Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Han väljer förlåtelse i stället för hämnd

En brysk uppväxt och fel umgänge ledde rysslandsfödda Khakim in i kriminalitet och droger. Samtidigt hade han en barnatro med sig och i Sverige kom han i kontakt med bland annat Frälsningsarmén. Efter omkring 20 avgiftningar och en fängelsevistelse stod han inför ett avgörande vägval.

Khakim, som nu är 29 år, är uppvuxen i St. Petersburg med två systrar. När han var i sexårsåldern skilde sig föräldrarna och tiden dessförinnan hade barnen fått bevittna mycket bråk och svartsjukedrama i hemmet.

– Ryssar är ganska hårda och raka i sin mentalitet och det kan lätt leda till slagsmål, förklarar Khakim.

Blåmärken ledde till orosanmälan

Idag tror han att otryggheten hemma ledde till att han började missköta skolan. Han skolkade mycket och umgicks med killar som rökte och drack alkohol, vilket resulterade i ett par månader på internatskola. Pappan slog sig ner i Sverige och efter några år blev det bestämt att Khakim, då 14 år, skulle flytta dit. Hans mor var ”för snäll” i sina uppfostringsmetoder och ett vanligt synsätt i Ryssland är, enligt Khakim, att män fostrar män.

– Men jag lyssnade inte på min pappa utan gjorde saker på mitt sätt så jag fick mycket stryk. Vår relation var inte så bra då och det kändes inte som ett kärleksfullt hem, berättar han.

– Jag berättade inte om det för någon för ryssar ser det som ens eget fel om man blir slagen och man hänger inte ut sin familj, men när jag kom med blåmärken till skolan kontaktades Socialtjänsten, fortsätter han.

Gjorde ärenden åt äldre kriminella

Som 16-åring placerades han i ett familjehem där han trivdes bra och två år senare fick han en så kallad träningslägenhet då han samtidigt hölls under uppsikt av en kontaktperson på Socialtjänsten. Khakim pluggade svenska och läste in fordonsprogrammet. Han beskriver de följande fyra åren som en lugn period med studier, flickvän och bra vänner. Men när han började umgås med äldre killar tog tillvaron en annan riktning.

– De höll på med rån och bedrägerier och jag gjorde små ärenden åt dem, som att ta ut pengar, och då kunde jag få en femhundring eller tusenlapp, säger Khakim.

På avgiftning 20 gånger

Han testade hasch och under ett års tid rökte han varje dag men slutade när flickvännen hotade med att lämna honom. Senare fastnade han i heroinmissbruk och även om det var svårare att ta sig ur lyckades han göra det med rätt stöd. Efter att ha utbildat sig till kock arbetade han på en nattklubb och det ledde till mycket festande och drickande, vilket med tiden gjorde honom alkoholberoende.

– Till slut låste jag in mig i lägenheten och drack ensam och det kunde bli en liter sprit eller en vinbox på några timmar. Jag var på avgiftning säkert 20 gånger och under de tre dagarna jag var där varje gång försvann den värsta abstinensen. Men jag hade fortfarande ångest och sömnproblem när jag åkte därifrån, berättar Khakim som återupptog drickandet så snart han kom hem.

Kom i kontakt med Heart och Frälsningsarmén

Slutligen fick han en plats på stödboendet Lönnen på Östermalm och efter att ha varit nykter i åtta månader kom han i kontakt med församlingen Heart Sthlm där frälsningsofficerarna, Kjell och Anki Karlsten, då var aktiva. Han fick praktik via dem och var med och byggde upp Heart Second hand i Haninge. Han började även gå på gudstjänster om söndagarna och Khakim menar på att de flesta ryssar har med sig en kristen ortodox tro sedan barnsben även om alla inte lever i enlighet med den. Snart fick han en OSA-anställning (anställning med rehabiliterande inslag) i second hand-butiken.

Porträtt av Khakim, i bakgrunden syns en byggnad med Frälsningsarméns sköld.
"Alla på kåren välkomnade mig och gav mig den kärlek jag behövde. Jag har fått min familj där som jag älskar", säger Khakim. Foto: Teresia Jansson

Bråk om kriget ledde till slagsmål

Men så flyttade han till en ny träningslägenhet och då trillade han tillbaka i gamla ovanor. Vid ett tillfälle drack han tillsammans med en bekant som också hade problem med alkoholen. De hamnade i en dispyt om kriget som just brutit ut mellan Ryssland och Ukraina. Bråket eskalerade och det hela slutade med att Khakim gjorde sig skyldig till grov misshandel. Han fick en fängelsedom på tre år, vilket i slutändan blev ett år i fängelse, ett halvår på behandlingshem och ett halvår på ett halvvägshus.

