Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

”Vi vill att även barn i utsatthet ska få varsin julklapp”

En viktig del i julhjälpen handlar om att se till så att barn i utsatthet kan få varsin julklapp. "En del barn kommer att få sin första julklapp i år. För de föräldrar som inte har råd att ställa mat på bordet är det inte så lätt att fixa julklappar. Då kan vi andra få vara med och rädda julen för de här barnen", säger Leif Bergström, kommunikations- och insamlingschef på Frälsningsarmén.

Så här i december brukar många barn räkna ner dagarna till julafton. Nyfikna och förväntansfulla klämmer och känner de på paketen under granen. Men det finns också barn som inte får en enda julklapp, eftersom deras föräldrar inte har råd. I samband med julen blir skillnaderna mellan barn med olika bakgrund och uppväxtvillkor smärtsamt tydliga. 

– Samtidigt som en del barn vältrar sig i julklappar kan barn som växer upp i social och ekonomisk utsatthet riskera att helt bli utan julklappar. Där tycker jag vi har ett särskilt ansvar att hjälpa till, säger Leif Bergström.

Att säkerställa att även barn i utsatthet får åtminstone varsin julklapp är en viktig uppgift för många av Frälsningsarméns kårer och verksamheter. Kreativitet och lokala samarbeten kännetecknar flera av de satsningar som Frälsningsarmén är involverade i.

Tomteparad och julklappsrum i Visby

Frälsningsarmén i Visby samarbetar med flera andra lokala aktörer för att se till att även barn i utsatthet ska få någon julklapp. Bland annat samarbetar kåren i Visby med Clarion Hotel. Clarion-familjen i Sverige driver en egen kampanj som går under namnet ”Ensam gran söker”, där hotellgäster och andra har möjlighet att skänka julklappar via de olika hotellen i kedjan.

– Clarion i Visby har sedan många år tillbaka låtit oss få förtroendet att distribuera deras insamlade klappar till behövande, berättar Susanne Björnheimer, som tillsammans med sin man Stefan är kårledare på Frälsningsarmén i Visby.

Kåren på Gotland är även delaktiga i tomteparaden i Visby. Köpmannaföreningen i staden arrangerar denna årliga tradition tillsammans med lokala handlare. I tomteparaden går tomten en bestämd rutt – tillsammans med alla de som väljer att slå följe med honom. Längs vägen samlar tomten in julklappar som både handlare och privatpersoner har förberett.

– Vi på Frälsningsarmén har tillsammans med Svenska Kyrkan i Visby ett gemensamt ansvar för att distribuera de insamlade julklapparna till de familjer som behöver dem bäst. Det känns väldigt fint att vara en del av det, säger Susanne Björnheimer.

På Frälsningsarméns kår i Visby brukar ett särskilt julklappsrum inrättas, där de olika julklapparna placeras. I samband med besök på kåren får föräldrar i utsatthet gå in i julklappsrummet för att själva välja och slå in julklappar till sina barn. Att få möta känslorna i samband med detta är något som berör, berättar Stefan och Susanne Björnheimer.

– När en förälder får komma in i julklappsrummet och själv välja en julklapp till sitt barn blir många överraskade. De visar ofta en otrolig tacksamhet. Det är något speciellt att med egna händer få slå in julklappar till sina barn.

Texten fortsätter nedan.

11-åriga dottern fick den plattång hon hade önskat sig

Även i Eksjö har Frälsningsarmén ordnat ett särskilt julklappsrum, där föräldrar som befinner sig i ekonomisk utsatthet kan välja julklappar till sina barn. 

Lina Ragnar är kårledare för Frälsningsarmén i Eksjö. Hon minns särskilt ett av besöken i julklappsrummet.

Det var en kvinna som precis hade fått ordning på sina missbruksproblem. Nu skulle hon för första gången på länge få möjlighet att fira jul med sina döttrar och sambon. Men den som varit i ett långvarigt missbruk har sällan pengar till att köpa julklappar. Så mamman hade bokat tid för ett besök i julklappsrummet på Frälsningsarmén i Eksjö.

Kvinnan gick runt i rummet och studerade de olika julklapparna, som hade blivit skänkta för att bli till glädje för personer som lever i ekonomisk utsatthet. Plötsligt hittade hon det hon sökte.

