Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Frälsningsarmén i Lettland

Frälsningsarmén i Lettland har för närvarande kårer och centra på tio platser runt om i landet. Dessa har dagligen hundratals gäster och erbjuder bland annat hjälp och stöd genom barnaktiviteter, läger, äldre- och ungdomsverksamhet, soppkök och utdelning av kläder.

Verksamhet

Utöver kårerna finns tre fristående centra i huvudstaden Riga. För de yngsta erbjuder "Patvērums", ett dagcenter för barn från utsatta hemförhållanden, en trygg miljö där de kan leka, äta och få hjälp med läxläsning.

För hemlösa och andra som behöver stöd finns ett socialt center, öppet fem dagar i veckan, där gäster kan äta, duscha, byta kläder och få hjälp med myndighetskontakter. Här erbjuds också möjligheter att delta i gudstjänster och bibelstudier.

Sedan 2023 har Frälsningsarmén etablerat ett flyktingcenter för att fortsätta sitt arbete med att stödja de ukrainska flyktingar som kommit till Lettland efter Rysslands fullskaliga invasion 2022. Centret fungerar som ett "andra hem" och erbjuder lektioner i lettiska och engelska, bibelstudier, föreläsningar samt gratis hårklippning och psykologhjälp.

Stolt närvaro i Lettlands landsbygd

I övriga landet finns kårer i orterna Liepaja, Saldus, Bauska, Lecava, Jelgava, Seda och Daugavpils. Vid samtliga kårer bedrivs både social och evangelisk verksamhet.

Vid Östersjöns kust, nära Liepaja, driver Frälsningsarmén camping- och lägergården "Ģirti". När den inte används för läger och sammankomster hyrs den ut till allmänheten, och inkomsterna går till att stödja Frälsningsarméns arbete i landet.

År 2023 i siffror 

  • 136 952 portioner mat serverades 
  • 251 matkassar delades ut 
  • kläder har delats ut vid 4418 enskilda tillfällen
På Frälsningsarméns kårer och center i Lettland kan hjälpsökande få ett mål mat och/eller en matkasse.

Kultur och historia

Frälsningsarmén startade sitt arbete i Lettland 1923 i det nyligen självständiga Lettland i Riga och Jelgava. Under de första tio åren fanns Frälsningsarmén på 17 platser i Lettland och alla arbetade på olika sätt för att sprida budskapet om Jesus och lindra nöden i samhället.

Efter den tyska ockupationen under andra världskriget förbjöds Frälsningsarmén 1943 och all egendom konfiskerades. Efter Tysklands förlust i kriget hamnade Lettland under Sovjetisk ockupation och Frälsningsarmén var förbjuden att arbeta i landet, men soldater och officerare kunde hålla viss kontakt under ockupationsåren genom underjordiska sammankomster.

I samband med Sovjetunionens upplösning och Lettlands återvunna självständighet kunde Frälsningsarmén 18 november 1990 återigen officiellt återuppta arbetet i landet.

Efter att ha återfått sin självständighet från före detta Sovjetunionen 1991 har landet genomgått en stor ekonomisk förvandling och levnadsstandarden, såväl som det andliga utbudet, har ökat enormt. Trots det finns det ännu, som i alla länder, fortfarande stora andliga och fysiska behov och Frälsningsarmén fortsätter att möta dem båda. 

Text: Kiki Broms
Foto: Frälsningsarmén i Lettland