Frågor och svar om resiliens
Vad menas med begreppet resiliens? Är resiliens en process eller ett resultat? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om resiliens!
Resiliens är ett begrepp som används för att beskriva förmågan hos individer, samhällen, system eller miljöer att återhämta sig och anpassa sig efter svåra eller traumatiska händelser. Det handlar om att stå emot påfrestningar och att återgå till en fungerande eller stabil tillstånd. I till exempel ekologi syftar resiliens på ett ekosystems förmåga att återhämta sig efter störningar som klimatförändringar eller naturkatastrofer.
Frälsningsarmén arbetar med resiliens genom olika program och initiativ som syftar till att stärka individers och samhällens motståndskraft mot livets utmaningar, särskilt för de mest utsatta grupperna. Konkret innebär resiliensarbete att man bl.a. analyserar lokala samhällens geografiska-, sociala-, ekonomiska- och institutionella förutsättningar och sedan bygger upp deras kapaciteter att vara motståndskraftig.
Resiliens beskrivs mest exakt som förmågan hos individer, system eller miljöer att återhämta sig och anpassa sig efter svåra eller traumatiska händelser. Det handlar om att motstå och hantera påfrestningar, och att återgå till ett fungerande eller stabilt tillstånd, ibland till och med att förbättra sig efter motgångar. Resiliens innebär både att stå emot och att anpassa sig för att komma tillbaka starkare efter utmaningar.
Resiliens är kapaciteten hos ett system, vare sig det är en skog, en stad eller en ekonomi, att hantera förändringar och fortsätta att utvecklas. Det handlar alltså om både motståndskraft och anpassningsförmåga samt om förmågan att vända chocker och störningar, som en finanskris eller klimatförändringar, till möjligheter till förnyelse och innovativt tänkande.
Resilienstänkande omfattar lärande, mångfald och framför allt insikten att människor och natur är så pass starkt kopplade att de bör uppfattas som ett helt sammanvävt socialekologiskt system.