Den akuta hjälpen från Frälsningsarmén bestod framför allt av matkassar och rekvisitioner på kläder till barnen hos Myrorna. Hjälpen från Frälsningsarmén gjorde att Tomas och Sara kunde rida ut stormen tills pengarna från Försäkringskassan slutligen dök upp.
– Utan hjälpen vi fick från Frälsningsarmén hade vi nog blivit vräkta. Vi har det fortfarande väldigt tufft, men vi kan i alla fall äta oss mätta och betala hyran, säger Tomas.
Eftersom Tomas och Sara alltid hade stått på egna ben skämdes de över att behöva söka hjälp. Och så är det för många som söker hjälp för första gången, berättar Maria Olausson, kårledare på Frälsningsarmén i Nässjö.
– Det kanske allra viktigaste för oss är att möta människor och skala av dem deras skam. Att välkomna dem in i värmen och hjälpa varje människa utifrån deras unika situation. Alla kan drabbas av något akut som man inte reder ut på egen hand. Det finns ingen skam i det.
Frälsningsarmén finns där när livet riskerar att krascha
Frälsningsarmén möter dagligen människor som står på randen till en livskrasch.
– När livet kraschar eller välfärdsystemen krackelerar finns våra medarbetare där – för att hjälpa, trösta och vägleda, säger Leif Bergström.
I ett inledande skede handlar det ofta om akut hjälp, för att lindra den akuta nöden – som till exempel hunger. Men den akuta hjälpen syftar dessutom framåt.
– Den akuta hjälpen är förstås viktig i sig, men den ger oss även möjlighet att komma åt bakomliggande orsaker och laga de liv som av någon anledning har kraschat. Målet är alltid att vi ska kunna bidra till upprättade liv, berättar Leif Bergström.
Medan den akuta hjälpen kan bestå av saker som presentkort på mat och hjälp med medicinkostnaden, handlar den långsiktiga hjälpen om saker som budgetar och möten.
– Den långsiktiga hjälpen kan handla om att vi hjälper till att strukturera och planera vardagen och arbeta fram budgetar. Vi kan även stötta människor i kontakter med skola, vård och myndigheter till exempel för att de ska få rätt hjälp, förklarar Maria Olausson.
* Tomas och Sara heter egentligen någonting annat.
Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö