Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

”När jag ber försvinner all ångest”

Diagnoser, mobbning, misshandel och spelmissbruk fick Matthias Rundkvist att tappa livslusten. När han kom till Frälsningsarméns kår i Strängnäs fylldes han av en obeskrivlig frid och ångesten han kämpat med länge försvann. Kårgemenskapen har gett honom en trygghet och ett hem och han har upptäckt bönens kraft.

Matthias Rundkvist växte upp i Strängnäs tillsammans med en bror. Pappan var alkoholist och bröderna fick stryk regelbundet. Mamman led av schizofreni medan Matthias är autistisk och brottas med OCD, tvångssyndrom. I skolan betraktades han som annorlunda på grund av det och blev mobbad av kamraterna. Många års trauma då han konstant var rädd gav honom en väldig ångest och för att orka med tillvaron flydde han in i dataspelens värld. Det kostade honom inga pengar men han kunde sitta och spela hela dagar och nätter och både skolgång, sömn, hygien och matintag blev lidande.

— Jag mådde hemskt och kom till skolan svettig och jättetrött. Ibland var jag så hungrig att jag åt av någon trädgårdsplanta, berättar Matthias.

— Spelande är djävulens sak, det lovar dig någonting men du får något annat. Man blir bara miserabel av att sitta framför datorn hela tiden, man blir rädd för verkligheten och finner tryggheten i en fantasivärld, fortsätter han.

Vid de tillfällen hans mor försökte ta datorn ifrån honom höll han ett krampaktigt tag om den och under långa perioder tog han sig inte utanför huset.

— Jag minns när jag fyllde elva år att jag satt vid datorn och tänkte att jag inte ville leva, att det inte var lönt mödan på grund av mobbningen och all frånvaro i skolan, säger Matthias.

”Jag trodde att kristna och kristendomen var dömande”

Över nätet fick han kontakt med likasinnade och de delade även en slags misstro till och bitterhet över allt som har med religion att göra. Själv såg han sig som ateist men hade egentligen ingenting emot dem som har en tro. I gymnasiet gick han estetisk linje med inriktning på musik. Han hade svårt för skolan och gick en period i särskola där han lärde känna en kristen kille som heter Philip. De pratade mycket och efter många års vänskap började de samtala kring den kristna tron. Matthias minns att Philip sa till honom att han tyckte Matthias var en så god människa så även om han inte var troende då så finns himlen där för honom. Det påverkade Matthias.

— Jag blev så förvånad för jag trodde att kristna och kristendomen var dömande, säger han.

”Det kom en frid och ett lugn över mig”

Efter en tid kom de överens om att de skulle gå på adventsgudstjänst tillsammans på Frälsningsarméns kår i Strängnäs. Detta var 22 december 2019. När Matthias satte sig ner i kårlokalen hände någonting inombords.

— Det kom en sådan frid och ett sådant lugn över mig som jag aldrig hade känt förut. Ångesten jag kämpat med så många år var helt borta, utbrister Matthias.

— Musiken var härlig och predikan av Daniel Viklund (kårledaren) var underbar, fortsätter han.

Efter mötet gick de två kamraterna till parken utanför och satte sig ner och pratade om vad som hänt där inne under mötet och så bad de tillsammans.

— Jag konstaterade att nu är jag kristen, det fanns inget annat alternativ, understryker Matthias.

”Ju mindre jag ber desto sämre mår jag”

Han började vistas allt oftare på kåren och deltog i olika samlingar och aktiviteter. Nu håller han på och läser igenom Bibeln som han tycker är en fantastisk bok och han skriver och komponerar egna hyllningslåtar till Gud. Han har även upptäckt bönens kraft.

— Många gånger när jag har bett så blir jag översköljd av en oförklarlig frid. Då känner jag ingen ångest och det är som om ingenting är problematiskt. Ju mindre jag ber desto sämre mår jag och det tror jag inte är något sammanträffande, förklarar han.

Den inre friden

Han tycker att tillvaron har förbättrats drastiskt sedan han blev frälst och Jesus är allt han behöver nu, det spelar ingen roll vad som händer i övrigt, menar han på. Trots pandemin har 2020 varit hans bästa år hittills och han har tro för att det här året kommer bli ändå bättre. Ångest kan komma ibland men inte på samma sätt som förr. Spelar gör han sällan nuförtiden och för att komma ur en sådan vana/ovana tror han att man måste hitta den inre friden. För honom kom den via Jesus.

— Du kommer ha ångest och panik när du slutar med ett missbruk så har du inte en fast grund att stå på kommer du att gå tillbaka, påpekar han.

”Frälsningsarmén har blivit mitt hem”

Matthias som idag är 24 år säger att det är svårt för honom att få ett vanligt arbete på grund av hans diagnoser men i framtiden vill han studera till gymnasielärare. Eller också specialpedagog för det var tack vare en sådan som han fick hjälp att slutföra gymnasieutbildningen. Han kan även tänka sig att bli präst och att skriva böcker som en hobby. För tillfället får han aktivitetsersättning från Försäkringskassan och i väntan på annan sysselsättning är han på kåren i Strängnäs som volontär och hjälper till med olika göromål. Det är också ett sätt för honom att ge tillbaka tycker han, för han har fått så mycket hjälp och stöd från människorna där, både emotionellt och praktiskt.

— Jag hade inget riktigt hem som barn men det här har blivit mitt hem och det har gett mig en sådan trygghet, säger han.

— Jag vet att jag inte är ensam nu och jag är så tacksam för det här stället och för Jesus, avslutar han.

Text: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.