Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Iryna från Ukraina: ”Vi är tacksamma för allt”

Ett år efter att kriget startade beskriver ukrainska flyktingar fortfarande att livet på flykt är fyllt av oro. Därför söker många gemenskapen på Frälsningsarméns kår Templet på Östermalm. ”Det är ett ställe där du kan känna dig lugn och trygg”, säger Iryna, som flydde med sin dotter för drygt ett år sedan.

I mars 2022 började ryska flygplan bomba städer och förorter till Kyiv, samtidigt som pansarvagnar stod i kö för att köra över gränsen från Belaus. Då flydde Iryna med sin sexåriga dotter till Stockholm. Ett år senare beskriver hon förändringen i sitt liv som en mardröm.

–  Det är skrämmande, deprimerande, stressigt och ständiga tårar över min familj och mitt land. Jag har varit i många länder förut och van att anpassa mig till nya omständigheter. Men nu är jag inte en invandrare, jag är en flykting och möter då alla möjliga svårigheter, berättar hon.

Templets kår – en trygg plats

Templet är en plats Iryna besöker ofta då hon arbetar som barnpedagog och ibland tolk via Oscars församling under träffarna för flyktingar. Många samlas här för att öva svenska, men också för att samvaron är så viktig för alla som delar samma erfarenhet.

– Sedan kriget startade har Templet erbjudit denna hjälp. Det blir ett ställe för alla dessa människor där de kan känna sig trygga och få ro. De kommer inte bara hit för att lära sig svenska utan också för att samtala och umgås, säger Iryna.

Viktigt att lära sig svenska

Iryna talar flytande engelska och kan därför även försörja sig som lärare i ukrainska på Folkuniversitetet. Men de flesta andra flyktingar har varken hunnit lära sig svenska eller engelska. Trots att de är högutbildade har de efter flera månader i Sverige svårt att hitta jobb. De är tacksamma att ta emot hjälp, samtidigt som det känns konstigt att vara så beroende när de tidigare arbetat hela sitt vuxna liv.

Arbetet ger mening

När kriget rasar vidare fortsätter det varje dag att skapa oro. Det var därför Iryna började arbeta som volontär.

– Jag håller mig upptagen för att inte bli galen. Men det är påfrestande emotionellt. Det är svårt att hjälpa människor speciellt när jag själv behöver hjälp så väl. Jag känner mig värdefull, men frågan är vem kan hjälpa mig?

”Min dotter har tappat sitt skratt”

Mamma Iryna, flykting från Ukraina

Fortsatt oro över kriget

I hemstaden Bila Tserkva har hon lämnat sin 18-åriga son som var tvungen att stanna i landet. För varje nyhet om ett flyganfall går tanken till vem som kan ha träffats och om alla anhöriga är i säkerhet. Samtidigt finns saker som skapar oro också i Sverige. Iryna har varit tvungen att flytta flera gånger på grund av svårighet att hitta en lämplig bostad. Hon blev erbjuden en bostad i Västerås av Migrationsverket, men då hon hade fått ett arbete i Stockholm och valde att ordna bostad själv. Det är svårt att hitta hyresvärdar som vill hyra ut tillfälligt till flyktingar. Det är också svårt att ordna ett tryggt liv åt dottern.

– Hon har tappat sitt skratt. Hon har inte sina dagliga rutiner med privatlärare, förskola, vänner. Nu har hon inget. Även om jag kan hitta aktiviteter åt henne jag har ingen tid att ta henne dit. Jag måste arbeta, säger Iryna.

Svårt att återvända hem

Iryna planerade att återvända till Ukraina efter nyåret, men som engelskalärare finns det inga möjligheter att jobba online i ett land där elektriciteten kan vara borta flera timmar efter ett bombanfall.

– Varje vecka säger jag till mig själv att vi måste komma tillbaka hem för det är svårt att kämpa här också. Å andra sidan inser jag att jag har ingen aning om när och hur vi kan återvända, avslutar hon.

Text: Martin Alm och Kerstin Tillenius

Hjälp de som drabbats av kriget i Ukraina

Exempel på hur din gåva hjälper:

  • 100 kr – Matpaket och filt till en person.
  • 200 kr – Hygienartiklar till en familj.
  • 400 kr – Matpaket och filtar till en familj.