Personlig sak
Elisabeth: Sången ”Jag hoppas” (”När trädkronor sjunger”) av Erik Jakobsson. En ungdomskör sjöng den fyrstämmigt på ett möte när jag hade det väldigt tufft och det kändes som om den var till mig. Den har burit mig så otroligt mycket och nu, 30 år senare, har jag äntligen hittat noter till den.
Solveig: Också en sång: ”Min Jesus lever – därför vill jag leva” av Gloria och Bill Gather. Den bar mig länge med tanke på att jag själv inte ville leva. Det var Jesus som räddade mig när jag stod vid stupets kant.
Vad kan vara tungt med att vara en kristen?
Elisabeth: Jag tillhörde en församling där jag kände alla men samtidigt upplevde ett utanförskap. Jag tror att Gud lät det hända och han har lagt på mitt hjärta att alltid bjuda in alla kring bordet i samtalet.
Solveig: När människor, särskilt anhöriga, inte blir frälsta. Att få höra ”kom inte med det pratet!” och se hur en del absolut inte vill böja sig för Gud.
Har tron prövats under åren och i så fall hur?
Elisabeth: Vänner i kyrkan svek mig, vände sig bort och slutade hälsa på mig. Det var fruktansvärt. Så till slut flyttade min familj därifrån. Efter Guds maning åkte jag motvilligt hem till en av dem med en blomma och ett bibelord. Flera månader senare ringde hon och storgrät och sa att den där växten aldrig slutade blomma trots att hon inte vattnade den. Vi förlät varandra och senare försonades vi alla.
Solveig: Jag lämnade min man för att rädda mig själv ur en destruktiv tillvaro, något de i församlingen uppmanade mig till. Jag var länge besviken på att de inte bad för vår relation istället, vilket de såklart också gjorde. Idag har jag förlåtit och gått vidare.
Vad är det bästa med att vara en kristen?
Elisabeth: Ja, slutmålet är ju himlen. Någon sa att om det visar sig att allt med Jesus är fejk så har man slösat sin tid. Nu vet ju jag att han inte är fejk men jag hade ändå velat leva det här livet istället för att sitta på puben.
Solveig: Att veta att man har en framtid och ett hopp, även om det kan vara gnissel i tillvaron ibland, och att man har syskon var man än kommer.
”Gud har lagt på mitt hjärta att alltid bjuda in alla kring bordet i samtalet.”
Vem är Jesus för dig?
Elisabeth: Beroende på vilken dag det är så är han den tröstande storebrodern jag alltid velat ha, eller pappan som ser om jag inte mår bra och som jag kan ropa ut min nöd och förtvivlan till.
Solveig: Den enda sanna frälsaren och räddaren. Man kan alltid prata om Gud men nämner man Jesu namn så hettar det till, eftersom vi kristna också tror att han är den enda vägen till Gud.
Är det någon särskild del eller person i Bibeln som betyder mycket för dig?
Elisabeth: Nehemjas trohet och förmåga att tillsammans med leviterna bygga muren i Jeriko. Han såg var och ens förmåga, utrustade dem med rätt redskap och fick muren klar så att de kunde skydda sig mot fienden.
Solveig: Johannesevangeliet 1:12: ”Men åt alla dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.” Jag levde på den strofen ett bra tag då min man inte var troende.
Har du några kristna förebilder?
Elisabeth: Min pappa för hans känslighet i anden och den trygga tron som fick honom att stå stadigt fastän det stormade mycket och människor var elaka.
Solveig: Kvinnan som lagade mat i kyrkan när jag var junior. Hos henne kunde man fika och spela piano. Hon var kristen och en så öppen och fin människa. Jag ville bli som hon.
Vem kan du samtala med om din tro?
Elisabeth: Soldatgruppen, där vi är fem-sex personer, och våra bönegrupper.
Solveig: Elisabeth! (skratt)
Hur viktig är församlingen för dig?
Elisabeth: Just nu deltar jag och min man i flera grupper och trivs med det men vi får se hur det blir i framtiden. Att inte tillhöra någon gemenskap är inget jag rekommenderar den som är ny i tron.
Solveig: Det är jätteviktigt att ha en tillhörighet och ett andligt hem där jag får vara mig själv, komma med mina bekymmer och även vara till nytta för någon annan.
Elisabeth frågar Solveig
Var dina barn glada och välvilliga när du blev frälst?
Solveig: Ja, för de fyra barnen fick ju en glad mamma igen. De följde med till kyrkan och kom själva till tro på Jesus.
Solveig frågar Elisabeth
Jag tänker på det här med tillhörighet. Vi träffades ju på kursen här och du är volontär… men jag har förstått att det behöver mogna fram angående medlemskap?
Elisabeth: Ja, det har varit mycket med flytten och jag är med i strängmusiken, håller väckelsemöten på äldreboende och har min cellgrupp i församlingen i Tärnsjö. Jag vill inte lämna de människorna än men med tiden får Gud visa var vi hör hemma.
Text och foto: Teresia Jansson
Artikeln har publicerats i tidningen Stridsropet nr 5 - 2023
Volontär i Frälsningsarmén ›
Har du funderat på att engagera dig frivilligt som volontär hos Frälsningsarmén?
De skapar för Skaparen ›
Keramikern Edith Löfgren & musikern och arrangören Curt Dahlquist samtalar om vad tron på Gud betytt och betyder för dem.
Kallad till ledarskap ›
Som officer sedan -71 och ledare i Sverige, Europa & Sydamerika har Hasse Kjellgren sett Frälsningsarmén ur många perspektiv.