Lördagen den 12 april
Res upp en armé!
Matt 27:27-37

“Fader förlåt dem, de vet inte vad de gör.”
Luk 23:34
I den bibliska berättelsen om Jesu korsfästelse finner vi soldaterna upptagna;
de ”grep Jesus”, de ”samlade hela truppen omkring honom”, de “klädde av honom”, de “satte på honom en scharlakansröd mantel”, de “tvinnade ihop en törnekrona och satte den på hans huvud”, de ”satte en stav i hans högra hand”, de “hånade honom ”, de ”spottade på honom”, de ”slog honom”, de ”förde bort honom för att korsfästa honom”, de ”delade upp hand kläder” och de ”vakade över honom”. (Matt 27)
Soldaterna gjorde sitt jobb. De var drivna, de var gick på rutin och invanda beteenden, mönster och de var formade av samhället. Kanske gjorde de det utan att tänka, utan att förstå sitt fruktansvärda dagsverk, omedvetna om vad korsfästelsen av Jesus i själva verket åstadkom.
Vi kan utmanas av att också vi, som Jesu Kristi soldater, kan verka genom invanda tankemönster och beteenden som är en del av samhället. Vi kan också, som soldater, vara delaktiga i aktiviteter av rutin och vi gör saker utan att tänka efter, vi bara gör det, ibland avtrubbade inför vad det vi gör verkligen åstadkommer.
En soldats liv är att uppfylla kaptenens befallningar. En kristen som får titeln soldat, är kallad att vara trogen i att uppfylla befallningarna från sin kapten, Jesus Kristus. Arméns Fader är Gud själv. Som soldater strävar vi efter att vara trogna lyssnare till vår kapten Jesu röst.
Vi ber :
Res upp en armé, o Gud.
Väck ditt folk över hela jorden.
Res upp en armé, o Gud.
För att förkunna ditt rike, för att förkunna ditt ord.
För att uppenbara din härlighet, o Gud.
Res upp en armé som är vaken och som inte driver omkring eller lever rutinmässigt.
Res upp soldater som hör kaptenens röst och svara med att leva ut Guds rike.
Res upp en armé som lever bortom samhällets mönster och uppenbarar Guds härlighet.
Tillsammans tar vi emot Jesu förlåtande ord ”Fader förlåt dem” där vi har misslyckats.
Major Brenda Allen
Fredagen den 11 april
Stig upp!
Matt 27:27-37

“Stick svärdet i skidan.”
Joh 18:11
Petrus trodde att han var redo för strid när soldaterna kom för att gripa Jesus. Han höjde sitt egentillverkade svärd och började svinga det vilt och högg av tjänaren Malkus öra (v 10). Vi ser Jesus, utan ängslan eller panik över honom, sträcka ut handen och röra vid mannens öra och omedelbart bota det (Luk 22:51).
På olivberget, några timmar innan Petrus skulle svinga sitt svärd, lär Jesus ut ett annat sätt att utkämpa strider. Han knäböjer, våndas i bön, brottas med Gud, sin Faders vilja. Det är en kamp mot mörkret för att återupprätta världen. Hans kallelse är att ge upp sitt liv. Jesus utkämpar denna kamp på sina knän, tillsammans med sin Fader, svettas droppar av blod, i vånda. Petrus och de andra lärjungarna sover. Jesus frågar dem “Hur kan ni sova? Stig upp och be att ni inte utsätts för prövning.” (Luk 22:46)
Hur utkämpar vi livets strider? Vad är det för vapen vi lyfter?
Vi kan tillverka många egentillverkade vapen. Vi kan höja våra röster, våra känslor, våra skrivna ord, till och med våra nävar. Ibland svingar vi vilt och förväntar oss att vi, precis som Petrus ska vinna striden. Jag vet att när jag utkämpar strider på egen hand ger det inget mer än ångest. Jesus säger till oss: “Lägg undan era svärd!” Och Herren påminner oss om de strider som utkämpas ”Varken med styrka eller makt utan med min ande, säger Herren Sebaot.” (Sak 4:6b). Detta är korsets och den tomma gravens gåva.
När striden kommer är Jesus förberedd. Han har varit hos sin himmelske Fader. Han säger till lärjungarna ”Stig upp, låt oss gå. Här kommer han som skall förråda mig.” (Matt 26:46) Tiden med Fadern har gjort honom redo att resa sig och möta den strid som ligger framför honom.
Vilken dag som helst står vi inför strider i den här världen och i våra liv. Låt oss börja kämpa genom att lyfta upp en bön. Låt oss vara hos vår himmelske Fader, höra orden ”Stig upp” och tillsammans med vår Frälsare gå ut för att möta striden.
Major Brenda Allen
Torsdagen den 10 april
Lyfta bägaren
Luk 22:14-20, 39-44

