Med blicken ovanifrån
Petter Ljungholm sitter gärna bakom spakarna på ett litet enmotorigt propellerplan och betraktar Göteborgs omnejd ur ett fågelperspektiv. På samma sätt ser han på livet och arbetet som verksamhetssamordnare. Under en tur ovan mark pratar vi om detta.
Hitta på sidan
Flygintresset,uppväxten och musiken
Det är måndag eftermiddag en solig majdag och vi befinner oss på Borås flygklubb. I ett plan, närmare bestämt ett Piper 2000 av modell Archer III, ska Petter Ljungholm bjuda på en flygtur. Han är samordnare för Frälsningsarmén i Göteborgsområdet. Iförd de karaktäristiska solglasögonen ser han onekligen ut som en pilot. Petter tankar bensin via öppningar i planets båda vingar, sedan kliver han upp på den högra av dessa och in i den trånga kabinen som har fyra säten. Därefter plockar han fram karta och surfplatta som ska hjälpa oss att hålla kursen.
Petter betar av den långa inplastade checklistan samtidigt som han sprutar ur sig flygtermer, trycker på knappar och vrider på diverse reglage på den väl tilltagna instrumentbrädan. Hörselkåpor med mikrofon åker på och dessa behövs sannerligen då ljudnivån från de mullrande motorerna är hög. Petter kommunicerar med övrig trafik på Viareds flygplats och sedan rullar vi ut mot startbanan och det bär iväg upp i det blå.
— Jag tog en provlektion för fyra år sedan och dagen efter bestämde jag mig för att ta flygcertifikat. Efter ett halvårs studier och lite längre praktisk utbildning så fick jag det för två år sedan, berättar Petter.
Flygintresset väcktes redan i unga år då det är vanligt med segelflyg i Dala Järna där föräldrarna bodde. Senare kom Petter att göra militärtjänst inom flygvapnet. Själva uppväxten tillbringade han i förorten Järfälla nordväst om Stockholm tillsammans med två bröder. Familjens engagemang i Frälsningsarmén och Söderkåren har gjort att musiken präglat Petters barndom och idag spelar han både eufonium och althorn i Frälsningsarméns musikkår på Hisingskåren i Göteborg.
Ett år i New York
På ett sommarmusikläger träffade Petter sin fru Ann i mitten av 80-talet och idag har de tre söner tillsammans. Paret hann med ett år i New York där de bodde hos Petters kusin som var kårledare inom Frälsningsarmén där.
— Det var intressant att uppleva en annan kultur och att se Frälsningsarmén ur ett annat perspektiv, vilket gav vidgade vyer, säger Petter.
— Där fick jag bland annat vara med och spela i New York Staff Band, en musikkår som förutom att sprida evangeliet med sång och musik hade uppgiften att inspirera unga inom Frälsningsarmén, fortsätter han.
Spelat i många olika sammanhang
Petter har medverkat i olika musikkårer och brassband och i början av 80-talet var han en del av Solna brass och åkte över till London och tävlade i EM i brassband. Via musikkåren på Söderkåren har Petter deltagit i många resor inom och utanför Sverige. Tack vare Frälsningsarméns sång- och musiktraditioner har Petter och hans kamrater tillfrågats om att spela i olika sammanhang.
— I augusti kommer några av oss att vara med och spela med Miriam Bryant på Way Out West i Göteborg, berättar Petter.
Arbetet som verksamhetssamordnare i Frälsningsarmén
Den 45 minuter långa flygturen tar oss över Borås, Gråbo och Alingsås och vi blickar ut över små samhällen, sjöar och naturreservat. Som högst når vi 700 meters höjd innan vi landar lugnt och stabilt och Petter hämtar vatten och svamp för att skrubba bort insekter och annat från planet.
— Det är en häftig känsla att se saker uppifrån, från ett annat perspektiv. På samma sätt kan man se på sitt liv eller en verksamhet, och inte bara tänka på vad som händer på måndag exempelvis, påpekar Petter.
Även om han är skojfrisk så tar den mer allvarligt akademiska sidan över när rollen som verksamhetssamordnare kommer på tal. Petter är utbildad civilekonom, har läst vid Handelshögskolan i Göteborg och varit försäljnings- och marknadschef på flera företag. Han är sedan några år med i styrgruppen för ett par av Frälsningsarméns stödboenden för personer med missbruksproblematik.
— Det är viktigt att ha kunskap om hur man lämnar anbud, hur man gör och påverkar en upphandling och hur man undviker att en verksamhet går med minus och därför måste man ha koll på hur beläggningen och prisbilden är på ett boende till exempel, förklarar Petter.
"Att se helheten underlättar besluten"
Vidare påpekar han vikten av att mäta effektivitet och att försöka hitta nyckeltal för helheten så att det går att göra jämförelser. På samma sätt menar han att man behöver vara medveten om, när man exempelvis delar ut matkassar till behövande, hur många andra kyrkor och organisationer som gör det i samma stad. Där kommer vi in på fågelperspektivet igen.
— Jag gillar att se helheter och det underlättar för oss att ta beslut om vad vi ska göra och vad vi inte ska göra, säger Petter.
Att hjälpa människor långsiktigt
Människor får hjälp av olika slag på Hisingskåren i Göteborg men dessa ska då också gå en budgetkurs som innefattar hälsa, var man bör handla mat och hur man får koll på vad ens pengar går till.
— Blir du medveten om saker och ting så har du lättare för att ta ansvar för ditt liv, säger Petter.
— Det handlar också om att hjälpa människor långsiktigt, att de får kontroll över tillvaron eller får ett jobb, fortsätter han.
Den egna firman
Petter driver även en egen firma då han anordnar säljutbildningar, coaching och motivationsföreläsningar som syftar till att uppnå mål och resultat.
— Det är samma innehåll även när man talar till långtidsarbetslösa, att fokusera på det som motiverar människor att göra det de vill göra och som leder framåt mot målen de har satt upp, menar Petter.
Tro, Hopp och Arbete - att ge människor upprättelse
Han var med och sjösatte Frälsningsarméns projekt Tro, Hopp och Arbete efter att Arbetsförmedlingen kontaktat Frälsningsarméns butikskedja Myrorna. Det hela innefattade arbetsträning i butik eller på sorteringen varvat med coaching och motivationsföreläsningar om hur varje specifik person kan nå sina mål.
— Jag ville ge dessa människor något att prata om hemma vid matbordet med familjen så vi bidrog då även med föreläsningar och studiebesök, berättar Petter.
Nu finns det mängder av liknande initiativ från olika håll så Tro, Hopp och Arbete har lagts ner även om Frälsningsarmén fortfarande erbjuder många praktikplatser i de olika verksamheterna. Stöd och matchning som Vasakåren i Stockholm har är också ett redskap för att hjälpa arbetslösa att få en sysselsättning/anställning. Petter påpekar även att det för Frälsningsarmén inte bara handlar om att ge praktisk hjälp utan om att upprätta människor.
Världsvid bön för 12-årige sonen
Ett än mer allvarligt ämne handlar om när Petters yngsta son, Jesper, för tolv år sedan blev allvarligt sjuk. Väl inne på akutmottagningen slutade sonen andas och hans hjärta som hade drabbats av ett virus stannade. Han fick respirator och det pratades om hjärtbyte. Sjukhusvistelsen varade i arton för familjen plågsamma dagar.
— Vi fick veta att det inte borde gå att få igång hjärtat då det var så skadat. Ändå lyckades de men de kunde inte riktigt förklara varför, säger Petter.
En sjuksköterska som själv inte är troende sa till en kollega som är bekant med familjen Ljungholm att hon slagits av vilket lugn det var i Jespers rum. Kollegan hade då berättat att Jespers familj är med i Frälsningsarmén och att människor över hela världen bett för situationen.
— Det tog ett tag att hämta sig från det hela men händelsen har stärkt min tro. Fast jag tror att även om man ber så är det viktigt att handla också. När jag ringde sjukvårdsupplysningen innan vi åkte till sjukhuset så tyckte de att vi kunde vänta till efter helgen, men hade vi gjort det så hade inte Jesper levt idag, säger Petter.
”Ta vara på livet här och nu”
Petter LjungholmNär han summerar sitt liv så här långt uttrycker han en stor tacksamhet till sina föräldrar som genom handling visat på sin tro och han hänvisar också till sin morfar som skrivit en bok om uppväxten under fattiga förhållanden.
— Nu sörjer man över att man inte har den senaste mobiltelefonen men på morfars tid förlorade man barn, menar Petter, som tycker att man ska ta vara på det liv man har här och nu.
— Jag och Ann försöker att inte skjuta upp saker; vill jag ta flygcertifikat så gör jag det och vi vill resa och se världen nu och inte vänta tills vi har fyllt 75, avslutar han.
Fakta om Petter Ljungholm
Ålder: 53 år.
Bor: I villa i Mölnlycke, utanför Göteborg.
Familj: Gift med Ann, sönerna Emil 21 år, Linus 18 år och Jesper 16 år.
Sysselsättning: Samordnare för Frälsningsarmén i Göteborgsområdet, startade Tro, Hopp och Arbete – program med arbetsträning, eget företag med säljutbildningar.
Fritidsintressen: Flyga, spela eufonium och althorn i hornmusikkåren, resa och bada bastu.
Favoritbibelord: "Gör allting i kärlek." (1 korintierbrevet 16:14).
Motto: "Var schysst mot alla!"
Blir glad av: Mina barn och min fru.
Text och foto: Teresia Jansson
Artikeln publicerades i tidningen Stridsropet nr 4 - 2018