Diakonifokus
Ungas vägar till mening – mellan hopp och förtvivlan är temat för Diakonifokus 2024-2025. Temat är framtaget för dig som arbetar med barn och unga i församlingsgemenskapen eller i närliggande organisationer till kyrkan
https://www.skr.org/vart-arbete/diakoni/diakonifokus-ungas-vagar-till-mening/
Evangelisation
Evangelist – javisst!
Jag heter Marina Bratterud och har varit officer i Frälsningsarmén i många år. Jag är 53 år och bor i Oskarshamn sedan två år tillbaka. Från den 1 september 2022 har jag fått uppdraget att vara resande evangelist på 50%.
En evangelist är en person som förmedlar budskapet om Jesus och inbjuder sökare att ta emot frälsning. En evangelist inspirerar andra troende att också dela evangeliet!
Att jag nu har detta uppdrag i min tjänst på ett specifikt sätt innebär att jag kan komma på besök till kårer och församlingar för att inspirera och träna människor i evangelisation. Detta kan ske genom mötesserier, konferenser eller kortare besök.
Vi har alla fått gåvor som vi kan använda på olika sätt för att förmedla hopp till vår samtid. Jag använder mig av olika redskap för att förkunna evangeliet. Ett av dem är sången och musiken. Det är en inspirerande utmaning att förkunna så att nutidsmänniskan förstår och blir berörd av Jesus. Jag ackompanjerar mig själv på piano när jag sjunger, eller så samarbetar jag med lokala musiker och sångare.
Jag har under många år lett olika gospelkörer, och gospelmusiken ligger mig varmt om hjärtat. Det gör även den klassiska andliga sångskatten, tillsammans med sånger från moderna låtskrivare och sångare. Jag kan komma och erbjuda workshop och seminarier om evangelisation. Sedan gör vi tillsammans en utåtriktad satsning, gärna ekumeniskt. Musikcafé, konserter, körhelger, möjligheterna är många!”
Folder Evangelist Javisst!
För frågor och bokning är du välkommen att kontakta Marina!
E-post: marina.bratterud@fralsningsarmen.se Mobil: +46 (0)739-148290
Boktips
Ut ur saltkaret – Evangelisation som ett sätt att leva. Författare: Rebecca Manley Pippert
Credo www.credo.se
Apologia www.apologiaforlag.se
Football for All
Här kan du läsa mer om Football for All
Grafisk profil
För att få tillgång och mer information om Frälsningsarméns grafiska manual, mallpaket för Word, installationsfiler, typsnitt och skölden, prata med din kårledare eller annan person som har tillgång till Pärleportalen (Frälsningsarméns intranät).
Gudstjänst, tillbedjan och bön
Här kommer vi att lägga ut material som kan vara till inspiration och hjälp
Hem och Familj
"Välkommen hem i världen" - Lyssna till kommendör Eva Kleman som ger oss en inblick i Frälsningsarméns arbete för kvinnor i världen, men främst i Europa, vilket är henne ansvarsområde på Frälsningsarméns internationella högkvarter. Eva talar om att vi kan få vara med och jobba för att människor ska bli: förvandlade, uppbyggda, berikade, utrustade och engagerade.
Se filmen här:
Läs mer om hur Frälsningsarmén hjälper utsatta kvinnor i hela världen
Internationellt Ställningstagande
Frälsningsarmén har tagit fram en rad dokument med ställningstagande i angelägna samhällsfrågor så som omsorg om miljön och flyktingar och asylsökande. Läs mer om detta här:
Internationellt ställningstagande | Frälsningsarmén (fralsningsarmen.se)
Kallelse
Litteraturtips
Om kallelse - en guidad reflektion om hur man kan urskilja Guds kallelse.
Kallelse har blivit något av ett laddat ord. För vissa väcker det en känsla av spänning, vision och möjlighet kring framtiden. För andra kan det vara förvirrande med kallelse och kan väcka fler frågor än det besvarar. Kanske har du brottats med hur kallelse har presenterats för dig tidigare? Eller kanske du har fått en tydlig kallelse från Gud, men känner dig inte säker på resan som ligger framför dig? Du kanske bär på en skuldkänsla och undrar om du har missat möjligheten du en gång såg så tydligt?
Tänk om det finns ett sätt att utforska mysterierna med kallelse på ett livgivande sätt? Tänk om det finns en möjlighet att återvända till några av de gamla och snävare definitionerna av kallelse och utöka dem för att fånga en mer fullständig förståelse av Guds avsikt med kallelse? Den här boken har skrivits för att hjälpa dig att navigera genom några av de mer nyanserade aspekterna av kallelse, som:
Hur definierar vi kallelse på rätt sätt?
