Samarbeten och lotsning till lokala kyrkor
Förra året fick runt 163 hushåll med totalt 224 barn del av julhjälpen. Nu i december kommer omkring 130 hushåll få komma och välja sin matkasse. Dessutom finns ett samarbete med Kyrkornas flyktingrådgivning som hjälper asylsökande och papperslösa. Likaså med kranskommunernas kyrkor som får del av insamlade medel för att människor i omnejden ska få stöd men också kontakt med en närliggande församling. Därför lär den totala siffran på antal hjälpta inför julen bli minst lika hög som tidigare år.
– I samtal med dem som söker ekonomisk hjälp kommer det ofta fram att de även har andra behov. De kanske är ensamma och behöver gemenskap och det kan man möta som kyrka om man finns nära, påpekar Marie.
Samtliga sökande får redogöra för sin ekonomiska situation så att de med störst behov får stödet. Barnfamiljer är prioriterade och ofta möter man ensamstående föräldrar, liksom långtidssjukskrivna, arbetslösa eller deltidsanställda. Kåren har även flera familjecentraler och socialrådgivare i sitt nätverk och de har tipsat om ett antal familjer de tycker är i behov av julhjälpen.
Företag och privatpersoner stöttar inför julen
Julmaten som skänks kommer från olika företag och kompletteras med inköp för att passa tillfället. Under några år har boråsborna kunnat lämna julklappar hos Fastighetsbyrån och Comfort Jazz hotell, som vill hjälpa till lokalt och därför samlat ihop till detta. De stöttar även i år och får sällskap av Borås Basket som låter publiken lämna paket vid matcherna. Många privatpersoner har också bidragit.
– Vi kommer samla alla paket på ett bord som föräldrarna får välja från åt sina barn, säger Marie som hoppas på ett stort utbud och uppmuntrar den som vill dra ett strå till stacken att göra det.
Allsång på torget ger insamlade medel
Julhjälpen ges i år under vecka 51 men redan i början av november fick människor börja ansöka om den. Den andra advent hålls det årliga eventet på torget som avslutar insamlingen. Det blir diverse aktiviteter och de passerande bjuds in till allsång. Musiker och kör finns på plats och texter visas på en stor bildskärm. Marie är konferencier och enligt henne var det uppåt 800 personer närvarande förra året.
Erbjuder gemenskap på själva julafton
Allt kåren gör vänder sig till hela familjen och söndagen innan jul bjuder man in till filmvisning och gemenskap då man tillsammans tittar på den animerade filmen ”The Star”, vars manus är inspirerat av Jesu födelse. På julafton blir det ett enkelt firande på kåren med något att äta, såsom exempelvis gröt och skinksmörgås. Fokus är själva gemenskapen och Marie understryker vikten av att ha en öppen sådan där nya människor känner sig välkomna även om de inte riktigt kan de sociala koderna för sammanhanget. Hennes egen födelsedag råkar vara just julafton, men hon fokuserar hellre på julfirandet. Förra året samlades ett gäng på omkring 30 personer i åldersspannet 1,5-80 år. Det var en härlig blandning av kårmedlemmar, deras barn, ensamstående mammor och andra.
Det viktiga är att inte sitta ensam på julafton. Här i Sverige så finns det nog ingen annan dag som är värre att vara ensam på. Man kan erbjuda hur mycket aktiviteter som helst före och efter men vi vill ha öppet på själva julafton, säger Marie.
– Det känns väldigt bra att kunna göra detta och det är det viktigaste vi gör kring jul. Vi har en skön familjekänsla, fortsätter hon.
Soppa, tvål och frälsning
Marie nämner Frälsningsarméns slagord som handlar om att erbjuda människor ”Soppa, tvål och frälsning” där soppan kan symbolisera det basala, såsom julhjälpen, mat eller hyra, medan tvålen kan handla om att bryta isolering och segregation och skapa enighet mellan olika generationer och kulturer.
– Frälsning behöver ingen förklaring men allt detta leder till att människor fattar vem Jesus är, påpekar Marie.
– Inför julen hoppas jag att människor får tag på det viktigaste – friden från krubban – och min önskan är att vi kan få jämna vägen fram dit genom att stilla ångest, ensamhet och annat som skaver, avslutar hon.
Text: Teresia Jansson