“Fader, om du vill det, så ta bort denna bägare ifrån mig. Men låt din vilja ske, inte min.”
Luk 22:42
Jesus åt mat vid många bord. Han åt middag med sina lärjungar, främlingar, prostituerade, religiösa ledare och familjer. Föreställ dig hur många bägare som lyftes upp av Jesu hand vid de måltider som han deltog i.
I många kulturer lyfter man bägare vid speciella måltider. Några exempel på vad en upplyft bägare kan betyda är: på nederländska ”Op je gezondheid” “för hälsan”, på polska “Sto lat´" “i hundra år”, på koreanska “Geonbae” “töm glaset”, och på hebreiska “L´chaim” “för livet”.
När vi lyfter våra bägare “för livet” erkänner vi innehållet i varje persons bägare och vi bekräftar vårt liv tillsammans och firar det som en gåva från Gud.
I Getsemane örtagård ber Jesus att hans bägare ska tas ifrån honom. Han är medveten om att innehållet i hans bägare är djup sorg. Han kommer att bära konsekvensen av all synd och brustenhet. Blodet faller ner som svettdroppar från hans panna då han plågas och säger till sin far: “Fader, om du vill det, så ta bort denna bägare ifrån mig. Men låt din vilja ske, inte min.” (Luk 22:42)
Har du någonsin bett om att innehållet i din bägare ska tas bort?
Jesus drack sin bägare i vetskap om att det var hans Faders vilja och han var inte ensam, Jesus höjde bägaren och anförtrodde innehållet till sin Fader på grund av Faders löfte till honom. Vi läser ”En ängel från himlen visade sig för honom och gav honom kraft.” (Luk 22:43)
När Jesus höjde sin bägare och drack ur den så förde den med sig frälsning, frihet, härlighet och helhet och upprättade ett nytt förbund. När Jesus drack av bägaren etablerades en ny gemenskap som kunde leva i överlåtelse till varandra och höja sina bägare tillsammans. Den kristna gemenskapen, som finns i Kristus, ska vara en gemenskap som hjälper varandra att upptäcka glädje mitt i sorgen, välsignelse mitt i utmaningarna, hopp mitt i förtvivlan.
Låt oss hjälpa varandra idag att höja våra bägare. ”För livet”.
Major Brenda Allen
Onsdagen den 9 april
Lyft den ena foten och sedan den andra
Luk 23:23-34

“När de förde bort honom hejdade de en man från Kyrene som hette Simon och som var på väg in från landet och de lät honom ta korset på sig och bära det efter Jesus.”
Luk 23:26
Jag är säker på att det sista Simon förväntade sig den dagen var att bli gripen och beordrad att ”...ta korset på sig och bära det efter Jesus” (Luk 23:26b)
Korset togs ifrån Jesus, som var vanställd till oigenkännlighet (Jes 52:14), och lades på Simons kropp. Simon kände tyngden och lyfte långsamt upp den ena foten och sedan den andra medan han följde Jesus till Golgata.
Ibland hör vi en röst. Det är rösten som kallar oss att bära korset. Jesus är den som uppmanade sina efterföljare att “Om någon vill gå i mina spår måste han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig” (Matt 16:24). Vi kanske finner oss kallade att ge upp det som är lättast för oss för att ta på oss det som kräver fullständig överlåtelse. Denna kallelse kan kännas tung och stor och det kan vara en utmaning att lyfta fötterna, steg för steg.
Att ta upp korset är inte en enkel kallelse. Det står i kontrast till varje form av kristendom som strävar efter och förkunnar framgång, rikedom, hälsa och pågående lycka.
Min pappa har levt med Parkinsons sjukdom. Att sätta den ena foten framför den andra kräver extremt hårt arbete. Ibland påminner en knackning på benet hjärnan om att aktivera foten så att den kan lyftas. Att följa Jesus under tyngden av hans kallelse kan vara mycket hårt arbete. Någon har sagt att det är helgelsens hårda arbete att bara sätta den ena foten framför den andra. Helgelse är att i trofasthet bära vårt kors när vi följer Jesus.
Jag vet inte vad Herren kallar dig till idag. Jag vet att han kallar. Ibland är hans kallelse oväntad. Kanske knackar han på dig idag, ger dig varsamt styrkan att helt enkelt lyfta den ena foten och sätta den framför den andra och säger orden “Ty den som vill rädda sitt liv ska mista det men den som för min skull mister sitt liv, han skall finna det.” (Matt 16:25)
Major Brenda Allen
Tisdagen den 8 april
Höj upp ett halleluja!
Luk 19:28-40

