Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Vill sprida kärlekens budskap

Tahir och hans familj levde under hot i Pakistan och flydde till Sverige. Här upplevde de frihet och fick vänner som svarade på deras funderingar kring den kristna tron. Nu har de konverterat, något som har varit livsförvandlande men som samtidigt innebär en fara. Men de älskar att sprida kärleksbudskapet om Jesus.

Tahir kommer från Pakistan där det är en hel del oroligheter på grund av radikal islamism. Han vill inte gå in på detaljer men efter att han utsatts för talibanernas gärningar flyttade han och familjen till huvudstaden i landet i hopp om att undslippa dem. Men efter tre veckor blev de uppsökta igen och hemskheterna fortsatte.

Tahir och hans fru beslutade sig då för att tillsammans med sina två söner fly landet. De var först inriktade på England då frun/mamman har bekanta där men i september 2015 nådde de Sverige och Stockholm. Där skulle de möta upp en man som de dock aldrig fick tag på.

”Alla var så snälla här!”

De inkvarterade sig på ett hotell men efter tre nätter var pengarna slut. En taxichaufför tog dem då till en plats nära Skatteverket och när de satt utanför och väntade kom folk fram och ville hjälpa dem med bland annat mat.

− De undrade varför vi satt där och de var så snälla! En ung man, som hette Filip, tog med oss upp till sitt kontor ovanför Skatteverket och lät oss duscha och gav oss frukost. Alla där kom fram och hälsade på oss och frågade vad som hade hänt, berättar Tahir.

I norra Sverige fick de vänner och arbete

Deras nya bekantskaper sa att de inte skulle vara oroliga. De beställde och betalade en taxi åt dem och såg till att de blev skjutsade till Migrationsverket i Märsta där de fick bo i tre dagar. Därefter gick resan till en flyktingförläggning i norra Sverige.

Där fick Tahir och hans fru kontakt med personer från olika kyrkliga samfund och hjälporganisationer. Från Frälsningsarmén fick familjen kläder och skor. Senare fick båda föräldrarna plats som volontärarbetare i PMU:s second hand-butik där de var i över ett år och frun är kvar och sköter kassan där nu.

Båda trivdes så bra i området och med sina vänner så de valde att stanna kvar i staden. De är utbildade frisörer och frun har lite ströjobb inom den branschen medan Tahir har en deltidstjänst i IKEA:s restaurang. Tahir trivs mycket bra med arbetet, cheferna och medarbetarna och han känner sig väldigt uppskattad där. Idag tror paret att Gud har haft ett finger med i spelet när det gäller mötet med vissa människor här i Sverige men också det faktum att familjen hamnade i den specifika staden. Pusselbit efter pusselbit har fallit på plats.

”Hennes kärlek inspirerade oss att lära känna Jesus”

Föreståndaren för second hand-butiken talade även om Jesus med makarna och bad tillsammans med dem.

− Hon sa att vi inte behövde känna oss ensamma, att vi har systrar och bröder här. De blev som en familj för oss och det kändes underbart!, utbrister Tahir.

− Hon är så snäll och hennes kärlek inspirerade oss att lära känna Jesus, säger hans fru.

”Man kan ifrågasätta den kristna tron och få svar”

Tahir menar att det var hjärtekrossande att lämna hemlandet och släktingarna där men andligt sett kändes det jättebra att komma till Sverige. Han fick som barn, liksom de allra flesta i Pakistan, en muslimsk uppfostran. Han lärde sig att be fem gånger om dagen och besökte regelbundet moskén. Han hade många frågor om islam men tyckte inte att han fick några raka svar av sina föräldrar och i moskén uppmanades han att inte ifrågasätta läran, utan endast att lyssna och lyda.

− Men hur blir själen tillfredsställd om man inte får svar på sina frågor?, undrar han.

− Vi är så fria här i Sverige och det jag i början gillade mest med den kristna tron var att man kan ifrågasätta den och vår vän lyssnade och svarade alltid, fortsätter han.

Kände press att delta i muslimeras bönestunder

Tahir nämner också att man i Pakistan tillämpar sharia-lagar och går man inte till moskén blir omgivningen undrande. Också på flyktinganläggningen här i Sverige har Tahir känt pressen på sig att delta i muslimernas bönestunder.

− De sa åt mig att följa med och när jag inte gjorde det så stirrade de på mig. En sådan situation kan bli farlig och även om vi känner oss säkra här så vet man aldrig, menar han.

Han började söka på internet och läsa på om islam kontra kristendomen. Något han la märke till och uppskattade var den jämställdhet mellan man och kvinna som kristendomen präglas av, likaså den generella och negativa synen på barnäktenskap. Han imponerades även av det faktum att Jesus dog för mänskligheten.

Lång väntan på asyl tär på psyket

Sedan Tahir och hans familj kommit hit har de levt i ovisshet kring om de får stanna kvar i Sverige och de har ännu inte beviljats asyl. Det har bidragit till att frun har mått så psykiskt dåligt att hon behövt besöka en psykolog regelbundet. Hon har till och med försökt ta livet av sig tre gånger.

− Hon brukade vakna på nätterna och gråta och hon hade mardrömmar om saker som hände i Pakistan. Hon var så rädd för att vi skulle bli dödade om vi blev tillbakaskickade så hon ville inte leva, förklarar Tahir.

Har låtit döpa sig

Detta fick dem att inse att livet med Jesus behöver levas fullt ut och en natt hade Tahir en dröm om honom.

− Jag stod i en trädgård och såg ett stort ljus kring någon som höll en bok i handen och som sa: ”Det här är Bibeln och du är helt fri från dina bekymmer nu”, berättar Tahir.

Efter denna händelse, för något år sedan, valde både han och frun att låta döpa sig som en bekräftelse på sin nya trostillhörighet. Mycket i deras liv har ändrats sedan dess och frun kom att må allt bättre. Idag är hon fri från sina plågoandar.

”Vi känner oss trygga och kompletta hos Frälsningsarmén”

Tahir

När de lärde känna Frälsningsarméns kårledare i stan blev de efter en tid medlemmar där och det är inte ofta de missar en gudstjänst. De deltar även i bibelstudier.

− Sedan vi vände oss till Jesus så har allting blivit så underbart. Han visar sin kärlek steg för steg och vi är väldigt lyckliga och känner oss så trygga och kompletta här, säger Tahirs fru.

− Och kårledaren är både som en mor, syster, vän och ledare för oss. Hon finns alltid där och har ett öppet hjärta, forsätter hon.

”Idag känner jag sympati med människor istället för ilska emot dem”

Tahir nämner att han älskar att prata om sin nyfunna tro, särskilt med muslimer. Ibland kan han känna sig illa behandlad för att han har konverterat från islam men känner samtidigt en styrka inombords och numera reagerar han på ett annat sätt än han skulle ha gjort tidigare.

− Folk tror att jag ska svara med aggressivitet men Jesus kommer med kärlekens budskap och idag känner jag sympati med människor istället för ilska emot dem, påpekar han.

− Jesus guidar mig i både små och stora saker. Jag var hungrig i 40 år men genom honom har jag fått mat för min själ, avslutar han.

Text: Teresia Jansson
Foto: Jonas Nimmersjö

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.