Mammor och barn firar jul på skyddat boende
För mammor och barn som tillbringar julen på skyddat boende är julfirandet ofta extra uppskattat. Många av gästerna på Frälsningsarméns skyddade boende Lyktan har flytt undan en våldsam man och varit vana vid jular med alkohol, droger och våld.
– De flesta som bor här lever väldigt avskilt och har klippt alla relationer och band för att vara skyddade. Vi erbjuder ett socialt sammanhang och en gemenskap för dem. Julen är förstås särskilt laddad, berättar verksamhetschef Kremena Hultby.
Personalen på Lyktan lägger stor vikt vid julfirandet, för att dela högtiden på ett sätt som är anpassat efter såväl mammor som barn.
– Närvaron och att fira tillsammans är det viktigaste. Vi försöker också alltid att ge en julgåva, för det betyder så mycket. Och extra speciellt är det förstås när det handlar om barn. För dem ordnar vi dans kring granen, lekar, julklappar, mat och godis. De ska få hela paketet när de är här hos oss, säger Kremena.
Julfiranden och julklappar för personer i hemlöshet och missbruk
För den som lever – eller har levt – i hemlöshet och missbruk kan julen innebära en hoppfull ljuspunkt i den annars väldigt tuffa tillvaron. På Frälsningsarméns stödboende Nylösegården i Göteborg är det ofta fullsatt under julen.
– Vi ordnar två sittningar med julbord för alla som bor här. Vi har egna kockar som ordnar maten och det brukar alltid vara väldigt trevligt med både mat, godis, julandakt och sång, berättar verksamhetschefen Ingela Sagman.
Alla på Nylösegårdens julfirande brukar dessutom få en liten julklapp.
– Oftast får de julklappar bestående av praktiska grejer, som rakhyvlar, strumpor eller kanske någon tvål. Det brukar vara väldigt uppskattat, berättar Ingela.
Den som har blivit hjälpt bort från ett liv i missbruk och flyttat till eget boende känner sig inte sällan väldigt ensam – och framför allt under julen. Utan goda relationer är det lätt att trilla tillbaka i gamla mönster. På Frälsningsarméns stödboende Klippangården i Sundsvall går därför inbjudan till julfirandet ut bredare än till bara de som bor där för tillfället.
– Om du har haft ett tjugoårigt missbruk har du i princip inga vänner kvar, så på vårt julfirande är alla som någon gång bott här välkomna tillbaka, berättar Anders Fagerblom, biträdande verksamhetschef på Klippangården.
Mickes liv blev förvandlat på Klippangården i Sundsvall
Micke är en av alla personer som har fått hjälp på Klippangården i Sundsvall, och som nu bjuds in till deras julfirande. Hans liv har precis börjat ordna upp sig – efter att han har levt i missbruk sedan tonåren. Micke har aldrig haft ett jobb och är nu i 50-årsåldern. När han kom till Frälsningsarméns härbärge på Klippangården i Sundsvall för knappt två år sedan var han trött på livet han levde. Där och då bestämde han sig för att ta tag i sina problem.
– Den förvandling som har skett i Mickes liv de senaste 21 månaderna är helt enorm, berättar Anders Fagerblom.
Men resan mot ett upprättat liv har inte varit enkel för Micke. Från härbärget gick flytten till det intilliggande stödboendet, där upprättelsen påbörjades på allvar. I början kom saker från Mickes förflutna ifatt, som till exempel brott han hade begått. Han dömdes till samhällstjänst och har nu avtjänat sitt straff.
– Micke har hanterat alla sina problem som drogfri, vilket är imponerande. Snart ska han flytta ut i en egen lägenhet och Arbetsmarknadstorget i Sundsvall ska hjälpa honom att komma i sysselsättning, så det är väldigt roligt, berättar Anders Fagerblom.
Till råga på allt har Micke fått kontakt med sina barn igen, efter många år av missbruk och frånvaro.
– Det är fint när relationer upprättas, och inte minst mellan föräldrar och barn. Det har varit fantastiskt att följa Mickes resa, konstaterar Anders Fagerblom.
Amina fick en ny familj på Frälsningsarméns julfirande
Det är inte bara människor som levt i missbruk som kan känna sig ensamma under julen. Till Frälsningsarméns olika julfiranden kommer både äldre och yngre som lever i ofrivillig ensamhet.
– En varm och inbjudande gemenskap kan betyda mycket för den som är ensam, förklarar Leif Bergström.
Frälsningsarmén i Halmstad är en av alla kårer som bjuder in till julbord på självaste julafton. Alla är välkomna, och människor i olika livssituationer brukar finnas med. Barnfamiljer, ensamma pensionärer, socialt och ekonomiskt utsatta bland annat.
– För många är det särskilt viktigt att få vara i gemenskap just på julafton. Det är bland det vackraste och finaste som finns att få fira jul i gemenskap, att berätta om vad Jesus har gett oss och att ge ett konkret exempel på det, säger kårledaren Johanna Samuelsson.
Responsen från besökarna är det som värmer hjärtat mest, berättar Johanna. Hon minns till exempel den äldre mannen – Svante – som berättade att julen på Frälsningsarmén var den bästa jul han någonsin hade upplevt.
Johanna minns även fyrabarnsmamman Amina, som kom till julfirandet på kåren i Halmstad. Amina hade vabbat under hela november månad och därmed fått en väldigt låg inkomst. Med en sjuk mor i en stad långt bort, och resten av släkten i ett annat land, såg julen ut att bli dyster och ensam för både Amina och barnen. Men så kom inbjudan från Frälsningsarmén.
– När hon fick inbjudan grät hon av glädje för att hon skulle kunna ge sina barn en fin jul ändå. ”Tänk att när man känner att man inte har någon familj så har jag ändå en familj” sa hon, minns Johanna.
”Jag har svårt att tänka mig något mer meningsfullt…”
Det behövs inte särskilt mycket för att rädda julen för något utsatt medmänniska. Små saker gör stor skillnad för den som lever i utsatthet. Varje gåva som kommer in under de närmaste veckorna omvandlar Frälsningsarmén till matkassar, presentkort, jultallrikar, julklappar och varm gemenskap för de mest utsatta, berättar Leif Bergström.
– Tänk att få ge en julklapp till ett barn som annars skulle bli utan, att ordna julmaten för en barnfamilj som annars skulle gått hungriga, eller att få bjuda in till gemenskap och julfirande för den som känner sig ensam eller lever i utsatthet. Jag har svårt att tänka mig något mer meningsfullt.