“Några fariseér i folkmassan sade då till honom: "Mästare, säg åt dina lärjungar att sluta”. Han svarade; “Jag säger er att om de tiger kommer stenarna att ropa.”
Luk 19:39-40
“Höj upp det som ett banér, Höj upp det som en flagga, höj upp det mitt i stormen”.
Röster förenas för att sjunga dessa ord i tillbedjan. Men vad är ”det” för något? Vad är det texterna inbjuder oss att höja upp?
Den första raden i sången, som inte är skriven här ovan, lyder ”Höj upp ett HALLELUJA”
Den där första palmsöndagen höjde lärjungarna palmkvistar som sitt halleluja. Halleluja betyder ”Lovad vare Gud”. Eftersom de trodde att Jesus skulle bli deras jordiske kung kunde deras handlingar inte stillas och deras röster kunde inte tystas. De höjde sitt halleluja genom att gå med i en parad och ropa ”Välsignad är han som kommer i Herrens namn” (Luk 13:35b)
Att höja vårt halleluja “Lovad vare Gud” är det ett svar på det vi vet är sant. I boken ”Knowing God” frågar sig teologen J.I Packer: ”Hur kan vi vända vår kunskap om Gud till en kunskap av Gud?” Sedan svarar han ”Regeln för att göra detta är enkel men krävande. Det är att vi låter varje sanning som vi lär oss om Gud bli till något vi reflekterar över inför Gud, vilket leder till bön och tillbedjan till Gud”.
Vilken sanning lär du dig om Gud, som hjälper dig att höja ditt halleluja ”Lovad vare Gud”?
För några veckor sedan stötte jag på en rad i sången ”Jesus älskar mig” som hade blivit omkastad. Där stod det “Jesus känner mig, det älskar jag”. Jag har funderat över denna underbara sanning. Sanningar kan verkligen hjälpa oss att höja vårt halleluja!
Kanske kan några nya ord kan hjälpa dig att sjunga sanningar och höja ditt halleuja!
“Jesus känner mig, detta älskar jag.
Kom till jorden från himlen ner.
Tog min synd och tog min skam.
Och det får mig att prisa hans namn!
Ja, Jesus känner mig! “
“Jag vill alltid prisa Herren, ständigt sjunga hans lov.” (Ps 34:1)
Major Brenda Allen
Måndagen den 7 april
Löften ljuder - Löften infrias
Apg 13:13-34

“Efter att ha avsatt denne upphöjde han David till kung över dem. Honom gav han sitt vittnesbörd: Jag har funnit David, Jishajs son, en man efter mitt sinne, som skall förverkliga mina planer. Det är bland hans efterkommande som Gud enligt sitt löfte har kallat fram en räddare åt Israel: Jesus...”
Apg 13:22-24
När jag var en ung flicka räckte jag upp handen och reciterade ett välbekant “Brownie-löfte” (flickscout-löfte) varje vecka. Jag insåg till slut att jag inte citerat löftet rätt. Jag upprepade gång på gång att jag skulle "göra min plikt och beskydda drottningen och mitt land", när det i själva verket var "att göra min plikt mot Gud, drottningen och mitt land". "Att beskydda drottningen" var ett löfte jag aldrig kunde förstå eller hålla!
Gud behöver inte lyfta sin hand för att ge ett löfte.
I 2 Krön 6:14-15 läser vi ”Herre, Israels Gud, det finns ingen gud som du, varken i himlen eller på jorden. Du står fast vid förbundet och visar godhet mot dina tjänare när de i uppriktig lydnad vandrar dina vägar. Du har hållit ditt löfte till din tjänare, min far David, du har idag med din hand fullbordat det som du med din mun har lovat.”
Påsken påminner oss om ett av de största löften som någonsin uttalats och infriats av Gud. Han sände sin son, vår Frälsare. Ett löfte som gavs och ett löfte som infriats. ”...Gud enligt sitt löfte har kallat fram en räddare åt Israel: Jesus.” (Apg 13:23)
Vi sjunger i sången 893 ur Frälsningsarméns sångbok (Kanadensiska sångboken) ”Alla Guds löften står fast” och läser i psaltaren 145:13 ”Ditt rike står i alla tider, ditt välde från släkte till släkte. Gud håller sina löften, kärleksfull i allt han gör.” (Ps 145:13-14)
Paulus, som förkastade och gjorde motstånd mot Kristus, blev radikalt omvänd och tog emot Kristi Ande. Han förkunnade ”Ty alla Guds löften har fått sitt ja genom honom. Därför säger vi också genom honom vårt Amen, Gud till ära” (2 Kor 1:20)
Under en svår period i livet, körde vi otroligt nog igenom slutet av en regnbåge, färgerna virvlade mystiskt runt bilen. Stilla tårar kom. Regnbågen påminde mig om Guds levande och mäktiga närvaro och hans kompromisslösa, förbundslöften, som är bekräftade i Kristus.
Finns det något löfte från Gud som du behöver hålla fast vid idag? Om han kan ge löfte om ett liv bortom graven, kommer han inte att misslyckas med att hålla sina löften till oss, sitt folk.
Major Brenda Allen