Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Bo och Christina Jeppsson är med på Höga rådet

Överstarna Bo och Christina Jeppsson, territoriella ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland är två av fyra svenskar som kallats till Höga rådet som startar 18 maj. De två andra är kommendörerna Johnny och Eva Kleman, som arbetar på det internationella högkvarteret i London.

Höga rådets delegater samlas torsdag den 18 maj på Sunbury Court, London för att välja en ny general för Frälsningsarmén men också för att någon dag senare delta i avtackning av den nuvarande generalen.

För Johnny och Eva är det inte första gången de är med, men för Bo och Christina är det som för nära tre fjärdedelar av alla 112 delegater första gången de kallats till ett Höga råd.

– Det har inte varit självklart för oss att vi skulle få delta, säger Christina Jeppsson. Det har pågått en process hur Höga Rådet 2023 skulle utformas.

–  Vi fick veta i början på året att vi var kvalificerade för Höga rådet, säger Bo Jeppsson.

”Valet får en påverkan över hela världen”

För både Bo och Christina, och troligen för resten av de 112 delegaterna från länder runt om på jorden är det stort att vara med och få välja general.

– Jag ser fram emot att få vara delaktig i något som påverkar hela världen, säger Christina. Den general vi väljer kommer ju att verka i princip över hela världen, 133 länder. I och med att Frälsningsarmén på många av dessa platser har stort inflytande i både samhällsdebatt och för enskilda individer, påverkas därmed hela världen, i olika grad, av hur Frälsningsarmén leds av dess högsta ledare. Så seriositeten gör att det känns stort. Sedan är det andra delar också, som till exempel att det förstås alltid är roligt att träffa kollegor.

– Jag tycker att det är en viktig uppgift vi har, menar Bo. Det är ett stort arrangemang och planerandet inför det är väldigt omfattande. Många har varit och är engagerade mer eller mindre heltid sedan en tid tillbaka, för att få alla delar att fungera. Det gäller administration och praktiska detaljer före, under men också efter mötet. Det är helt enkelt ett historiskt ögonblick. Vi vill ta vår uppgift seriöst, det är inte varje år som det är generalsval och det är inte alla alla officerare som får möjligheten att vara med. Därför känns det stort.

Delegaterna har fått läsa in sig på hur det hela går till

En utmaning med att det är första gången så många nya delegater deltar på Höga rådet är att mycket är nytt för väldigt många. Internationella högkvarteret har försett alla delegater med bakgrundsmaterial om tillvägagångssätt och material liknande läxor, att läsa in sig på. Bakgrunden är att många internationella ledare är nya på sina poster. Därutöver att hela världen har varit isolerad på grund av pandemin vilket lett till att gemensamma träffar, som annars fungerat delvis i förberedande syfte, de senaste åren inte kunnat genomföras.

Detta märktes inte minst när general Brian Peddle kallade alla territoriella ledare till en konferens i september 2022, då dessvärre många deltagare fortfarande inte kunde komma resande, på grund av restriktioner. Det hade annars varit ett tillfälle att utbyta erfarenheter, få orientering kring Höga Rådet, men också lära känna varandra som kollegor i en internationell rörelse. Många ledare från bland annat Afrika och Asien kunde bara delta online.

Lovsången och bönen lägger grunden

Dokument och bakgrundsmaterial som sänts ut i förväg beskriver i detalj hur det går till vid ett Höga rådet. Utöver detta så åker Christina och Bo i väg med upphämtad information som de tagit till sig genom åren som officerare. Det är artiklar i Stridsropet och andra texter, det är berättelser och erfarenhetsutbyte man lyssnat till från kollegor som deltagit tidigare, som nu ligger till grund för förståelsen och har hjälpt Bo och Christina med information om vad de har att vänta.

– Jag utgår från, gällande mina personliga förväntningar, vad jag plockat upp under åren, säger Christina. Det är ju det vi kan bygga våra förväntningar på eftersom vi inte deltagit tidigare. Jag vet dock med säkerhet att när ledare kommer samma på detta sätt, så är det alltid stark fokus på Andens verk, det ser jag fram emot. Lovsången och bönen kommer att vara stark och lägga en grund för processtarten men sen också leda igenom processen som den fortskrider.

”Bra att kunna lita på Andens ledning”

Sunbury Court, där Höga rådet kommer att hållas ligger i utkanten av London, vid floden Themsen. Där finns stora grönområden och fina miljöer så både Christina och Bo ser fram emot tiden där.

– Det ser väldigt fint ut och kanske blir det möjlighet till lite tid utomhus. Vi vet på förhand att när nominerade kandidater förbereder sina respektive tal, då är det fritid för övriga samlade delegater, säger Bo. Vi har båda varit på platsen tidigare så gällande den vet vi med säkerhet vad vi kan vänta. Sen kan ju det brittiska försommarvädret, precis som i Sverige överraska med ömsom sol och värme och ömsom regna och blåst. Regnjacka får följa med.

Vem som blir general kan de inte sia om, och nämner heller inga favoriter.

– Det finns många som har rykte om sig att vara duktiga, erfarna och inte minst andligt och teologiskt starka ledare, säger Christina. Det blir kanske svårt att med eget förstånd se vem jag vill hålla högst. Bra då att kunna lita på Andens ledning.

Text: Jonas Nimmersjö