”Att vara lärare är en livsstil”
På Helsingborgskåren står lärjungaskapsträning i smågrupper eller individuellt för en viktig del av lärandet.
— Bilden av en lärare har varit av den som står på scenen och pratar, men det är så mycket mer. En lärare är någon som andra söker sig till när de behöver råd eller hjälp med beslut. Det är inte bara en gåva som man använder en gång i veckan, att vara en lärare är en livsstil, säger Chris Mingay och fortsätter:
— Det är intressant att det var bara 20 procent av det Jesus lärde ut som ägde rum i templet. I kyrkan har det ofta blivit 100 procent. Läraren har en viktig uppgift utanför kyrkan – i hemmen, på arbetsplatsen, i fotbollsklubben… Det handlar också om att bygga en miljö som uppmuntrar andra att lära sig.
I de första kyrkorna skedde mycket av inlärandet genom samtal, genom att upptäcka tillsammans. I Helsingborg startade man smågrupper för lärjungaskapsträning, för att upptäcka mer av Bibeln och var och ens kallelse.
— Något av det allra viktigaste är att kunna släppa ansvaret, att våga lämna över mer och mer till andra som vill lära och lära ut, säger Chris Mingay som menar att man känner igen lärargåvan på att det finns en längtan efter att lära mer och att lära andra.
”Man får inte låta egot ta över”
— Vi fokuserar gärna på dem som har mycket kompetens, men det viktigaste är att de är hungriga. Jesus kan använda dem som vill bli använda. Omogna lärare har mycket kunskap men det kan vara omöjligt för andra att förstå. En mogen lärare kan göra kunskapen tillgänglig för alla. Jesus använde liknelser för att alla skulle förstå. Han hade kunnat använda svåra ord, men då hade han inte nått fram, säger han.
Chris Mingay råder den som ser sig själv som en lärare att jobba med sitt ego. Det är lätt att bli självcentrerad för den som får stå på scenen och som börjar bli inbjuden att förkunna på olika håll.
— Då är det viktigt att byta fokus från att bry sig om hur många som kommer och lyssnar på mig till hur många jag sänder ut – genom att jag delar med mig av kunskap, är mentor och ger över ansvar till andra, säger han.
Chris Mingay har fortfarande en stor passion för att lära sig – just nu läser han teologi – och han älskar att upptäcka Bibeln på djupet.
— En bra lärare är ofta den som älskar Bibeln. Jag försöker ställa frågor till Bibeln om något är svårt. När man förbereder en predikan måste man lära sig mycket om ett ämne, men man behöver inte dela allt. Man får inte låta egot ta över och visa upp allt man kan. Dela i stället de viktigaste sakerna som kan ge frukt och sanning i andras liv.
Text: Eva Gustin
Foto: Frälsningsarmén
Fakta om APEST
APEST står för de fem tjänstegåvorna enligt Efesierbrevet 4:
Apostel - kopplad till Guds uppdrag - BYGGA
Nya vägar
Nya människor
Nya platser
Utveckling
ORDET APOSTEL betyder att vara sänd. Aposteln ser möjligheter och har nya kreativa idéer.
Den som har en apostolisk tjänst behöver tjäna tillsammans med profeten. Profeten lyssnar in vad Gud har på sitt hjärta, aposteln tar emot visionen och börja arbeta för att den ska förverkligas.
Fakta om APEST
APEST står för de fem tjänstegåvorna enligt Efesierbrevet 4:
Apostel - kopplad till Guds uppdrag
BYGGA
Nya vägar
Nya människor
Nya platser
Utveckling
ORDET APOSTEL betyder att vara sänd. Aposteln ser möjligheter och har nya kreativa idéer.
Den som har en apostolisk tjänst behöver tjäna tillsammans med profeten. Profeten lyssnar in vad Gud har på sitt hjärta, aposteln tar emot visionen och börja arbeta för att den ska förverkligas.
Profet - kopplad till Guds hjärta
LYSSNA
Bön och tillbedjan
Söka Gud
Vägledning
Social rättvisa
Evangelist - kopplad till Guds budskap
BERÄTTA
Bjuda in
Vardag och fest
Presentera Jesus
Leda till omvändelse
Herde - kopplad till Guds folk
ÄLSKA
Se människan
Identifiera och möta behov
Gemenskap
Stöd och omsorg
Lärare - kopplad till Guds sanning
VÄXA
Smågrupper
Undervisning
Delaktighet
Ledarskap
Hur vet du vilken tjänstegåva du har fått från Gud?
Fråga Gud.
Låt gåvan bekräftas av andra.
Ett APEST-test kan hjälpa till att visa var du är stark och svag.
Pröva och se var du fungerar bäst. Praktisera och lev i en tjänst under en period, känn efter var du trivs.
Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 4-2021