Processen för att bli frälsningsofficer
Den sökande har kontakt med sin kårledare/lokala ledare.
Om ledaren kan rekommendera personen kontaktas kandidatsekreteraren Elisabeth Hjerpe.
Antagningsprocessen påbörjas med intervjuer.
En antagen kandidat har en förberedande period under ledning av kårledaren. Det blir praktiska göromål och läsning.
Eleven som kallas för kadett läser på skolan i två år. Lektioner på skolan varvas med egna studier och praktik i en kår/ verksamhet.
Vid avklarad utbildning ordineras kadetten till officer med löjtnantsgrad.
Inspirera andra att söka till Officersskolan
Antalet ansökningar till Officersskolan varierar men utmaningen att få dem att bli fler tror Elisabeth att hon delar med övriga kandidatsekreterare i Europa. Hon menar på att det finns mer av ett kortsiktigt projekttänk i samhället och en ovillighet att binda sig hos människor nuförtiden.
— Hur lockar vi personer att bli överlåtna till något så pass speciellt och radikalt som officerstjänsten och Frälsningsarméns arbete? Det kan också vara tufft att vara kristen idag och stå för Frälsningsarméns lärosatser. Det är något vi behöver jobba med, säger hon.
Hon påpekar att hon endast är en del i processen och hon tror att det kommer bli ett gott resultat om det blir ett bra samarbete med officerare och kårledare, liksom civilanställda och chefer för sociala institutioner. De kan alla möta människor som är lämpade för och kallade till officersrollen. Elisabeth planerar att vara med under ledardagar och ungdomsarrangemang framöver och vill gärna tala kring ämnet att tjäna Gud. Hon hoppas även på att få tag på nyckelpersoner som kan inspirera andra att söka till Officersskolan. Hon tänker på när hon själv påbörjade utbildningen.
— Jag hade inte tänkt söka just den terminen men när jag hörde vilka som skulle gå det året kände jag att jag också ville det för det kunde bli kul, förklarar hon.
I slutet av januari bjuder Officersskolan in till helgen ”Design for Life” då det kommer att talas om lärjungaskap, gåvor och talanger och hur man upptäcker sin kallelse. Det blir gruppsamtal, andakter och gudstjänster.
— Det är viktigt att höra hur Gud talar och kallar och det kan bli en helg som pushar på något som en deltagare redan känt inom sig, menar Elisabeth.
Den som funderar kring officerskapet eller sin kallelse vill Elisabeth uppmana att i första hand kontakta sin kårledare men också att komma i funktion genom att delta i kårens arbete.
— Det är bra att få testa en uppgift eller ledarroll men det är också viktigt att få pröva sina tankar och planer genom förbön, understryker Elisabeth.
Hon nämner de möjligheter som finns att arbeta internationellt då Frälsningsarmén finns representerad världen över. Även om man inte skulle vara stationerad utomlands så skapas kontakter med olika länder och territorier vilket i sig kan vara utvecklande. Själv ser hon det som en stor förmån att få vara frälsningsofficer.
— Det bästa i livet är att få tjäna Gud och att dessutom får göra det i en tjänst. Även om Frälsningsarmén inte är lika känd som förr så har samfundet fortfarande ett fint omnämnande i samhället och att få representera det är något att vara stolt över, utbrister hon.
Text och foto: Teresia Jansson
Artikeln har publicerats i tidningen Stridsropet nr 1 - 2023
Elisabeth Hjerpes råd till den som funderar över sin kallelse
Förstå att Gud har en individuell plan för varje människas liv.
Lär känna Gud men också dig själv. Vad har du för talanger och andliga gåvor och vad brinner du för?
Sök Gud i bön/förbön.
Om du har en dröm och du får den bekräftad av kristna ledare/vänner så kan den.