Nystart i Nyköping för Frälsningsarmén

Frälsningsarméns kår i Nyköping går nu in i en spännande utvecklingsfas med målet att växa och stärka gemenskapen. Med en nytillträdd kårledare och flera nya initiativ hoppas man locka fler medlemmar i alla åldrar.

Kåren i Nyköping, som är en av Sveriges äldsta och grundades redan 1889, har genomgått många förändringar genom åren. Under de senaste decennierna har dock medlemsantalet minskat kraftigt. Verksamheten har till stor del vilat på eldsjälar bland medlemmarna, särskilt eftersom kåren länge saknat en fast kårledare.

Ny kårledare och familjekonsulent

Men sedan i somras har man påbörjat en omstart med nya krafter i form av en kårledare och en familjekonsulent, och hoppet om en ljusare framtid har tänts.

Sara Törnå, som nyligen tillträtt som kårledare, är fylld av entusiasm och drivkraft inför sitt nya uppdrag.

– Det känns fantastiskt roligt och utmanande att få leda kåren här i Nyköping. Jag har haft en annan roll under det senaste året, men det är just ledarskapet inom kåren som jag verkligen brinner för, säger hon.

De tidigare kårledarna Dag och Kristina Linde är fortfarande aktiva på kåren.

Medan Sara Törnå står i spetsen för den nya satsningen, är Dag och Kristina Linde, ett par som nyss fyllt 80, fortfarande en del av kårens ryggrad. De har varit med sedan barndomen och har under åren varit med och hållit verksamheten vid liv genom sina insatser, bland annat med de populära soppluncherna som drar ett 30-tal gäster, så även denna onsdag när Stridsropet är på besök.

Second hand ger möjligheter

Dag lämnar sin plats bakom köksdisken när det ringer på dörren. En person kommer för att lämna en kasse böcker till kårens second hand, ett initiativ som Dag och Kristina ansvarar för. Second hand-verksamheten genererar medel både till mission och social verksamhet, där hjälpsökande kan få kläder eller inredning. Driftskostnaderna är minimala, vilket gör att största delen av intäkterna kan gå till det sociala arbetet.

– Igår kom en hjälpsökande som behövde jeans, och vi hittade ett par som passade perfekt, berättar Kristina glatt.

Miguel besöker soppluncherna och har genom dessa funnit en gemenskap på kåren.

Soppluncher ger chans att äta sig mätt

Miguel är en av dagens gäster på sopplunchen och har redan har hunnit få en portion rykande varm köttsoppa. Han har haft en tuff livsresa. En gång fast i missbruk och ekonomiska svårigheter, har han nu tagit sig ur missbruket och kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Trots sin sjukersättning och en pågående skuldsanering lever han under existensminimum och får ofta prioritera bort grundläggande behov för att ha råd med hyra och el. Tack vare soppluncherna och den hjälp han får genom Frälsningsarmén kan han äta sig mätt.

– Det känns fantastiskt att det finns människor som bryr sig. Jag är så tacksam att jag får vara en del av den här gemenskapen, säger Miguel

Miguel bär fortfarande på sina erfarenheter från ett tidigare liv och beskriver hur Frälsningsarméns öppenhet och värme har hjälpt honom att hitta tillbaka till både sig själv och till Gud. 

– När man kommer ur ett missbruk är det viktigt att ha en plats där man känner sig hemma och inte dömd. Det är Frälsningsarmén för mig, säger han.

"Lättnad att inte vara ensam"

Vid ett annat bord sitter Gunilla. Hon är arbetslös och har nyligen drabbats av ett bedrägeri som slog hårt mot hennes ekonomi. Genom en vän upptäckte hon Frälsningsarméns luncher och gemenskapskvällar.

– Här är de alltid så vänliga, oavsett om man bara kommer för att äta eller köpa begagnade kläder, berättar hon.

Det är fjärde gången hon besöker Frälsningsarmén, och varje gång har hon blivit bemött med vänlighet. När ekonomin inte räcker till är Frälsningsarméns hjälp ovärderlig för Gunilla. 

– Jag är så tacksam för att få uppleva det här, säger hon med ett leende. Det är en lättnad att få känna att någon bryr sig, att inte behöva känna sig ensam med alla sina problem.

Öppna förskolan öppen två dagar per vecka

Kåren i Nyköping har alltid varit en mötesplats för gemenskap och stöd men förhoppningen är att framöver nå ut till ännu fler, särskilt barn och unga, något som kårens nya barn- och familjekonsulent Mia Kleringer brinner extra för.

Hennes dröm för framtiden är att Frälsningsarmén i Nyköping ska vara en pulserande plats för både unga och gamla, där aktiviteter för familjer och individer i alla åldrar frodas. Att starta upp kårens öppna förskola två dagar i veckan har varit ett steg i den riktningen.

– Det känns väldigt roligt att öppna förskolan har etablerats, säger hon. Vår gemenskap är värdefull, och vi vill erbjuda meningsfulla aktiviteter som lockar både barn och föräldrar. Målet är att om fem år ha en verksamhet fylld av liv och lek varje dag, även under gudstjänster, säger Mia.

En av öppna förskolans flitiga besökare är Maja och hennes sju månader gamla son Rasmus. För henne har Frälsningsarméns öppna verksamhet blivit en välkommen tillflykt under föräldraledigheten. Att komma iväg från hemmet och träffa andra föräldrar har varit både roligt och givande.

– Jag började åka hit när Rasmus bara var åtta veckor. Det har varit fantastiskt att ha en plats att gå till där man känner sig välkommen. Det är inte bara sällskapet, utan också skönt att ha något att göra, berättar Maja.

En trygg och fördomsfri plats

Hon ser Frälsningsarmén som en trygg och fördomsfri plats där både hon och Rasmus kan vara sig själva och hitta gemenskap. Hon beskriver hur lugn Rasmus blir här, i en ny miljö där han får träffa nya människor.

– Även om det kan vara många barn här känns det ändå lugnt. Jag är lite blyg och pratar inte så mycket med folk jag inte känner, men här är det lätt att prata med andra föräldrar. Det känns bra att ha en plats där man kan få stöd om man behöver, och där ingen dömer en, säger Maja. 

Medlemmarna  i Nyköpings kår ser ljust på framtiden och har en vilja att inte ge upp.

– Det hänger inte bara på en kårledare, utan på Guds plan för platsen. Med Gud är allting möjligt, avslutar Dag Linde.

Text: Kicki Broms

Foto: Jonas Nimmerstjö

Reportaget är publicerat i Stridsropet nr 1, utgiven 24 januari 2025

FAKTA Frälsningsarmén i Nyköping

Startår: 1889

Anställda: Sara Törnå kårledare. Jan-Olof Andersson, vaktmästare och Mia Kleringer familjekonsulent 

Antal medlemmar: 32

Antal gudstjänstbesökare: gudstjänst varannan vecka med runt 15-20 besökare.

Besökare: Ca ett 50-tal personer som besöker kårens olika verksamheter.

Aktiviteter: Måndagsträff för daglediga Sopplunch, Bibeltimme, Öppen förskola, Mini Brass, FA Brassband, Hannas Secondhand, Café, fredagsmat, fredagsmat, Allsång, Gudstjänster, Ängstugan under sommarperioden, andakt tisdag och fredag.

Social verksamhet: Matservering, mottagande av hjälpsökande och kårhänget. Även olika insatser så som julgrytan och julhjälp.

Kårens motto: Gud, kul, gemenskap och glädje