Officersdagar manade till hjärta och allvar
Under två fullspäckade Officersdagar i Sigtuna fick 111 officerare från hela landet samlas till gemenskap, undervisning och lovsång. Samtidigt manades till självinsikt kring nuläget och djärva vägar framåt för Frälsningsarmén.

Glädje, jubel och allvar när 111 frälsningsofficerare samlades i Sigtuna. Att vårda sin eget hjärta, likväl som att på allvar ta till sig och arbeta efter förändrade samhällsmönster, stod i fokus.
Vårens Officersdagar på vackert belägna Sigtunahöjden hade temat ”Med hjärta för”, med riktningarna ”Inåt”, ”Uppåt” och ”Utåt”. Frälsningsarméns territoriella ledare i Sverige, Bo Jeppsson, höll under tisdagen ett tal under namnet ”Hjärtans gärna”, som markerade det nödvändiga i att Frälsningsarmén med Jesus i centrum på allvar måste möta omvärlden för att kunna växa. Oavsett om det innebär att lämna gamla former som inte längre talar till människor.
Anne-Li Marthinussen, programchef och ansvarig för dagarna, menar att TC:s tal innehöll den krismedvetenhet som samfundet behöver nu.
– Äntligen säger någon som det är! Vi som är ute på "frontlinjen" har signalerat och lite grand ropat om respons kring just dessa frågor - och nu blev man tagen på allvar. Det var viktigt, säger hon.

Bjud in dem som aldrig syns i kyrkan
Jonny Smith, frälsningsofficer i England med fokus på inter-kulturell mission, uppmanade till att just i vårt eget vardagsliv komma med det glada budskapet om Jesus och förändra vår omgivning. Han riktade kritik till kyrkan, inte minst i hemlandet, för att den missar hur området runt församlingarna ser ut och vad det behöver – till exempel vad gäller mång- och interkultur.
– Vem fattas i din kyrka? Vilka är aldrig här inne fastän de bor och rör sig här utanför? Gå ut och bjud in dem! sade han.
Jonny Smith slutade uppmuntrande med att inte förskräckas över ”kaoskyrkan” när människor i alla åldrar, samhällsskikt och från många delar av världen ska skapa församling.
– Det finns en frid och harmoni som är större än en perfekt körövning eller brasskonsert. Vi ska avspegla Guds rikes mångfald.
Rötter viktigare än yta
Maria Fagré från 24-7prayer, talade om vikten för ledare att vårda sitt eget hjärta och sin själ. Det är viktigare att bygga djupt än högt och brett och att det är äkta snarare än perfekt.
– Det är inte hur gammalt eller högt ett träd är som avgör om det står eller faller i en storm, utan hur djupa rötterna är. Det som syns ovanför ska vara en reflektion av det som finns under ytan inte en ”cover up”, sade hon, och tryckte på att kulturen i kyrkan måste fortsätta vara förvandlande, så att människor får komma som de är men också växa till att bli den man är skapad till.
I ett stressat samhälle behöver vi frigöra mer tid för människor och relationer. Vi ber om väckelse och att människor ska komma till tro, men har vi tid för dem som kommer?
– Jag längtar efter att se församling bli familj, som delar livet och vardagen, och som prioriterar tid för nära relationer, fortsatte Maria.
Hon uppmanade till att redan nu förbereda för och gärna ansluta till böneåret 2026, då visionen är att någon i hela Sverige ska vara med i bön dygnet runt.


Tillsammans blir vi stärkta, inspirerade och glada. God gemenskap, mat och samvaro på Sigtunahöjden högt över Mälaren.
Tillsammans blir vi stärkta, inspirerade och glada. God gemenskap, mat och samvaro på Sigtunahöjden högt över Mälaren.
Bereda plats för fler unga på kåren
Sara Högdahl från FA Ung, talade om den unga generationens nya nyfikenhet på Jesus Kristus, som enligt undersökningar trendar. Hon uppmanade deltagarna att be konkret om att unga ska komma, att förbereda lokalerna så att yngre ska känna sig välkomna och vilja stanna, att se vilka behov som finns i just mitt område – kanske är det läxhjälp eller annat – och att ta reda på vad unga faktiskt gillar idag.
– Generation Z är van att få ge respons genom till exempel sociala medier. Ge plats för åsikter efter predikan, till exempel genom ett samtalsbord under kyrkkaffet, sade hon.
Framförallt uppmanade Sara Högdahl till att vaka över den goda, öppna stämningen på kårerna då unga kanske mer än andra känner av hur kåren mår och reagerar efter det.
Vänskapsband och kollegial värme
Anne-Li Marthinussen summerar med att hon alltid uppmuntras av den värme som finns mellan kollegorna i Frälsningsarmén.
– När vi ses byggs vänskapsband! Man är snabb att låna ut ett lyssnande öra eller vara med någon i bön. Vi behöver träffas och få ta emot god undervisning i en tjänst där man mestadels ger ut, förklarar hon.
Ordet inställning tycker hon stannar kvar efter föredrag och samtal. Hur ser vi på samhället och är Frälsningsarmén förberedda inför en förändring?
– Kan jag se saker från ett annat perspektiv istället för att tänka att det är helt kört? Detta är inget nytt - men en god påminnelse om att våga vara nyfiken och tänka utanför boxen.
Gemensam förbön divisionsvis
Dagarna avrundades genom sändningsord och att alla deltagare samlades i stora ringar divisionsvis och bad med och för varandra. En vacker och viktig bild för gemenskapen inom Frälsningsarmén och i Guds familj – och att det är tillsammans vi stärks och bär varandras bördor.
Text: Carina Tyskbo
Foto: Jonas Nimmersjö