton och sist var det 85 gäster. Nyligen anordnades det en påskmiddag för första gången och då kom det 60 personer.
"Vi gav henne mat så kan hon kunde spara pengar till tandläkarbesöket"
På onsdagar tar man emot dem som behöver ekonomisk hjälp, vilken ofta ges i form av matkassar. Ibland kan personalen erbjuda viss praktisk hjälp, som att hjälpa till att flytta exempelvis. Anna-Lena Paulsson påpekar att de aldrig ger pengar men nämner en kvinna som behövde gå till tandläkaren, ett besök hon inte hade råd med.
- Då sa vi att om vi ger henne mat så kan hon spara pengar till tandläkarbesöket och hon blev verkligen taggad av den utmaningen, berättar Anna-Lena Paulsson.
"Vi ger aldrig bara en matkasse"
Hon och kollegorna ser alltid över den ekonomiska situationen hos den som söker hjälp för att de som verkligen behöver det får sina behov tillgodosedda. Det är nämligen så pass många som kommer till kåren och behöver stöttning så de resurser som finns räcker inte alltid till. Personalen tar sig också alltid tid för samtal med dem som kommer till kåren för att få hjälp.
- Vi ger aldrig bara en matkasse utan sitter ner och pratar med dem som kommer. Vi frågar hur de mår, hur de har det och hur det går med barnen, berättar Anna-Lena Paulsson.
Maten de ger bort kommer oftast från Frälsningsarméns sociala center i Hornstull som i sin tur får mat skänkt från butiker, företag och Frälsningsarméns matbank i Stockholm. Söderkåren kompletterar även med livsmedel ibland och saker såsom blöjor och bröstmjölkersättning. Då tar man av julgrytepengarna, de som samlas in ute på stan i december.
Fler aktiviteter för barn,unga och familjer
Här kan du läsa mer om vad våra lokala kårer har för olika aktiviteter för barn och ungdomar
Text: Teresia Jansson
Läs mer
”Kåren känns som min familj” ›
Helena och Jakob tog sig från Tjeckien till Sverige men första tiden var svår då Helena var gravid och de knappt hade mat att äta. Ett tips ledde dem till Frälsningsarmén och Söderkåren som hjälper dem praktiskt och ekonomiskt och har blivit som deras andra hem. ”Här finns det jättefina människor som lyssnar och jag har fått mina första svenska vänner här”, säger Helena.
Vårt arbete för barn, unga och familjer ›
Ekonomisk stöttning, fritidsaktiviteter, en trygg gemenskap och ett lyssnande öra, är exempel på vad som erbjuds.
Hjälp i Uppsala för barn och familjer i utsatthet ›
Målgruppen för det sociala arbetet hos Frälsningsarmén i Uppsala är barn och familjer i utsatthet. ”Vi hjälper till vid till exempel kontakter med Socialtjänsten, Kronofogden, sjukvården samt med samtal och stöd, berättar Rosalie Stork Sundberg, socialkonsulent på Frälsningsarmén i Uppsala.