Skola i Sverige
Skola och utbildning är en viktig del av ett samhälle. Det kan vara svårt att se hur skolsystemet hänger ihop i ett nytt land. Därför ägnar vi detta tema åt att förstå hur skola för barn fungerar, men också vilka olika former av vuxenstudier det finns i Sverige. Språkligt fokuserar vi på att lära oss fler ord kopplade till skola och utbildning samt att öka läsförståelsen.
Materialets tre inriktningar
Materialet som tillhör ''Skola i Sverige'' fokuserar främst på tre inriktningar i sitt lärande, dessa tre är följande:
Om landet Sverige:
- Hur svenskt skolsystem fungerar.
- Utbildningens betydelse i Sverige.
- Vilka förväntningar som finns på föräldrar i svenska skolsammanhang.
- Den starka kopplingen mellan utbildning och möjligheten att få arbete.
Svenska språket:
- Ökat ordförråd kopplat till skolsammanhang.
- Grammatik: Lära sig i skolvärlden vanligt förekommande verb och substantiv. Träna tempusformer av verb och substantiv i singular/plural.
- Öka sin förmåga till läsförståelse (t ex informationslappar från skolan, förstå ett schema).
Deltagarnas livssituation:
- Behov av att förstå hur skolan fungerar i Sverige, i synnerhet för deltagare som har barn.
- Behov av information om rättigheter och skyldigheter för dem som är asylsökande och deras barn samt även vad som gäller för papperslösa barn.
- Behov av information och förberedelse inför kommande utbildningsvägar om de får uppehållstillstånd, i första hand SFI men även andra typer av studier.
Del 1 - Skolord ›
I del 1 ägnar vi oss åt att öka ordförrådet när det gäller skolrelaterade ord samt träna muntlig kommunikation i skolsituationer.
Del 2 - Skola för barn ›
I del 2 får deltagarna öka sin förståelse för hur det svenska skolsystemet för barn fungerar. Vi fortsätter att bygga upp ordförrådet men nu kopplat till olika skolformer för barn. Deltagarna får också lära mer om samarbetet mellan skola/förskola och föräldrar samt de förväntningar som finns på föräldrarna i dessa sammanhang.
Del 3 - Skola för vuxna ›
I del 3 vill vi ge en överblick över vilka olika utbildningsvägar det finns för vuxna i Sverige. Fokus läggs på att förstå vad SFI är, men deltagarna även får information om andra utbildningsformer. I del 3 i deltagarhäftet får deltagarna i huvudsak språkligt träna på läsförståelse och att utöka sitt ordförråd.