Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Nödrop från människor i utsatthet

”Jag har bara 40 kronor kvar till slutet av månaden...”. Nödropet nådde oss på Frälsningsarmén i mitten av mars. Evas man hade, genom sitt spelberoende, försatt hela familjen i ekonomisk kris. Familjen betalade priset för hans beroende. Vi märker att de sociala nödropen kommer tätare nu. En utdragen pandemi innebär fler och nya typer av nödrop.

Nödropen kan komma från den utsatte, som tvingas bevittna hur pengarna som skulle gå till hyran i stället finansierar den hemarbetande sambons spritinköp. Eller från timvikarien i restaurangbranschen, som hamnat på gatan när restaurangen gått i konkurs. Men också från den som ”bara” är väldigt ensam, och nu brottas med nedstämdhet och självmordstankar. En utdragen pandemi innebär accelererande sociala problem.

Frälsningsarmén vill hjälpa till varaktig förändring. Men det börjar ofta med ett akut nödrop. En matkasse kan göra så att familjen till en person i missbruk slipper somna hungrig. Ett litet stöd till föreningsavgiften kan innebära att ett barn till en arbetslös timvikarie kan fortsätta med sin fotboll eller dans. Ett stödsamtal kan vara skillnaden mellan liv och död för en självmordsbenägen.

Det finns inget vaccin mot utsatthet. Men vi kan hjälpa de utsatta. Hjälp oss att svara på de sociala nödropen!

Text: Lukas Berggren

Hur Frälsningsarmén hjälper ekonomiskt utsatta

Frälsningsarmén erbjuder utsatta ekonomisk stöttning i form av matkassar, presentkort på mat och hjälp med att täcka vissa utgifter. Idag driver Frälsningsarmén verksamheter för barn och unga på omkring 50 orter. Kollon, fritidsaktiviteter till låg kostnad, scouting, tjejkvällar, pyssel och orkesterverksamhet, öppna förskolor och stödboenden, utflykter och fotbollsträning är några exempel. Läs mer om vårt arbete för barn, unga och familjer här.

Vår missbruksvård

Människor med alla typer av missbruk får hjälp hos våra institutioner och i öppenvården. Vi har idag behandlingshem och boende med stöd på flera platser i landet. Redan när Frälsningsarméns behandlingshem Kurön startade för hundra år sedan, hade vi under ett tjugotal år hjälpt människor att bekämpa sitt alkoholmissbruk. Läs mer här om vår missbruksvård

Läs mer om vårt breda sociala arbete