Förflyttningar runt i Sverige
Frälsningsarméns nye chefsekreterare tyckte att så unga officerare skulle vara ute på kårerna och så sändes Sven och Lisbeth Nilsson som kårledare till Strömstad. Där föddes deras första barn. Från Strömstad flyttade de till Töreboda och senare till Luleå. Från Luleå beordrades de till Frälsningsarméns högkvarter i Stockholm. Sven skulle bli instruktör på ungdomsavdelningen.
I totalt 16 år arbetade Sven inom ungdomsarbetet med olika uppdrag. Han tjänstgjorde också en tid på Krigsskolan som chef för den manliga avdelningen och som lärare. Under den tiden passade han på att gå kvällskurser på Östra Reals vuxengymnasium. År 1967 flyttade Nilssons till Luleå igen då Sven blev divisionschef i Övre Norrlands division. När han sedan blev nationell ungdomssekreterare hade Frälsningsarméns ungdomsarbete 40 000 medlemmar.
Norge, Island och Färöarna
Efter fem år som nationell ungdomssekreterare fick Sven telegram från internationella högkvarteret i London. Det innehöll order som chefsekreterare i det norska territoriet med Norge, Island och Färöarna. I mars 1975 anlände paret till Oslo och Sven beskriver tiden i det norska territoriet som en mycket spännande och äventyrlig tid, med båtresor mellan kårer i Färöarna, bilresor på slingriga vägar och bad i varma källor på Island.
— Frälsningsarmén i Norge har ett fint socialt arbete, säger Sven och berättar hur bra han och Lisbeth trivdes.
Ledare för Frälsningsarmén i Danmark
Vid kongressen i Oslo 1977 skulle Sven inleda ett officersmöte. På väg upp till talarstolen fick han en bunt telegram som han trodde var hälsningar till kongressen. Ett av telegrammen var från stabschefen i London med order att bli ledare för Frälsningsarmén i Danmark. Sven fick inte säga något om det innan kongressen var över. Senare samma år flyttade paret till Köpenhamn och Sven var ledare för Frälsningsarmén i Danmark under fyra och ett halvt år.
— Det var en fantastisk tid, med många olika slags härliga upplevelser. Nåväl, vi hade kongress i Danmark 1981 med Frälsningsarméns världsledare general Arnold Brown som ledare. När vi stod på Kastrups flygfält och gästerna skulle åka hem tog generalen mig i armen och sa: ”Kom här! Jag skulle vilja utnämna dig till kommendör och ledare för Frälsningsarmén i Norge, Island och Färöarna”.
Jag var överraskad. Det var inte fullt så drastiskt som när jag fick order till Danmark men det var speciellt, fortsätter Sven.
”Vi måste ändra ordern, du kommer att bli ledare för Frälsningsarmén i Sverige”
General Brown skulle pensioneras och ny general väljas. Höga Rådet valde Jarl Wahlström, dåvarande ledare för Frälsningsarmén i Sverige. Efter några veckor får Sven ett samtal från general Brown.
— Vi måste ändra på ordern. Du kommer att bli ledare för Frälsningsarmén i Sverige!, löd generalens ord.
— Nåväl, tiden har gått och jag var ledare för Frälsningsarmén i Sverige från december 1981 till september 1986. Jag gick i pension när jag var 67 år gammal, avslutar Sven den del av berättelsen som handlar om aktiv tjänst.
Fångar fortfarande apelsiner
Slutat arbeta för Frälsningsarmén har Sven inte gjort. Han är aktiv medlem i Vasakåren i Stockholm och leder regelbundet träffar där. Han har skrivit fem böcker och varit medlem i högkvarterets musikhistoriska nämnd. Trots att det varit många flyttar och tvära kast och ibland besvärligt för familj och barn att bryta upp, beskriver Sven tiden som officer som något positivt.
— En officer får ju order och det visste jag. Jag visste också att det var obegränsad arbetstid och låg lön. Man lär sig att anpassa sig, försöka ta vara på det hela och ibland fånga tillfällena i flykten. Det handlar om att fortsätta ”fånga apelsinerna”, som jag gjorde som barn, avslutar kommendör Sven Nilsson.
Text och foto: Jonas Nimmersjö
Fakta Sven Nilsson
- Bor: I Vasastan, Stockholm.
- Familj: Barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
- Yrke: Frälsningsofficer med kommendörs rang, pensionär.
- 1919: Född 27 juli.
- 1939: Började på Frälsningsarméns Krigsskola (Officersskolan).
- 1940: Blev frälsningsofficer.
- 1946: Gifte sig med Lisbeth Ohlkvist.
- 1967: Divisionschef för Övre Norrlands division med säte i Luleå.
- 1971: Bjöd in gruppen ABBA att sjunga på riksting för ungdomar.
- 1975: Chefsekreterare för Frälsningsarmén i Norge, Island och Färöarna.
- 1977: Ledare för Frälsningsarmén i Danmark.
- 1981: Kommendör och ledare för Frälsningsarmén i Sverige.
- 1983: Fick kungens medalj i tolfte storleken med serafimerband.
Övriga uppdrag i Frälsningsarmén
- Assisterande kårledare i Storvik, Lidköping, Templet i Stockholm, Jönköping.
- Tjänstgöring på Kurön. Kårledare i Strömstad, Töreboda, Luleå och Sundsvall.
- Ungdomsinstruktör, ungdomssekreterare för Dala division och Göteborgs division, assisterande nationell ungdomssekreterare, lärare på Krigsskolan, nationell ungdomssekreterare.
Artikeln finns publicerad i tidningen Stridsropet nr 1 - 2019