Kultur och historia
Frälsningsarmén startade sitt arbete i Lettland 1923 i det nyligen självständiga Lettland i Riga och Jelgava. Under de första tio åren fanns Frälsningsarmén på 17 platser i Lettland och alla arbetade på olika sätt för att sprida budskapet om Jesus och lindra nöden i samhället.
Efter den tyska ockupationen under andra världskriget förbjöds Frälsningsarmén 1943 och all egendom konfiskerades. Efter Tysklands förlust i kriget hamnade Lettland under Sovjetisk ockupation och Frälsningsarmén var förbjuden att arbeta i landet, men soldater och officerare kunde hålla viss kontakt under ockupationsåren genom underjordiska sammankomster.
I samband med Sovjetunionens upplösning och Lettlands återvunna självständighet kunde Frälsningsarmén 18 november 1990 återigen officiellt återuppta arbetet i landet.
Efter att ha återfått sin självständighet från före detta Sovjetunionen 1991 har landet genomgått en stor ekonomisk förvandling och levnadsstandarden, såväl som det andliga utbudet, har ökat enormt. Trots det finns det ännu, som i alla länder, fortfarande stora andliga och fysiska behov och Frälsningsarmén fortsätter att möta dem båda.
Text: Kiki Broms
Foto: Frälsningsarmén i Lettland