Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

"Jag hamnade mellan stolarna"

Lena var långtidssjukskriven, skild och i djup depression när hon fick hjälp i Frälsningsarméns rehabiliteringsprogram "Hela du" på Gotland. För första gången såg någon till hela hennes livssituation. Idag mår hon bra, har arbete och känner mening med livet igen.

Det blåser bitande marsvindar i Visbys gränder men inne på Frälsningsarméns kår i är det skönt och ombonat. Lena är 65 år, har ljust hår och öppen, blå blick. Hon berättar hur hon för ett antal år sedan efter lång tid med sjukdomen fibromyalgi hamnade i en riktig rävsax. Hon ville tillbaka till arbetet men där ansåg de henne för sjuk för att kunna jobba. Försäkringskassan i sin tur menade att fibromyalgi inte är en sjukdom. Lena hamnade mellan stolarna och ekonomin krisade.

Föll djupt i depression

− Det togs ingen hänsyn till min situation. Jag kallades till olika möten hela tiden. Möjligheterna slås undan, man duger inte, finns inte. Dessutom finns ingen riktigt medicin mot min sjukdom ännu, säger Lena.

År 2006 hamnade Lena i skilsmässa och livet föll ännu djupare ner. Hon hade som tur var fått hyra en andrahandslägenhet och hade många goda vänner, men nu drabbades hon av depression och förlorade tron på sig själv. Medicinerna mot nedstämdheten orsakade dessutom en autoimmun sjukdom som gav utslag och blåsor över hela kroppen.

− Det var som om hela min kropp protesterade, minns hon med en rysning.

Kyrkorna sökte sjukskrivna inför nytt projekt

Ett helt år gick och Lenas liv förflöt som i ett mörkt töcken. En dag såg hon i tidningen hur  Frälsningsarmén tillsammans med Svenska Kyrkan sökte människor som hamnat mellan stolarna i vård- och arbetssituation. Man skulle starta ett nytt projekt kring långsiktig hälsa med målet att komma tillbaka till livet igen.

−Jag ringde direkt till Ann−Christin Karlsten på Frälsningsarmén och fick komma hit för en timmes samtal. Och tänk att ingen hade mött mig på det fina sättet tidigare! säger hon med eftertryck.

Det bestämdes att Lena skulle få börja det som skulle bli starten på rehabiliteringsprogrammet ”Hela Livet” och ”Hela du”. Tillsammans med hälso- och sjukvården skrevs ett avtal där läkare från vårdcentraler och psykiatri remitterar patienter till Frälsningsarméns "Krukmakarens hus". Man arbetar med alla aspekter i personens liv, där motivationen till förändring för hela människan står i centrum.

"Att få bli bemött med kärlek och omsorg var otroligt"

− Den här tiden var fantastisk! Att få bli bemött med kärlek, samtal, omsorg och omvårdnad var helt otroligt. Även om jag inte direkt kallar mig troende kändes det jättebra att Anki också bad för mig under rehabiliteringsprogrammet, säger hon.

 Så småningom fick Lena hjälp in på Arbetsförmedlingen igen och vidare till en anställning på Frälsningsarméns kafé. Steg för steg kunde Lena gå upp emot 20 arbetstimmar i veckan och senare började hon själv arbeta med att hjälpa nya deltagarna från ”Hela Livet”.

−Jag fick lyssna och försöka vara den omhändertagande person jag varit innan jag blev sjuk, säger Lena.

Hon menar att den utsatthet hon själv hamnade i egentligen inte borde kunna hända i Sverige. Långvarigt sjuk, utan arbete, bostad och inkomst, trots att man bott och arbetat i landet hela livet.

−Det är hemskt att man inte får den hjälp man behöver när man är sjukskriven. Ingen vill eller väljer att bli sjuk!

Arbetar halvtid och lyssnar på kroppen

Lena har efterhand blivit starkare och har sedan två år ett administrativt halvtidsarbete på ett litet företag i Visby. Resterande del har hon sjukersättning. Det var tufft att börja arbeta igen, men Lena skyndar långsamt och lyssnar på kroppen.

− Men det känns fantastiskt bra, klimatet är så öppet. Man kan tro man kommit till himmelriket, säger hon och ser glad ut.

Efter år av osäkra boenden fick Lena till slut ett förstahandskontrakt på en lägenhet. Hon har träffat en man, umgås med barnbarnen och har kommit igång med sina intressen dans och körsång igen. Promenader och rörelse gör att hon mår bättre.

− Jag märker att det är viktigt att hålla i de sakerna som ger mig positiv kraft. Det jag inte orkar får prioriteras bort, säger hon.

Enormt tacksam för Frälsningsarméns hjälp

Livet kan inte styras i detalj efter en lång sjukskrivning. Lena planerar försiktigt för framtiden men har alltid ett förbehåll. Vad som händer i natt eller i morgon vet hon inte.  Hälsa kan inte forceras, läkande måste få ta sin tid.

-Att ta sig upp ur hålet är lika tidskrävande som att hamna där, anser Lena.

Återigen lyfter hon fram hur viktig denna oas på Mellangatan i Visby varit för henne. Frälsningsarméns hade ingen skyldighet att hjälpa henne men hon är enormt tacksam för förändringen som ägde rum i och med att hon blev sedd och lyssnad på.

− Den här platsen behövs, oavsett vad man tror på. All omsorg som ryms här måste få finnas kvar, så är det bara, säger hon med stadig blick.

Text och foto: Carina Tyskbo

Fakta sjukpenning/sjukskrivning

  • Den som inte kan arbeta på grund av sjukdom kan få sjukpenning. Normalnivån är 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten som betalas ut i högst 364 dagar. Den som har en allvarlig sjukdom kan ansöka om fler dagar.
  • Den som är försäkrad och 19-64 år med beständig nedsatt arbetsförmåga till följd av funktionsnedsättning eller sjukdom kan få sjukersättning.
  • Ett avslutat sjukfall innebär att man inte längre får sjukpenning. Det kan handla om avslag, friskanmälning, att ingen ny ansökan kommer in eller övergång till någon annan ersättning, exempelvis sjukersättning, föräldrapenning, ålderspension etc.
  • Under 2019 minskade sjukpenningtalet i Sverige från 9,7 till 9,4 dagar. Kvinnornas sjukpenningtal var 87 procent högre än männens.
  • Lägsta antal sjukdagar har man i Jämtland och Norrbotten, högst i Gävleborgs län.

Källa: Försäkringskassan

Fakta Arbetslöshetskassa

  • Att bli utförsäkrad från a-kassan innebär att personens ersättningsdagar har tagit slut, i normala fall efter 300 dagar. Ensamstående föräldrar till barn under 18 år får 150 ersättningsdagar extra, det vill säga totalt 450 dagar med ersättning från a-kassan innan man blir utförsäkrad.

Källa: www.a-kassa.se