”Jag vill inte komma tomhänt till mina barnbarn i jul”

Kring jul möter vi äldre besökare på som är sorgsna över att de inte har råd att ge en julklapp till sitt barnbarn. I den mån vi kan försöker vi hjälpa dem att kunna ge julklappar, eller bidra med mat till julbordet. Men för att hjälpa fler behöver vi mer pengar. "Det handlar om värdighet, att de inte ska behöva komma tomhänta", säger Bodil Nilsson, verksamhetschef för Sociala centret. 

Under flera års tid har personalen på Sociala centret märkt att äldre får en allt tuffare ekonomisk situation och att fler känner skam över be om hjälp när de inte behövt det tidigare. Kring jul märks hur äldre gäster lider av att inte kunna ge eller skicka en julklapp till sina barnbarn.

Ofta dålig kontakt med barn och barnbarn

– Många av våra gäster har knappt kontakt med familjen längre. Missbruk, psykisk ohälsa eller annat trassel i livet gör att de ses väldigt sällan och nästan aldrig firar högtider tillsammans med barn och barnbarn. Om relationen ändå finns och de välkomnas till julen är det tungt att komma tomhänt och inte kunna lägga några klappar under granen, säger Bodil Nilsson, verksamhetschef på Sociala centret.

Skulle ändå få fira jul med barnbarnen

Barnbarn är ju för många äldre en ögonsten, som man skulle vilja skämma bort. Bodil berättar om mannen som kom till centret och visade henne bilder på några av sina barnbarn, bland annat en nyfödd bebis.

– Just det året skulle han få vara med och äta jullunch, trots den dåliga relationen till de vuxna barnen. Han var så glad men han kände sig skamsen över att komma utan julklappar, säger hon.

Lycklig få med egna julklappar

Bodil och kollegorna kunde bevilja mannen ett ekonomiskt bidrag och några dagar senare kom han in och visade en babyklänning. En kurator följde med honom till en butik så att också de äldre barnbarnen skulle få varsin julklapp.

– Efter julhelgen fick vi se foton från julfirandet. Där satt han med alla barnbarnen i famnen! Han var så glad över de timmarna och det betydde massor att få nytagna fotografier som bara vara hans. Trots sin ansträngda relation och sporadiska kontakt valde han det året att fokusera på att han var inkluderad i stället för att vara besviken, säger Bodil Nilsson.

Hjälpte till att posta presentkort

Många äldre som helt saknar kontakt med familjerna kan ändå vilja posta en julklapp till barnbarnen.

– En gång hjälpte vi till att googla fram adressen, köpa ett vadderat kuvert och stoppa i ett presentkort på bio, som en privatperson skänkt oss. Det betyder oerhört mycket att få veta att man fått ge något trots allt, säger hon.

Bodil Nilsson som är verksamhetschef på Sociala centret. Hon ler mot kameran. I bakgrunden syns två bokhyllor och två röda flaggor.
Bodil Nilsson, verksamhetschef på Sociala centret i Hornstull.

Glad kunna ta med matkasse till firandet

Bodil minns också den äldre kvinnan var inbjuden till sin familj på julafton. Alla vuxna gäster skulle ta med sig hemlagad mat till knytkalaset. Själv hade hon inget att ta med, och skämdes.

– Vi kunde skicka med henne en riktigt förstärkt matkasse utifrån vad hon ville ta med. När vi packade ner maten tillsammans och såg hennes glädje insåg vi verkligen värdet i det lilla, det som kanske är självklart för andra, säger Bodil.

”Vi hoppas fler kan ge gåvor eller klappar ”

Tack vare stöd från fonder, stiftelser eller gåvor kan Sociala centret då och då göra dessa insatser för äldre. Men mer medel behövs. Nu till jul vill Bodil Nilsson gärna uppmana allmänheten att vara med och stötta genom att skicka in eller ge en gåva.

– Vi öronmärker pengarna till just äldre i utsatthet som vill skicka något till barnbarnen. Kan människor avstå en slant betyder det oerhört mycket, avslutar hon.

Text: Carina Tyskbo

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Så kan du hjälpa

  • Ge en ekonomisk gåva - swisha, betala med kort eller via Plusgiro PG 86 07 65-7. Märk gåvan ”Julklapp” (Obs, viktigt!)
  • Besök centret under våra öppettider: Måndag-fredag kl 9-13 och lämna presentkort eller julklapp för barn över 10 år och uppåt. Besöksadress: Långholmsgatan 32, Stockholm
  • Skicka en julklapp för barn över 10 år och uppåt med post till:

    Frälsningsarméns Sociala center,
    Bergsunds strand 51
    117 38 Stockholm


Varje gåva är välkommen!