– Jag bryr mig inte om vad någon säger om Putin men jag fick höra fula saker om mig, min familj och vår nationalitet, säger Khakim.

– Jag ångrar såklart det jag gjorde och jag hoppas att den killen lever ett bättre liv idag. Men jag är tacksam till åren jag var frihetsberövad för de var min räddning och jag vet inte om jag levt eller var jag hade varit idag utan dem, fortsätter han.

Tiden i häktet blev avgörande

I häktet låg Sebastian Staksets bok ”Endast ljuset kan besegra mörkret” där han skriver om hur han lyckades bryta med kriminalitet och missbruk efter ett möte med Jesus. Han är en av grundarna till församlingen Heart Sthlm och hjälporganisationen Heart of Evangelism. Khakim läste både boken och dikten ”Fotspår i sanden” som också fanns där. Nu stod han inför ett vägval; att gå tillbaka till umgänget som skulle dra in honom i missbruk igen eller kroka arm med sina kristna vänner.

– Jag tänkte först att Gud straffade mig och jag reflekterade mycket över det jag gjort men jag började förändras när jag läste boken och dikten, säger Khakim. 

– Jag insåg att Jesus var med mig och han lindrade min ångest och oro och jag fick en bekräftelse på att jag skulle välja hans väg, fortsätter han.

”Frälsningsarmén gav mig den kärlek jag behövde”

När han bodde på halvvägshuset behövde han en sysselsättning om dagarna och då fick han göra samhällstjänst på Frälsningsarméns kår Home i Sundbyberg som Kjell och Anki då hade startat. Han hade hand om städningen av lokalerna och nu är han medlem i kåren.

– Det var stort att få komma dit trots det brott jag hade begått. Om jag hade känt av en negativ attityd hade jag kanske vänt och gått men alla på kåren välkomnade mig och gav mig den kärlek jag behövde. Jag har fått min familj där som jag älskar, säger Khakim.

– Jag har aldrig förnekat Jesus men när jag började följa honom märkte jag hur livet förändrades. Han har förvandlat min livsstil helt och ibland frågar jag mig själv om jag är samma person som tidigare, fortsätter Khakim.

Förlåtelse i stället för hämnd

Tidigare hade han svårt att hantera människor och var ofta sur och tvär men att han själv blivit förlåten av Gud och människor gör att han i sin tur har lättare att förstå och förlåta andra. Nu är han nykter och drogfri och i stället för att hämnas den som gör honom illa väljer han att vända andra kinden till.

Förr var det viktigt för honom att vara tillsammans med en tjej men nu vill han inte ha någon kortsiktig relation utan har överlämnat åt Gud att ge honom en fru. Idag har han en bra relation till sin far, de hörs och ses regelbundet, och Khakim förstår att han inte menade något illa med sin bryska barnuppfostran. 

Vill hjälpa andra att välja rätt väg

I somras arbetade han på kåren i Visby och hade då en knapp mil lång cykelväg dit då han bodde ute på landsbygden. Stunderna på cykeln blev bra tillfällen att umgås med Jesus.

– Jag är väldigt tacksam för allt han har gjort för mig och det är ingen slump att jag hamnade i Krukmakarens hus (kåren i Visby) för jag har slipats till att ge mer kärlek till andra, säger Khakim.

I höst läser han matematik och svenska för att komplettera sina gymnasiebetyg och därefter är planen att gå en målarutbildning. Allra helst vill han bli undersköterska eller behandlingspedagog men med anledning av fängelsedomen måste han avvakta innan han kan söka jobb i den branschen. Dock drömmer han om att få hjälpa andra med liknande problematik som honom så på sikt hoppas han få chansen att göra det.

– Jag tror att Jesus kommer att förvandla mitt liv mer och mer och jag vill stötta andra att välja rätt väg och också få sina liv förvandlade, säger Khakim.

Text och foto: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.