Processen att urskilja en kallelse.
Varför har den bild av Gud vi håller fast vid och de metaforer vi använder när vi förhåller oss till Gud, en så djupgående inverkan på våra val och känsla av frihet?
Vilka problem uppstår när vi försöker urskilja vad en kallelse innebär?
Hur fungerar kallelse rent praktiskt i våra liv och vilket ansvar måste vi ta för att se den bli verklighet?
“Ett av de antaganden som vi oavsiktligt kan hålla fast vid när vi väl upptäcker vad eller vart Gud kallar oss till, att från den punkten kommer allt att vara relativt okomplicerat. Men när vi läser Bibeln är ett av mönstren vi kommer att lägga märke till att en särskild kallelse sällan har ett exakt och förutsägbart sätt som den utspelar sig på.” – Christopher Trodden
Att urskilja en kallelse från Gud tar tid. På din urskiljningsresa kan det vara bra att bjuda in andliga ledare som kan ge feedback, perspektiv, uppmuntran och bönestöd. Ta kontakt med din kårledare eller annan frälsningsofficer, som du kan läsa denna bok tillsammans med.
Beställ ditt kostnadsfria pdf-exemplar av boken här: kandidatsekreteraren@fralsningsarmen.se
Du väljer sedan om du vill läsa den på din skärm eller skriver ut den i en skrivare.
Boken "Ditt ord lyser väg"
Filmtips
En film om kallelse
Naturlig Församlingsutveckling
Naturlig Församlingsutveckling (NFU) är ett processverktyg som används för att genom ett långsiktigt arbete förnya och utveckla lokala församlingar till att bli hälsosamma gemenskaper som växer, gör nya lärjungar och påverkar samhället på ett positivt sätt.
NFU bygger på ett forskningsprojekt där man ställde sig frågan ”Hur gör man för att upptäcka allmängiltiga principer som gör att församlingen utvecklas?” För att få svar på frågan valde man att genomföra en vetenskaplig studie av församlingar runt om i världen – totalt studerades 1000 församlingar i 32 länder.
Vad man hittade var åtta principer – eller ”särdrag” – som identifierades som gemensamma faktorer hos växande församlingar: Utrustande ledarskap, Gåvobaserad verksamhet, Hängiven andlighet, Funktionella strukturer, Inspirerande gudstjänster, Livsnära smågrupper, Behovsorienterad evangelisation och Kärleksfulla relationer.
Läs mer om NFU och hur det kan vara ett verktyg för er kår här:
Naturlig Församlingsutveckling NFU
Starta Om
Starta Om vill lyfta upp frågor kring nätporr och uppmuntra till samtal och gemenskap. Detta genom att bidra med kunskapen om pornografins effekter, först och främst på konsumenten men också på samhället. Starta Om vill erbjuda praktiska verktyg till de som söker hjälp att sluta titta på nätporr och vi vill erbjuda en möjlighet att starta om.
Här finns mer att läsa om Starta Om:s arbete
Social Rättvise-kurs
Här kan du läsa mer om kursen i Social Rättvisa som UNG-teamet har tagit fram
Kursen finns även utlagd här
Kursen är designad för ledas av en ledare och endast då kan få man kursintyg.
Social Rättvisa övrigt
Överkonsumtion
Jesus och rättvisa - A4 >>
Jesus och rättvisa - A5 >>
Marching towards justice -
Community Organising and The Salvation Army >>
Smågruppsmaterial
Fler material att använda i smågrupper finns på fralsningsarmen.se/valkommenhem. Där finns också en inspelad kurs att använda för att ge en grund och träning för nya smågruppsledare.
Andens frukt
Här finns smågruppsmaterialet — Andens frukt att ladda ner. Filen är gjord för att skriva ut på skrivare (ej för tryck). Välj gärna utskriftsalternativet "skriv ut som häfte".
Tänk-till-dokument
Etik- och teologirådet har arbetat med konceptet "Tänk till-dokument". Det är korta dokument utifrån olika etiska ämnen och områden. Använd dem gärna ute på kårer och i verksamheter som samtalsunderlag i en grupp, vid samtalen runt bordet på kyrkkaffet eller som underlag i samtal på olika gemenskapsdagar.
Alla dokumenten är på max två sidor, alltså kan man skriva ut papper och ge ett var till alla deltagare. Det finns en inledning som presenterar temat, en presentation som går på djupet gällande problemet, frågeställningar där man utmanas både som kår/församling och personligt samt en fördjupning med länkar till var man kan hitta mer information om ämnet.