– Hon blev så otroligt lycklig när hon hittade en plattång. För det var nämligen precis en sådan som hennes elvaåriga dotter hade önskat sig i julklapp, berättar Lina Ragnar.

Föräldrarna brukar särskilt uppskatta att de själva får välja julklappar till sina barn, och sedan slå in dem i fina paket med julpapper och snören, förklarar Lina Ragnar.

– För många utsatta föräldrar går pengarna bara till det allra nödvändigaste. Då betyder det otroligt mycket för den egna självkänslan att själv få välja julklappar till sina barn. Och att de kanske till och med får med sig lite julgodis.

”Människor gråter av glädje över en julklapp”

Frälsningsarmén i Uppsala samarbetar sedan många år med ett lokalt julklappsnätverk. Syftet är enkelt: att dela ut julklappar till barn som annars inte får några julklappar.

– Vi kodar familjerna och anger bara barnens kön och ålder, för att inte lämna ut någon. De som köper julklapparna lägger ner mycket tid och omsorg på uppgiften. Barnen får sedan inslagna paket, och i vissa fall kan vi också komplettera med en biobiljett eller något annat litet extra, berättar Åsa Svensson, kårledare och ansvarig för det sociala arbetet.

Åsa möter inte sällan utsatta människor som gråter av glädje över både julklappar och andra julgåvor. Många uttrycker att deras jul har blivit räddad tack vare Frälsningsarméns insats. En händelse minns Åsa med särskild värme.
– En ensamstående mamma hade ett barn med funktionsnedsättning. Vi kunde ordna så att pojken fick exakt den julklapp han hade önskat sig. Det kändes fantastiskt att kunna ge dem en jul att minnas, säger Åsa Svensson.

Julklappar till alla barn på Frälsningsarméns skyddade boende

För mammor och barn som tillbringar julen på skyddat boende är julfirandet ofta extra uppskattat. Många av gästerna på Frälsningsarméns skyddade boende Lyktan har flytt undan en våldsam man och varit vana vid jular med alkohol, droger och våld.

– De flesta som bor här lever väldigt avskilt och har klippt alla relationer och band för att vara skyddade. Vi erbjuder ett socialt sammanhang och en gemenskap för dem. Julen är förstås särskilt laddad, berättar verksamhetschef Kremena Hultby.

Personalen på Lyktan lägger stor vikt vid julfirandet, för att dela högtiden på ett sätt som är anpassat efter såväl mammor som barn. Närvaron och att fira tillsammans är det viktigaste, enligt Kremena Hultby, som berättar att de alltid försöker ge en julgåva till mammorna. Och julklappar till barnen är självklart en viktig del av firandet.

– Det är alltid extra speciellt när det handlar om barn. För dem ordnar vi dans kring granen, lekar, julklappar, mat och godis. De ska få hela paketet när de är här hos oss, säger Kremena Hultby.

Felix fick tröjan han önskat sig på Frälsningsarméns julfirande

Sjuårige Felix är ett av alla barn som förra julen fick en julklapp från Frälsningsarmén. Då fick han dessutom vara med om sitt första riktiga julfirande. Felix och mamma Emilia hade blivit bjudna till en av Frälsningsarméns kårer för att fira julafton. Felix fick för första gången i livet uppleva det som alla hans kompisar brukade prata om: julbord, julgodis, jultomte – och julklappar.

– Jag fick en jättecool Spiderman-tröja, som jag har haft på mig nästan varje dag. Mamma måste ha berättat att jag önskade mig det, säger Felix glatt.

Leif Bergström ser fram emot att kunna dela ut ännu fler julklappar till utsatta barn i samband med årets julgåvor. Men för att klara uppgiften behöver Frälsningsarmén hjälp. Han hoppas att många vill vara med och sprida julens glädje till barn i utsatthet. Under de närmaste veckorna kommer Frälsningsarmén omvandla inkomna gåvor till bland annat julmat och julklappar till barn i utsatthet. 

– En del barn kommer att få sin första julklapp i år. För de föräldrar som inte har råd att ställa mat på bordet är det inte så lätt att fixa julklappar. Då kan vi andra få vara med och rädda julen för de här barnen, säger han.

Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805