”Att bli läkare var mitt mål”
— Jag gick på skolan i Zimbabwe i fem år, berättar Elsa. Jag valde att läsa naturvetenskapliga ämnen för jag visste att jag ville bli läkare. Det var mitt mål.
Drömmen att bli läkare väcktes när de besökte hennes gammelmormor som låg för döden på ett sjukhus. Det låg många sjuka i samma sal och det luktade som det kan göra på sjukhus i Afrika, men det skrämde inte Elsa.
— Mina syskon tyckte det var jättehemskt att vara i den miljön men jag förstod att jag var hemma, säger hon.
Läkarstudier på Umeå universitet
Elsa höll drömmen om att bli läkare vid liv och som 19-åring återvände hon till Sverige för att läsa till läkare på Umeå universitet. Innan läkarstudierna var hon tvungen att gå en preparandutbildning i svenska i ett år. I början, när det var nybörjarsvenska, gick det fort för Elsa men utbildningen var i högt tempo och snart låg språket på mycket högre nivå.
— På läkarprogrammet var det värdefullt att ha bra kompisar som kunde hjälpa mig att anteckna då allting gick så fort. Men det som räddade mig var att mycket litteratur var på engelska.
Träffade sin blivande man Lars i Betelkyrkan i Umeå
I Umeå ville Elsa komma i kontakt med en kyrka. Studentprästen hjälpte henne och Elsa började gå till Betelkyrkan, en baptistkyrka i Umeå. Hennes syster hade också börjat studera i Umeå och började också gå till den kyrkan. År 1995 träffade Elsa sin blivande man Lars i kyrkans kör. Även systern hittade sin man där och är idag gift med pastorns son.
— De var fantastiska år i Umeå, säger Elsa. Tänk alla beslut man fattar. Man kan tycka att det är enkla beslut, men de kan förändra hela livet. Just att jag cyklade till Betelkyrkan en söndagsmorgon, det förändrade mitt liv.
”Jag hade ingen aning om vad Frälsningsarmén var”
Sommaren 1997 hade Lars och Elsa ett gigantiskt bröllop i Zambia. Pastor Shonga vigde dem i Kabwe Chapel och senare hade de en välsignelse på Gotland. Elsa gjorde sin AT-tjänst på Gotland och de började gå till Frälsningsarmén.
— Jag hade ingen aning om vad Frälsningsarmén var, mer än att de hade konstiga uniformer där, säger Elsa och berättar att Lars kände Ann-Christine och Kjell Karlsten som då var kårledare på kåren i Visby.
— Och när vi kom till kåren, då bara wow! Vi blev kvar i Frälsningsarmén helt enkelt. Och det är där vi fått rejäl andlig mat, fått växa i tro, våra gåvor har identifierats och vi har fått komma ut i tjänst.
Familjens år i Zambia
Zambia har alltid varit en naturlig del för familjen Björkqvist. Elsa har sina föräldrar där så familjen har besökt Zambia många gånger. Under tre år bodde de i Zambia där Elsa arbetade som läkare på Chikankata, Frälsningsarméns sjukhus. Lars var musiklärare på en skola i anslutning till sjukhuset.
— Jag tror att de åren varit väldigt formande för hela vår familj. Vi återkommer ofta till de åren och vad de betytt för oss.
Även hösten 2018 var Elsa i Zambia. Det var då tankarna började landa och i januari 2019 bestämde hon sig för att söka till Frälsningsarméns officersskola.
”Oavsett vad jag har för ”status” så är jag i Guds hand”
Elsa fick sitt namn för att hennes mamma älskade filmen ”Born Free” (1966) om lejonet Elsa som växte upp hos en europeisk familj i Kenya men som släpptes fri. Även om många tänker att man blir mer bunden som frälsningsofficer menar Elsa att det är nu hon känner frihet att fullt göra det hon känner vara just hennes kallelse. I framtiden tror Elsa att Frälsningsarmén ger dem order i samråd med dem som familj och att de är medvetna om hennes tidigare kunskaper och kallelse. Att gå från att vara läkare till Officersskolan är ett stort steg. Familjen har fått anpassa ekonomin, strama åt och minska boende och utgifter.
— Det har varit en väldigt lärorik resa för mig att få vara ”bara” kadett, säger Elsa. Men det har varit viktigt för mig att förstå att oavsett vad jag har för ”status” så är jag i Guds hand. Gud förser för idag. När vi bodde i Zambia hade vi också väldigt lite att leva på, men Gud försåg. Han gav oss det vi behövde. Han gav oss vårt dagliga bröd och Han gav mig det jag behövde som läkare. Jag vill jobba som kristen doktor, inte bara bota patienternas sjukdomar utan också ge dem Jesus, säger Elsa. Jag brinner lika mycket för båda.
Text: Jonas Nimmersjö
Foto: Jonas Nimmersjö, Privat
Fakta Elsa Björkqvist
Ålder: Född 1971 i Zambia.
Familj: Gift med Lars Björkqvist, barnen Olof (läser på bibelskola i Kanada), Samuel (arbetar fram till mars på morföräldrarnas mangofabrik i Zimbabwe) och David.
Yrke: Läkare, kadett på Frälsningsarméns officersskola och Centrumkåren Haga Mölndal.
Bakgrund: Mamma från Zambia och pappa från Kalix. Tre syskon, varav två bor i Sverige.
Uppväxt: Zambia, Zimbabwe och Kalix.
Älskar: Att bjuda hem folk, laga mat och sjunga i kör.
Resor: Vill upptäcka nya platser.
Gillar inte: Konflikter, surströmming och lakrits. Saltlakrits är värst.
Bästa bok: Bibeln och fiktiva böcker med bibelkaraktärer, som de av Francine Rivers.
Artikeln finns publicerad i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 2 - 2020