Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Fler larmrapporter om barnfamiljer i utsatthet

Början på året brukar vara ekonomiskt ansträngande för många. Stigande matpriser och höga elräkningar gör situationen extra kännbar. För barnfamiljer i utsatthet är situationen extremt tuff just nu. Och allt fler faller igenom maskorna i välfärdsnätet. ”Man blir väldigt tagen när unga mammor ringer och gråter för att de inte har mat till småbarnen eller blöjor”, säger Frälsningsarméns kårledare i Östersund, Inger Silfverdal.

För utsatta barnfamiljer innebär starten på ett nytt år att stressen och oron ökar. Barnen har ätit hemma under jullovet. Och trots både få och billiga julklappar slår varje utgift hårt mot en ekonomi på marginalen. Skenande matpriser och dyrare hushållsel blir den tuva som stjälper hela lasset.

”Vi möter allt fler barnfamiljer som passerat gränsen för det möjliga. Föräldrar som inte har råd med vinterkläder till barnen. Eller ens att ställa fram mat på bordet. Än mindre betala för aktiviteter som börjar i samband med skolstarten”, berättade Frälsningsarméns samfundsledare Bo Jeppsson i ett brev som nyligen skickades ut.

”Unga mammor ringer och gråter – har inte mat och blöjor till barnen”

Frälsningsarmén i Östersund märks det tydligt att läget är mer ansträngt för många. Fler hamnar i utsatthet, och inte minst barnfamiljer. I ett reportage i Länstidningen berättar kår- och verksamhetsansvarig Inger Silfverdal om den nya utsattheten.

– Man blir väldigt tagen när unga mammor ringer och gråter för att de inte har mat till småbarnen eller blöjor.

De barnfamiljer som nu trillar över kanten – och som Frälsningsarmén möter – är inte vana vid att söka hjälp. Tidigare har de levt på marginalen, men nu går inte ekvationen ihop längre. Steget till att be om hjälp kan vara stort för den som aldrig har varit där.

– Det tar emot att söka hjälp för många. De känner en skam. Men man ska inte behöva skämmas. Idag är det någon som behöver hjälp som i morgon kan hjälpa någon annan. Vi behöver alla varandra, säger Inger Silfverdal till Länstidningen.

Madeleine är rädd att barnen ska bli mobbade

Trebarnsmamman och sjukpensionären Madeleine är en av alla föräldrar som behöver söka hjälp till följd av de skenande priserna. För Jönköpings-Posten berättar Madeleine att hon inte har möjlighet att köpa presenter när barnen fyller år.

– Jag vrider och vänder på varenda slant, förklarar hon.

Madeleine och hennes familj får nu hjälp av Frälsningsarmén Södra Vätterbygden för att få vardagen att gå ihop. Genom den hjälp hon får kan barnen även få följa med på utflykter. I julas fick barnen dessutom julklappar från Frälsningsarmén.

Barnens klasskompisar vet inget om familjens utsatta situation. Madeleine är nämligen rädd att barnen ska bli mobbade om någon får veta hur läget egentligen är.

– Jag vill inte att någon ska veta att vi är fattiga och håller därför skenet uppe, berättar Madeleine för Jönköpings-Posten.

”Många är betydligt mer desperata”

På Frälsningsarméns kår Templet i Stockholm känns bilden från Östersund och Jönköping igen. Göran Larsson är ansvarig för det sociala arbetet på kåren, där frukost och utdelning av matlådor hör till de dagliga aktiviteterna bland människor i utsatthet.

– Varje vecka möter vi ensamstående mammor som försöker överleva på 2 000 kronor i månaden. Jag fattar inte hur en del klarar sig, säger Göran Larsson.

Efter en utdragen pandemi, och dessutom stigande priser, har Göran Larsson märkt att utsattheten har tilltagit och att nya människor kommer till Templet. Unga mammor med barn är en särskilt utsatt grupp. Och för en del är situationen väldigt akut.

– Vi märker att många är betydligt mer desperata nu. På eftermiddagarna kommer det in unga tjejer med barn och berättar att de är hungriga och behöver mat, säger Göran Larsson.

En del av mammorna brukar skicka SMS till Göran Larsson redan tidigt på dagen, för att försäkra sig om att få någon av de åtråvärda matlådorna.

– Då brukar vi lägga undan matlådor för flera dagar, så att vi vet att de klarar sig, berättar Göran Larsson.

”Vi vill ge fler barnfamiljer en bra start på året”

Frälsningsarmén lindrar den akuta nöden och hjälper till varaktig förändring. En matkasse stillar hungern. En rekvisition på vinterkläder gör att barnen slipper frysa. Meningsfulla och gratis aktiviteter förhindrar att utsatta barn rekryteras in i kriminella gäng.

Den som lever i utsatthet kan även få ekonomisk rådgivning och hjälp med myndighetskontakter. Många uppskattar det samtalsstöd som erbjuds. Frälsningsarméns medarbetare är alltid generösa med lyssnande öron och varma kramar.

Frälsningsarméns arbete handlar om att ge fler barnfamiljer en bra start på året, berättar Leif Bergström, som är kommunikations- och insamlingschef på Frälsningsarmén.

– Vi vet att början på året är extra tuff för barnfamiljer i utsatthet. Och i år – med de stigande priserna – är situationen ohållbar för många. En matkasse eller matlåda, ett paket blöjor, ett varmt vinterplagg eller en gratis fritidsaktivitet kan betyda väldigt mycket för de barnfamiljer som lever i utsatthet, förklarar han.

Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö

FAKTA: Den nya utsattheten

Den nya utsattheten är en konsekvens av skenande priser, och den slår hårt mot barnfamiljer som tidigare levt på marginalen. Till följd av inflationen får många inte längre ekvationen att gå ihop. Ensamstående mammor är en särskilt utsatt grupp.

Frälsningsarmén möter den nya utsattheten dagligen. Det handlar om barnfamiljer som inte längre har råd med sina mest grundläggande behov: mat, uppvärmning, kläder, mediciner och blöjor.

Redan i september förra året larmade Frälsningsarmén om den nya utsattheten, genom en debattartikel i Svenska Dagbladet (28/9). Vi krävde insatser från ledande politiskt håll, efter att våra kårer rapporterat om fler hjälpsökande.

”Många är en hårsmån från att bli vräkta. Det är inte rimligt att de mest utsatta i samhället ska dra det tyngsta lasset när priserna skenar”, löd bland annat budskapet.

I mitten av december tryckte vi återigen på larmknappen, genom en ny debattartikel i Svenska Dagbladet (16/12). Efter en höst med fler hjälpsökande började våra kårer och sociala center gå på knäna. Nu efterlyste vi ytterligare åtgärder från politiskt håll.

”Vi räcker inte till för alla nödrop. Låt Sveriges invånare slippa be på sina bara knän”, vädjade vi den gången.

Läs mer

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt