Kvinna och man i Sverige
Det här temat ägnar vi oss åt att fundera på hur det är att leva som kvinna och man i Sverige. När man flyttar till Sverige kanske man möter ett annat sätt att tänka och leva när det gäller könsroller och jämställdhet än det man har med sig från sitt hemland. I detta tema får man lära sig om vilka förväntningar det finns på kvinnor och män i Sverige. Man får också mer kunskaper om kvinnors och mäns hälsa.
Att leva som kvinna och man i Sverige är inte alltid lätt. När man flyttar till Sverige kanske man möter ett annat sätt att tänka och leva när det gäller könsroller och jämställdhet än det man har med sig från sitt hemland. I detta tema får man mer kunskap om förväntningar på kvinnor och män i Sverige samt att man även får lära sig mer om både kvinnors och mäns hälsa.
Materialets tre inriktningar
Materialet som tillhör ''Kvinna och man i Sverige'' fokuserar främst på tre inriktningar i sitt lärande, dessa tre är följande:
Om landet Sverige:
- Lagstiftning kring mäns och kvinnors rättigheter.
- Förväntningar på kvinnor och män i Sverige.
- Lagar och stöd kring våld i nära relationer.
- Förebyggande hälsovård för män och kvinnor.
Svenska språket:
- Ord för män och kvinnor (substantiv och pronomen).
- Imperativ (uppmaningar).
- Vanligt förekommande verb kring dessa frågor och verbens tempusformer.
- Adjektiv för att beskriva utseende.
- Genetiv.
- Ökat ordförråd kring jämställdhet och könsroller.
- Träna läsförmågan och den muntliga kommunikationen.
Deltagarnas livssituation:
- Mötet med ett Sverige som kämpar för jämställdhet och har ett annat sätt att se på könsroller än de kanske har med sig.
- Ovana att samtala om kroppen, sexualiteten och relationer i undervisningssituationer.
Del 1 - Kvinna i Sverige ›
Del 1 handlar om att lyfta fram hur det är att leva som kvinna i Sverige och vilka rättigheter kvinnor har i vårt land, inte minst rätten till sin egen kropp. Det berör också kvinnans kroppsliga förändring genom livet, vilka sjukdomar som många kvinnor drabbas av samt hur det svenska samhället genom att erbjuda kvinnor undersökningar och annat försöker motverka dessa sjukdomar.
Del 2 - Man i Sverige ›
I del 2 funderar vi på hur det är att vara man i Sverige, vilka förväntningar det är på pappor i Sverige till exempel. Att vara man i Sverige belyses både ur ett jämställdhetsperspektiv och ett hälsoperspektiv. Språkligt tränar vi på pronomen och imperativ samt ökar ordförrådet och läsförståelsen.
Del 3 - Att leva Tillsammans ›
Del 3 betonar det delade ansvaret mellan män och kvinnor, både när det gäller familjeliv och i samhället i stort. Vi reflekterar och lär oss mer om könsroller och jämställdhet. Vi får en kort historisk tillbakablick i hur det var förr och hur det är nu i Sverige.