Hjälp människor i utsatthet - ge din gåva nu

30 procent av ensamstående föräldrar är oroliga inför julen

Många föräldrar oroar sig för att inte ha råd att fira jul, särskilt ensamstående. Nära 30 procent av dem känner oro, enligt Frälsningsarméns julrapport från Ipsos. ”Tyvärr bekräftar undersökningen våra farhågor. Allt fler ensamstående föräldrar saknar pengar till mat, blöjor, vinterkläder och julklappar”, säger Leif Bergström, kommunikationschef på Frälsningsarmén.

30 procent av alla ensamstående föräldrar uttrycker mycket eller ganska stor oro inför julen. Det visar Frälsningsarméns färska julrapport, som har genomförts av undersökningsföretaget Ipsos. Oron handlar framför allt om ekonomiska begränsningar av olika slag.

– Vi har sett en kraftig ökning av hjälpsökande bland ensamstående föräldrar – och framför allt mammor med barn – under de senaste två åren. Så det här är inget som förvånar, utan bara stryker under det vi på Frälsningsarmén möter ute i verkligheten, säger Leif Bergström. 

Oro för att inte ha råd med julmat eller julklappar

Frälsningsarméns julrapport visar bland annat att var femte ensamstående förälder upplever mycket stor oro inför sin ekonomiska situation. 23 procent av de ensamstående föräldrarna känner sig stressade över att inte kunna finansiera julen. Och hela 36 procent av de ensamstående föräldrarna oroar sig för att barnen kommer bli besvikna över julen i år.

– Oron för besvikelse kan till exempel bottna i att man som förälder inte har råd med julklappar till sina barn eller med traditionell julmat. Jag tror det är en smärta som de flesta föräldrar kan förstå och leva sig in i, säger Leif Bergström.

Att ensamstående föräldrar i högre grad oroar sig inför julen är inte särskilt konstigt, enligt Leif Bergström, när de redan en vanlig månad kämpar med att få debet och kredit att gå ihop. Under det gångna året har Frälsningsarméns medarbetare vid flera tillfällen berättat att de mött ensamstående föräldrar som kommer med sina hungriga barn.

– Den förälder som inte har råd att ställa mat på bordet i oktober har förstås än mindre råd med julklappar eller julmat i december. Men utsattheten blir mer synlig inför julen. Och den slår hårt mot de allra minsta i samhället.

Texten fortsätter nedan.

Hungriga barn och barn som inte får någon julklapp

För som så ofta är det barnen som kommer i kläm när föräldrarna har det tufft. Barnen har på inget sätt valt sin utsatthet, men likväl får de ta konsekvenserna av den.

– Våra medarbetare möter både hungriga barn och barn som inte får en enda julklapp. När de jämför sig med sina jämnåriga kompisar blir skillnaderna uppenbara. En del barn vältrar sig i både julklappar och julmat, medan andra barn får finna sig i att vara utan både mat och klappar, säger Leif Bergström.

Det är mot den bakgrunden Frälsningsarmén återigen genomför en julkampanj. I mer än 150 år har Frälsningsarmén spridit glädje och hopp till nödställda inför julen. Men i år slår ansökningarna om julhjälp rekord. Utsattheten verkar slå undan benen för allt fler.

– Det mesta vi på Frälsningsarmén gör är inte särskilt storslaget. Men vi vet att små saker gör stor skillnad för föräldrar och barn som lever i svår utsatthet, säger Leif Bergström.

Ett par matkassar eller ett presentkort till en utsatt barnfamilj kan rädda hela julen, enligt Leif Bergström.

– Och en julklapp till ett barn som annars hade blivit utan betyder förstås oändligt mycket för det enskilda barnet – men även för deras förälder eller föräldrar.

Berättelserna om hur människor har blivit hjälpta gör det meningsfullt att fortsätta att hjälpa ensamstående föräldrar och barn inför julen, menar Leif Bergström.

Felix firade sin första jul – och Clara fick hela julen räddad

Förra julen fick till exempel sjuårige Felix vara med om sitt första riktiga julfirande. Han och mamma Emilia hade blivit bjudna till en av Frälsningsarméns kårer för att fira julafton. Då fick Felix – för första gången i livet – uppleva det som alla hans kompisar brukade prata om: julbord, julgodis, jultomte och julklappar.

– Jag fick en jättecool Spiderman-tröja. Mamma måste ha berättat att jag önskade mig det, berättar Felix glatt när han tänker tillbaka på förra årets julfirande.
 
Och bara några dagar före julafton förra året mötte vi Clara och hennes tvåårige son Noah på en av Frälsningsarméns kårer. De hade kommit till det årliga julfikat. Efter en stund tog Clara mod till sig. Hon frågade en av våra medarbetare om vi möjligen hade några blöjor över. Det var tydligt att hon skämdes över att behöva ställa frågan.

I samtalet visade det sig att Clara befann sig i svår nöd. En hastig sjukskrivning hade kastat hela livet över ända. Nu hade hon inte ens pengar till blöjor. Men mer än så. Hon visste inte hur hon skulle klara julhelgen. Om hon och Noah skulle kunna äta sig mätta. En rejäl matkasse, ett paket blöjor och varsin julklapp räddade julen för Clara och Noah.

– Vi vet att små saker kan rädda hela julen för människor i utsatthet. En julmatkasse till den som är hungrig, en julklapp till ett barn som riskerar att bli utan eller gemenskap för den som annars skulle sitta ensam under julen. Det gör enorm skillnad, konstaterar Leif Bergström.

Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö

FAKTA: Frälsningsarméns julrapport

Vad oroar sig föräldrar för inför julen?

  • Ekonomiska begränsningar: inkomsten räcker inte till för att täcka nödvändiga utgifter.
  • Julklappsrelaterade bekymmer: oro över att inte kunna köpa presenter, särskilt till barn och familj.
  • Matrelaterade bekymmer: oro över att inte ha råd med traditionella måltider.
  • Ökade levnadskostnader generellt.
  • Högtidstraditioner och sociala förväntningar från barn och familj.
  • Reseutgifter: har inte råd att resa för att besöka familjen under helgerna.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805