>
En hjälp att finna sig själv och tron
En hjälp att finna sig själv och tron
I nästan tre veckor samlades konfirmander från hela Sverige för att lära sig mer om Bibeln och för att konfirmera sin tro på, och sin vilja att följa Jesus. I år samlades man på Hagabergs folkhögskola i Södertälje.
Gruppbild konfirmander och ledare.
Frälsningsarméns konfirmationsskola 2018
Syftet med konfirmation i Frälsningsarmén är hjälpa unga människor att förstå behovet av att vara kristen och ge dem kunskap om de grunder Frälsningsarmén har för sitt arbete och sin existens, menar kapten Alejandro Gallardo, verksamhetsansvarig för Centrumkåren Haga Mölndal och ansvarig för bibelundervisningen på konfirmationen. De elva lärosatserna som Frälsningsarmén har är något man utgår i från i undervisningen berättar han.
– Vår förhoppning är att ge dem så pass mycket information och ge dem tid de behöver för att själva ta ställning till om de vill tro på Gud eller inte, om de vill leva sitt liv som kristna, säger Alejandro. Vi konfirmerar inte något barndop, utan vi hjälper dem att konfirmera om de vill vara troende eller inte.
Konfirmationsskolan började den 20 juni och avslutas lördagen den 7 juli. Vi besökte konfirmationsskolan när halva tiden hade gått för att träffa lärare och konfirmander. Alejandro berättar att på själva konfirmationshögtiden får konfirmanderna välja själva. Alla kommer att få förbön av kommendören och få ett bevis på att de varit med på kursen. Men, säger han, var och en får själva välja och ta ställning till om de vill tro på detta eller inte.
"Life class" som ger personlig boost
– En annan viktig del, menar Alejandro, är att i den ålder deltagarna befinner sig så är det mycket som händer, med deras identitet, övergången från barn till vuxen. Det vill vi också ge dem tid att prata om. Då har vi något som vi kallar för ”Life Class” och syftet med dem är att ta upp frågor om mobbing, företeelser i samhället som påverkar oss och vad det gör med oss som människor. Och ge dem redskap för hur man ska hantera det och bemöta det. Att ge dem en personlig ”boast” och självförtroende, att de faktiskt kan ta egna beslut. Vad de vill tro på och inte tro på och hur de vill vara som människor. Det är superviktiga beslut de tar i den här åldern.
– Det är fantastiskt att se den dynamik det blir när en grupp människor möts såhär och är tillsammans i två och en halv vecka. Vad det gör i relationer, man får nya vänner.
Det är andra gången som Alejandro är med på konfirmationsskola som officer i Frälsningsarmén, men folk som har gått i konfirmation pratar om det fortfarande.
Få ungdomarna att hitta sig själv
– Mina förväntningar inför denna konfirmation var att i mötet med ungdomarna upptäcka vilka de är och se dem blomma ut och få det självförtroende de behöver för att vara sig själva. Jag minns ett tillfälle för många år sedan när jag var med på en konfirmation där min fru var ledare. Hur en tjej utryckte det att; ”jag har aldrig förr vågat dansa inför andra människor, för jag har altid blivit mobbad, men här på konfa vågar jag mig själv och är inte orolig för vad folk ska säga till mig när jag dansar.” Och det är lite det jag brinner för, unga människor har varit med om så mycket innan de kommer hit, fast de är så unga har de mött så många saker, negativa och positiva, i sin uppväxt och de har med sig allt när de kommer hit. Och min passion är att se de här ungdomarna hitta sig själva och våga vara sig själva, våga vara dem de är. Och att få skapa den miljön där de vågar.
Alejandro berättar att de redan efter en vecka på konfirmationen kunde se förändringar i attityder. Att det från att vara olika grupper nu var en gemensam grupp. När Frälsningsarmén har konfirmation på sommaren så brukar det alltid vara en förträff någon gång under våren. I år var det dock bara hälften som kunde vara med. Syftet med förträffen är att se vilka ungdomarna är, att få en första bild av vilka människor de kommer att möta på konfirmationen. Att halva gruppen inte var med gav ledarna en viss oro inför sommarens konfirmation. Men Alejandro säger att det har gått bra. På lägret är de sju ledare med olika ansvarsuppgifter.
Deltagare från hela Sverige
En deltagare som också var nervös inför lägret var Tuva-Lisa Rudolfsen från Umeå. Hon var inte med på förträffen och visste att många av de andra deltagarna redan hade träffat varandra.
– Men jag tyckte också att det skulle bli väldigt roligt, säger hon. Mina systrar hade gått och tyckt att det var roligt. Och så ville jag också lära mig mer om Gud och sådant.
Tuva-Lisa berättar att hon är uppväxt i en kristen familj och tror på Gud, men att hon i bland varit i perioder då hon tvivlat på om Gud verkligen finns. Idag tror hon. Efter en vecka på konfirmationen är hon inte nervös längre.
– Det är jättekul och vi gör en massa roliga saker och man får lära sig så mycket, säger hon. Vädret är fint också och jag tror vi kommer få lära oss saker för livet. I går pratade vi om temat ”jag är”, hur man är själv och hur man är med Gud. Det tyckte jag var jätte roligt.
Något Tuva-Lisa också gillar är tävlingen de har mellan deltagarna, konfa-kampen. Varje dag har de olika tävlingar och deltagarna får poäng. Det går också att få poäng genom att fjäska för ledarna. Några dagar före avslutningen kommer vinnaren få ett pris.
”Jag har lärt så mycket och nu är jag säker på att Gud finns”
Tuva-Lisa– Ledarna har sagt att det kommer vara ett väldigt bra pris, säger Tuva-Lisa. Min storasyster hade samma ledare för två år sedan och de är väldigt bra. Jag har lärt så mycket och nu är jag säker på att Gud finns. Och jag vet att jag får tro vad jag vill oavsett vad mina kompisar tror.
Trots att det inte finns en sjö i anslutning till Hagabergs Folkhögskola tycker hon att det är ett fin område, de har vid ett tillfälle fått åka till ett badhus i närheten och Tuva-Lisa berättar att de sett ankor med ungar i damm på skolans område. Tuva-Lisa har rest långt för att komma till konfirmationen men den deltagare som rest längst är Ivar Zetterlind, han bor sedan två år i Brasilien med sin familj och var inte heller med på förträffen.
– Jag hade inte mycket förväntningar innan konfirmationen, säger Ivar Zetterlind. Men mina föräldrar har sagt att deras konfirmationer varit de roligaste veckorna i deras liv. Men jag var inte säker, jag var rädd att känna mig utanför och inte passa in. Men det gick jättebra alla är snälla och alla är bra kompisar.
Uppskattad kombination av undervisning och fritid
Ivar Zetterlind uppskattar kombinationen på konfirmationslägret med undervisning på förmiddagar och aktiviteter på eftermiddagarna och sedan fritid.”Life Class” är roligt man kombinerar lekar och aktiviteter med att man lär sig saker om Gud och livet. Och så har de en andakt på kvällen.
– När jag kom hit var jag inte säker på att det var det här jag ville, berättar Ivar. Men nu efter ett par dagar så tycker jag verkligen att min tro har stärkts. Jag känner mig mer bekväm med kristna tron.
Konfa-kampen är också något som Ivar uppskattar, men han säger att han inte fått så många poäng, så han har inga förhoppningar om en seger.
– Jag gillar att tävla, men det är också många som fjäskar ganska mycket, säger han.
Text och foto: Jonas Nimmersjö