Lokala ledare – Frälsningsarméns hjärta och stabilitet

Vad betyder de lokala ledarna för Frälsningsarmén? Det mesta, skulle många säga. Johan Råsberg har spenderat många frivilliga ledartimmar på Hisingskåren - från musikliv till Alpha och bibelsamtal. Här delar han med sig om framtidens ledarrekrytering, vardagspusslets utmaning och behovet av andlig fördjupning.

– Som ung funderade jag på att bli officer, men jag förnekade nog min djupaste kallelse. Men idag drivs jag mer och mer av att både hjälpa till, och att sprida det kristna budskapet.

Johan Råsberg är 58 år och har varit aktiv på Hisingskåren i Göteborg sedan barnsben. Pappa var musikant och strängledare och mamma var pianist i strängmusikkåren. Han blev soldat 1980 och musikant i Frälsningsarmén, där han tidigt axlade uppgiften som ungdomsmusikledare. Senare under cirka tio år var han sekreterare i musikkåren.

Alpha vill nå utanför kåren

Idag ingår Johan i den delade ledningen för musikkåren. Men hans främsta fokus är nu att vara med i ledningen för Alpha och bibelsamtalen, där man strävar efter att nå ut till människor utanför kåren.

– I Alpha försöker vi skapa en plattform för människor att utforska tro i en öppen process där ingen har facit. Bibelsamtalen är sedan en naturlig fortsättning på Alpha. Det är spännande, säger Johan.

Fantastisk glädje att göra skillnad

Även om ledarskapet i Frälsningsarmén från början kanske handlade om att svara upp mot kårens olika behov, har det nu ett större syfte.

– Det är inte bara en organisatorisk uppgift utan handlar om att arbeta utifrån det tredelade budskapet om soppa, tvål och frälsning, förklarar han.

Han och hans fru Tina, som är anställd på Hisingskåren, drivs av att se verksamheten leva vidare och utvecklas.

– Vi är båda uppvuxna här. När vi gör skillnad och går framåt känner jag en fantastisk glädje, säger han.

Pussla med vardagsliv en utmaning

En stor utmaning för många är att balansera det frivilliga ledarskapet med privatlivet. Människor som ofta tillfrågas och tackar ja till olika uppgifter kan bli överbelastade – en farhåga som kåren också har diskuterat. Dessutom har svenskarnas engagemang i föreningslivet överlag minskat.

– Det är svårt att kombinera familj, arbete och kåruppdrag. Som ledare kan man inte heller vara där "ibland", man måste finnas på plats när det behövs. Och det lokala ledarskapet måste stanna kvar och utgöra en stabilitet när officerarna kommer och går, säger Johan.

Modellen som man ibland hör diskuteras inför framtiden handlar om att människor engagerar sig mer projektvis. Att binda upp sig för en period är enklare än att ge löfte om att vara ledare i flera år.

Andlig fördjupning helt nödvändig

För Johan har det senaste året handlat mer och mer om andlig mognad.

– Jag har funderat på och läst mycket om lärjungaskap och efterföljelse och tänker att det är viktigt att hela kåren fördjupar sig tillsammans, säger han.

Absolut nödvändigt är det att skapa engagemang och väcka tro hos nästa generation.

– Om vi inte hittar ett sätt att få en andlig väckelse inom Frälsningsarmén de närmaste tio åren, tror jag rent krasst att vi riskerar att försvinna, säger Johan allvarligt. Å andra sidan tänker jag att om Gud vill att vi ska finnas kvar, så kommer vi att göra det.

Frälsningsarméns musik har präglat hela livet

Johan återkommer till musiken som för honom blev grunden för ett ledarskap. Att vara musikant i Frälsningsarmén är inte bara ett konstnärligt uttryck utan en väg att förmedla sin tro.

– Musiken har hållit mig kvar i Frälsningsarmén och har alltid varit min ram. Och genom att spela så bra jag kan försöker jag fylla den ramen med andligt innehåll som förhoppningsvis kan vara till välsignelse för den som lyssnar.

Hans favoritmusikstycke, Världens ljus av Dean Goffin, ligger honom särskilt varmt om hjärtat – en fantastisk komposition som bär många minnen med sig.

– Det är gåshud, glädje och tårar. Jag förknippar den med viktiga händelser i livet, som under min pappas begravning. Den gör att jag känner en stark Gudsnärvaro som förbinder mig med det jag tror på, säger Johan.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Privat 

Fakta om ideellt engagemang i Sverige:

  • Cirka 52% av befolkningen (15–84 år) har arbetat ideellt åtminstone någon gång under det senaste året, en nivå som har varit stabil sedan 1992.
  • En liten grupp personer står för en stor del av det ideella arbetet, medan många lägger färre timmar. En trend är ökat episodiskt engagemang (kortare perioder eller specifika projekt).
  • Faktorer som ökar engagemanget är högre utbildning, att man redan är sysselsatt i arbete eller studier och att ha vänner/familj som engagerar sig ideellt.
  • Kvinnor med barn, särskilt ensamstående mammor, samt personer i storstäder är underrepresenterade på grund av bland annat tidsbrist.
  • Unga engagerar sig i lika hög grad som äldre, men på andra sätt och med andra förutsättningar.
    Källa: Den nya rapporten Ideellt arbete i Sverige 1992–2024 (mars 2025), Marie Cederschiöld högskola, https://www.mchs.se/, presenterad av Volontärbyrån, https://www.volontarbyran.org/nyheter
  • I Frälsningsarmén är de lokala frivilliga ledarna inom till exempel barn-, ungdoms-och musikverksamhet, ekonomi, kommunikation eller bibelsamtalsgrupper, avgörande för att rörelsen ska kunna finnas kvar, växa och förbli relevant på den ort kåren finns.
  • Ledarskap i Frälsningsarmén handlar inte bara om att fylla praktiska eller funktioner, utan om att förmedla det kristna budskapet genom en vardag av tjänst, engagemang och mission.