"Här får alla vara som de är!"
Torsdag morgon. Himlen är alltjämt grå men i kyrkan fortsätter gemenskapen som om den aldrig upphört. Volontärer och gäster minglar, nu med frukostgröt framför sig. Strax innan har pastor Thomas Mark hållit en morgonbön utifrån Matteusevangeliets artonde kapitel, och frågat gruppen: Hur många gånger ska man förlåta varandra egentligen? Två yngre killar i soffan i svarta luvtröjor ser intresserat på när någon menar att förlåtelse handlar om att både ge och ta. Vid ett av borden sitter trettioettåriga Filippa som kämpar med missbruk. Hon hade man, barn, villa och jobb när en personlig kris raserade livet. Nu har hon varit drogfri ganska länge och längtar intensivt efter att kunna börja träffa sin dotter igen.
— Jag brukar samtala med Marina när jag behöver. Hon är så positiv, öppen och empatisk. Det är så skönt att få gnälla av sig när man behöver. Här får alla vara som de är, säger Filippa och får en lång kram av Carl-Fredrik, som också kämpar med missbruk och psykisk ohälsa.
Samtidigt uppe i kyrksalen övar Frälsningsarméns relativt nybildade musikkår på sången ”Herre kär, tag min hand”. Musikmästare Åke Nilsson dirigerar de tolv männen med ena handen och spelar med den andra.
— Vi bryter där och tar det där sista partiet en gång till, säger han. När tonerna klingat ut och kaffe och bullar väntar berättar Åke att musiker från olika församlingar hjälpt Frälsningsarmén genom åren, men när den nya kyrkan blev tillgänglig uppstod ett behov av en permanent grupp som kunde betjäna framför allt gudstjänsterna med musik.
— Flera här i musikkåren hade inte spelat på länge när jag ringde samman dem. Och vi har redan fått spela vid andra tillfällen runt om i kommunen, det är väldigt roligt. Våra arrangemang är på fem-sex stämmor så att vi slipper vi ställa in om någon blir sjuk. Och den här kyrkan är ju känd för sin goda akustik, säger Åke, och blickar upp i det höga, vita taket.
Kårledare Marina Bratterud, initiativtagare och ledare för Ostkust-teamet:
— Atmosfären och mottagandet hos oss på kåren är otroligt viktig. Vi tänker familj, och där äter man inte uppdelat i åldersgrupper. Alla generationer ska få plats vid samma bord. I vår nya kyrksal hjälper de runda borden till att skapa delaktighet i gudstjänsten.
— För oss är det också viktigt att nätverka ekumeniskt. Alla samfund vill hjälpa varandra för att motverka att församlingar läggs ner. Vi är så nya här ännu och tar lite i taget. I mars sänds tv-gudstjänster härifrån, så roligt! Kvittot på att vi gör något bra är att det kommer nya människor som delar med sig och säger: ”Åh, vad välkomnande det är här!”
Text: Carina Tyskbo
Foto: Jonas Nimmersjö
Fakta - kåren i Oskarshamn
- Startades: 1888
- Anställda: 2
- Medlemmar: 33
- Juniorsoldater: 4
- Gudstjänstbesökare: ett 60-tal.
- Övriga aktiviteter: ”Mätt & förlåten”, sång- och musikverksamhet, dagledigträff.
Artikeln är publicerad i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 1 - 2022