”Vi möter barn som inte har ätit hemma på flera dagar”
På senare tid har Frälsningsarméns medarbetare allt oftare mött hungriga barn. Marie Möller är familjekonsulent på Söderkåren i Stockholm. Hon märker att den ekonomiska krisen slår hårt mot en del barnfamiljer.
– Vi möter familjer som inte har ätit hemma på flera dagar. Barnen äter bara i skolan, men deras familjer äter inte hemma varje dag, berättar hon.
Även på Frälsningsarmén i Husby märks det tydligt att barnen har blivit hungrigare på sistone.
– Våra samlingar med barnen inleds alltid med ett förstärkt mellanmål. Mackorna tar alltid slut numera och vi märker att en del av barnen letar i skåp och kylskåp efter mat, berättar Julia Adolfsson, ansvarig för Frälsningsarméns arbete i Husby.
Vid en samling nyligen blev det extra tydligt att många magar kurrade.
– När mackorna tog slut fick vi tina korvbröd från frysen och använda dem som mackor, berättar Julia Adolfsson.
Sommarens viktigaste måltider
För många barn är skolmaten räddningen. Från flera håll i landet kommer nu rapporter om att barn äter upp sig inför helgerna och äter i kapp efter helgerna. Något som belyser bristen på mat i hemmen.
– Vi ser att det går åt mer skolmat alla dagar men det är speciellt tydligt måndagar och fredagar, berättar till exempel kostchefen i Härjedalen, Åke Remén.
Under sommarlovet kommer många barn i utsatthet inte ha möjlighet att ”äta upp sig” och ”äta i kapp” med hjälp av skolmaten. I stället riskerar de att gå hungriga. Det är mot den bakgrunden Frälsningsarmén i år gör en extra satsning på maten i samband med sommarens läger och kollon.
– Det här kan vara sommarens viktigaste måltider. Barn i Sverige ska inte behöva gå hungriga för att deras föräldrar inte har råd med mat. Då vill vi se till att de kan äta sig helt mätta, åtminstone när de är på Frälsningsarméns läger och kollon, säger Leif Bergström.
Nödvändig andningspaus för barn i social utsatthet
För de barn som lever i familjer där det förekommer våld eller missbruk kan sommarlovet vara ångestladdat och förstärka utsattheten. Under det senaste jullovet ökade antalet samtal till BRIS som handlade om våld, övergrepp och kränkningar med hela 51 (!) procent. Hälften av alla samtal till BRIS handlar om psykisk ohälsa. Samtalen kan till exempel handla om nedstämdhet, självdestruktivitet, ångest, ätstörningar och självmord.
För barn som växer upp i familjer med missbruk, våld eller kränkningar kan ett läger eller kollo vara en helt nödvändig andningspaus under sommarlovet.
– Under loven tappar barnen kontakten med lärare, kuratorer, fritidsledare och skolsköterskor. Att barnen får möta trygga vuxna, där det finns möjlighet att sätta ord på det jobbiga, kan vara väldigt viktigt, förklarar Leif Bergström.
”Kriminella gäng rycker i barnen redan i tioårsåldern”
I Stockholmsförorten Husby arrangeras Sommarkul – ett gratis dagkollo – för fjärde året i rad. Under tre veckor i sommar får barn i åldern 9–12 år möjlighet att delta i roliga aktiviteter, träffa nya vänner, äta sig mätta och vara med på samlingar.
– På samlingarna pratar vi om att barnen är älskade och värdefulla. Vi har även teman som kan handla om vänskap, förlåtelse eller tacksamhet, förklarar Julia Adolfsson.
För många av barnen i Husby är Sommarkul deras enda sommarlovsaktivitet. Och intresset är stort. Förra året fanns hela 190 barn med på Frälsningsarméns dagkollon.
– Barnen brukar börja fråga om Sommarkul redan i december, berättar Julia Adolfsson.
Sedan september förra året finns Frälsningsarmén på plats i Husby året om, med samlingar för mellan 80 och 90 barn varje vecka. Den permanenta närvaron har inneburit helt andra möjligheter att påverka atmosfären i Husby.
Frälsningsarméns aktiviteter i Husby ska bidra till att barnen inte behöver söka status och bekräftelse i kriminella gäng eller andra dåliga sammanhang, enligt Julia Adolfsson.
– Vi märker att gängen rycker i barnen redan i tioårsåldern och rekryterar dem för att göra enklare ärenden. Det vi försöker göra är att skapa ett meningsfullt sammanhang där barnen i stället kan få bekräftelse av positiva och trygga vuxna förebilder hos oss på Frälsningsarmén.
Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö