Frälsningsarméns Officersskola
Ibland känner Sonja maningen att ringa en specifik person och då brukar det visa sig att det är i helt rätt tid mitt i en särskild situation där hon får vara till hjälp. Christer kände tidigt kallelsen att gå Frälsningsarméns Officersskola men Sonja var inte med på det tåget. Sonen som hade drag av autism krävde en lugn miljö i motsats till ett liv med regelbundna uppbrott och flyttar som ledarroller inom Frälsningsarmén kan innebära. Men när en predikant kom till Kristinehamn för att bekräfta makarnas kallelse och försäkra dem om att Gud har omsorg om dem, försvann tveksamheten. Idag är sonen en självfungerande snickare med egen bostad.
— Han har varit väldigt utåtagerande och det har varit tufft men vi har fått mycket stöd under åren. En psykolog som läste i hans journal sa att det måste ha skett ett Guds under, påpekar Sonja tacksamt.
Under sju år, samtidigt med officersutbildningen, arbetade Sonja och Christer på stödboendet Värtahemmet, en värdefull period där påskar och jular firades med familj, personal och boende. Även åren på dåvarande behandlingshemmet Kurön var betydelsefulla med tanke på alla möten med människor i utsatthet. Att visa respekt är nyckeln till att få någon att öppna upp sig, påpekar Sonja.
— Jag brukade säga till personalen att ”ni ska veta att dessa personer har blivit sparkade på, men det ska inte vi göra, utan ha en ödmjukhet inför detta. Så försök hitta någonting fint i dem som gör att det går att arbeta med dem”, förklarar hon.
”Gud övertalar mig om jag säger nej”
Hösten 1993 fick Sonja giftstruma, gick in i väggen och tappade lusten att fullfölja officersutbildningen, men under en predikan fick hon styrkan att fortsätta.
— Det var en jobbig tid men jag skulle inte vilja vara utan den erfarenheten. Ibland är vi rädda och får bråttom att lämna en plats i stället för att inse att det är något man ska ta sig igenom, säger Sonja.
— Varje gång jag har sagt nej visar Herren mig att ”det ska du visst!”, så jag har bestämt mig för att inte säga så mer, fortsätter hon med ett leende.
I början av 2000-talet kom hon och Christer till högkvarteret där Sonja fick tjänsten som socialkonsulent inom missbruksenheten och senare utvecklingschef i norra divisionen. De sista åren har hon haft stort inflytande i rollen som personalchef. Där har förmågan att förstå och lösa problem kommit väl till pass.
— Det har varit roligt att utveckla arbetet för personalen och jättekul att jobba med team, se dem utvecklas och utmana dem att förstå att de kan göra saker de inte trodde var möjliga. Och jag är väldigt stolt över att jag har bidragit till att officerarna numera har kollektivavtal och får en fin pension, säger Sonja.
Helbrägdagörelse
En utmaning i livet för Sonja är den kroniska och autoimmuna sjukdomen skleroserande kolangit, som orsakar inflammation i lever och gallgångar. För tre år sedan kom beskedet att hon hade cancer i levern.
— Som sjuksköterska vet jag ju prognosen för detta, det brukar gå fort, säger Sonja allvarligt.
— Men jag har alltid sagt till Gud att han får ta hand om saker och ting så jag har inte varit orolig, fortsätter hon och hänvisar till Psalm 23 som handlar om Guds omsorg även om vi vandrar i dödsskuggans dal.
Det var många som bad för ett tillfrisknande och när Sonja låg på operationsbordet och öppnades upp var tumören borta.
— Så jag blev helbrägdagjord, konstaterar Sonja som nu ser fram emot nästa kapitel i livet.
Nu vill hon ägna mer tid åt den lokala kåren, Frälsningsarmén i Västerås, åt familjen och till att se sig om i världen. Sonja och Christer åker gärna på längre rundresor med ryggsäckarna på. I våras var de i Kroatien och till sommaren har de hyrt ett hus i Italien.
— I Nya Zeeland har vi inte varit, så dit funderar vi på att åka. Vi har några länder kvar att besöka, avslutar Sonja.
Text och foto: Teresia Jansson
Fakta om Sonja Blomberg
- Ålder: 67 år.
- Bor: I radhus i Enköping.
- Familj: Gift med Christer, 3 barn, 4 barnbarn.
- Några egenskaper: Kreativ, lösningsfokuserad, lyhörd, social.
- Sysselsättning: Glad pensionär.
- Tidigare officerstjänster: Biträdande verksamhetschef och sjuksköterska på Värtahemmet och Kurön, socialkonsulent, utvecklingschef, biträdande programchef och personalchef, personalchef på högkvarteret.
- Kårtillhörighet: Västerås.
- Intressen: Sticka, virka, sy, brodera, bärplockning, natur, resor.
- Läste senast: Tina Karlssons deckarserie.
- Favoritbibelord: Matteusevangeliet 25:40: ”Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.”
- Äter helst: Hälsosam mat.
- Motto: Gör ditt bästa!
- Skrattar åt: Ser humor i mycket.
Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 4 - 2023