Barnen har ätit hemma och räkningarna hopar sig
Orsakerna till att just januari är en extra tuff månad är flera. Men ett skäl är att barnen har ätit hemma under jullovet.
– När jullovet är över och barnen har ätit alla mål mat hemma i två och en halv vecka blir det snabbt kris för den som lever på marginalen, förklarar Maria Olausson.
I samband med terminsstarten i januari dyker dessutom flera kostnader upp samtidigt.
– Då ska fritidsavgiften betalas, men också avgiften till fotbollsklubben eller gymnastiken. Och samtidigt har inomhusskorna till idrotten blivit för små. Det här sakerna skapar en omöjlig situation för många och tar helt enkelt knäcken på ekonomin, säger Maria Olausson.
För att hjälpa barnfamiljer och ensamstående föräldrar att klara januari månad hjälper Frälsningsarmén till på en rad olika sätt.
– Vi kan dela ut presentkort på mat eller ordna med matkassar för att barn och föräldrar ska slippa somna hungriga. Vi samarbetar också med en Second Hand-butik för att föräldrar ska ha möjlighet att ordna med vinterkläder till barnen.
Hjälpen fick trebarnsmamman att komma på fötter igen
Maria Olausson har många exempel på människor som har blivit hjälpta genom Frälsningsarméns olika insatser i Nässjö. I vissa fall handlar det om att livet ställs på ända – till exempel genom skilsmässa, arbetslöshet eller långtidssjukskrivning.
– För ett tag sedan mötte vi en ensamstående trebarnsmamma, som helt saknade sociala nätverk. Hon blev akut sjuk, men Försäkringskassans handläggning drog ut på tiden. När hon hamnade ur synk med räkningarna kontaktade hon oss och vi kunde hjälpa henne på fötter igen, berättar Maria Olausson.
Frälsningsarmén blev mammans enda förbindelse utanför myndighetssfären på vägen tillbaka.
– Vi kunde bland annat stötta upp med mat och genom att hitta en vinterjacka till ett av barnen. Det räckte för att hon skulle klara den akuta ekonomiska krisen.
För många som söker hjälp för första gången, men som alltid tidigare har klarat sig själva, är det förenat med stor skam att behöva be om hjälp för att klara uppehället. Maria Olausson berättar till exempel om en kvinna som kom till kåren lite motvilligt. Personal på kommunens familjecentral hade tipsat om Frälsningsarmén.
– Hon kände inte till att det fanns ideella organisationer som fungerar som Frälsningsarmén. När vi förklarade att vi ville hjälpa henne med mat under en period, och inte bara ge ett symboliskt bidrag, kunde hon inte hålla sig utan brast ut i gråt. Då förstår man att hjälpen betyder något.
”Vi behöver höja lägstanivån”
Maria Olausson ser med oro ser på utvecklingen. Att fler grupper får svårt att hålla sig flytande efter de kraftiga prishöjningarna på senare år. Och samtidigt har nivåerna på sjukersättning och a-kassa inte hängt med, enligt Maria Olausson.
– Alla eventuella buffertar är dessutom helt uttömda för många familjer vid det här laget, så det finns inget utrymme för överraskningar i ekonomin. Nu kommer de här familjerna till oss på Frälsningsarmén för att söka hjälp, säger hon.
Det finns uppenbara faror med att fler barn växer upp i barnfattigdom, menar Maria Olausson, som inte enbart är kårledare utan dessutom barnrättsjurist och Frälsningsarméns talesperson i barnrättsfrågor.
För att minska utsattheten bland barnfamiljer vill Frälsningsarmén finnas där och bidra till självhjälp förklarar hon. Det handlar om att höja människors lägstanivå, så att de kan stå på egna ben. Genom arbetet vill kåren i Nässjö bidra till att tända ett hopp i barnens hjärtan.
Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö