Kvinnor och barn får hjälp på vårt skyddade boende
Till vårt skyddade boende Skogsbo kommer kvinnor som fallit offer för människohandel eller utsatts för våld i nära relation. Enligt kartläggningar av Socialstyrelsen har både antal skyddade boenden och de som behöver boenden ökat stort under senare år. Frälsningsarmén har en väletablerad verksamhet med återkommande placerare och avtal med många kommuner.
Under 2022 var det fullsatt på Skogsbo nästan varje månad och för tillfället bor 10 kvinnor och 19 medföljande barn där, så några sängar står tomma. Det är en blandad skara som tar sin tillflykt dit på grund av en hotfull tillvaro i hemmet och Helena Andersson har inte sett någon större förändring av gruppen under sina fem år som verksamhetschef.
Våld i nära relation men även offer för människohandel
– Det kan verkligen vara vem som helst, från egna företagare till kvotflyktingar, men här möts de och delar samma erfarenhet. Det byggs ett systerskap av olika kulturer som är väldigt vackert, säger hon.
– Det är viktigt med kvalitet och kompetens och vi är stolta över att ha personal som är utbildad och erfaren. Vi får också många positiva omdömen från dem som bor hos oss. De upplever att de får ett bra stöd, fortsätter hon.
De flesta får sin placering via Socialtjänsten, men då även kvinnor som fallit offer för människohandel välkomnas kan bland annat Frälsningsarméns traffickingcenter, Safe Havens, och Akalla kvinnocenter höra av sig. Längre norrut i Sverige finns även Frälsningsarméns skyddade boende, Lyktan, för kvinnor/män som utsatts för människohandel.
”De är bland de starkaste kvinnorna jag har träffat för de har vågat lämna en destruktiv relation”
Helena AnderssonHög säkerhet och individuella planer
Vistelsetiden på Skogsbo brukar vara 3–8 månader och det är Socialtjänsten som avgör när det är dags för en kvinna att lämna och gå vidare. Då ska det vara tryggt och säkert för henne att skaffa ett eget boende och veta hur hon ska agera om hon skulle träffa på sin plågoande. Ofta kan man inte återvända till sin tidigare bostad, arbetsplats, skola och gemenskap, eller ens stad. Ibland lyckas en man hitta kvinnan i det nya hemmet och då tvingas hon flytta ännu en gång.
– De får alltid leva med ett risktänk och försöka lita på att samhällets skyddsnät funkar och att inga uppgifter sipprar ut, påpekar Helena.
Säkerheten är hög på Skogsbo som har kameraövervakning och larm. För varje kvinna upprättas en individuell plan med olika åtgärder för att eliminera möjligheterna att bli spårad av mannen, via kontoutdrag eller appar exempelvis.
Trygghet det största behovet
Men att vara sekretessmarkerad i register och ha skyddad identitet är inte helt enkelt, särskilt inte för de medföljande barnen, vars umgänge och fritidsaktiviteter begränsas kraftigt. Många skuldbelägger sig själva för att barnen drabbas och det kan vara svårt att lämna allt man har och placeras långt bort där man inte känner någon. Därför är de två första veckorna avgörande för att kvinnan ska kunna landa och känna att de trivs på boendet. Både vuxna och barn erbjuds samtal för att få möjlighet att sätta ord på och förstå vad man varit med om.
– Det är jätteviktigt att kvinnorna känner sig sedda, hörda och trodda. Många är rädda att mannen ska hitta dem så deras största behov när de kommer är att känna trygghet. Men de är bland de starkaste kvinnorna jag har träffat för de har vågat lämna en destruktiv relation och tagit sig hit, säger Helena.
Text: Teresia Jansson
Fakta Skogsbo
- Anställda: 1 verkshchef, 1 bitr verkshschef, 1 socionom, 2 kuratorer, 1 boendesamordnare, 5 boendestödjare, 1 lokalvårdare, 1 fastighets-, och underhållsansv.
- Platser: 13-15 för kvinnor varav 3 för den som utsatts för människohandel, ca 21 för barn.
- Bostäder: 11 små lägenheter, 2 större.
- Hemsida: Välkommen till Skogsbo skyddat boende i Stockholm | Frälsningsarmén (fralsningsarmen.se)
Sagt av tre placerande socialsekreterare:
- ”Jag är så nöjd med er kunskap och fina och professionella bemötande!”
- ”Ni gör ett otroligt bra jobb och kvinnorna kan knappast få ett bättre stöd än när de bor hos er.”
- ”Jag har bara bra saker att säga!”