Stöd vårt internationella arbete

Tre års krig i Ukraina – Frälsningsarmén fortsätter hjälpa

1100 dagars krig har gjort tillvaron till en utdragen plåga för befolkningen i Ukraina. Genom ransoneringar, elbrist och ständig oro för bomber försöker människor skapa en möjlig vardag mitt i det omöjliga. Frälsningsarmén fortsätter att lindra lidandet genom att erbjuda mat, skydd och psykologiskt stöd till dem som kämpar för sin överlevnad.

Sedan mars 2022 har Ukrainas befolkning levt i ständig terror - i synnerhet de som bor vid eller nära fronten. Människors dagliga liv präglas av ransoneringar, inkallelser till fronten och ryska attacker med bomber och drönare. Vardagen är fylld av stora utmaningar där exempelvis tillgången till el är ett ständigt problem. Många familjer lever med strömavbrott på upp till 12-13 timmar om dagen.

– Den ukrainska regeringen bestämmer vem som ska få tillgång till värme. Och även om man har el kan kylskåp och frysar sluta fungera på grund av den starka kylan. Då blir vardagen ännu svårare, säger João Paulo Ramos, som är chefssekreterare för Frälsningsarméns Östeuropaterritorium.

Hjälper med mat, hyra och batterier

För folket på gatan som saknar det mesta är det ännu värre. Samtidigt pågår ett intensivt arbete för att hjälpa samhällena med basala behov som mat och hyror. Men också med tillgång till batteri-backup för att kunna hålla datorer igång och sköta sina jobb.

– Vi har inte bara fokuserat på mat och värme, utan också på att ge människor möjlighet att kommunicera. Genom nödvändig utrustning får de hjälp att arbeta och hålla kontakten med sina nära och kära, säger João Paulo Ramos.

"Våra hjälparbetare fortsätter att göra skillnad i Ukraina – många behöver till exempel hjälp med att betala sin hyra", säger João Paulo Ramos, chefssekreterare för Frälsningsarméns Östeuropaterritorium.

Flykt och osäker framtid

För de som tvingats lämna sina hem, är framtiden också osäker. Många ukrainska flyktingar, särskilt kvinnor och barn, är tveksamma till att återvända. Flyktingar som söker skydd i andra länder som Bulgarien eller Rumänien känner sig inte alltid trygga.

– Många av dem vill inte återvända, särskilt om deras hem är förstörda. Osäkerheten gör att de ofta stannar i de länder de flydde till, säger Jão Paulo Ramos.

Han pekar också på en konsekvens av kriget som många kanske inte reflekterar över: det ständiga oväsendet från flygplan, larm och bombningar, i synnerhet på nätterna.

– Att aldrig få sova ostört innebär i sig en extrem psykisk press, förutom den konkreta faran. Många invånare och hjälparbetare har levt i samma tortyrliknande ljudmatta i tre år, poängterar han.

Gudstjänster ger hopp i mörka tider

Mitt i krigets kaos finns ändå tecken på hopp. Frälsningsarmén i Charkiv växer trots de svåra förhållandena nära frontlinjen. För att alla ska få plats firas gudstjänst två gånger varje söndag.

– Ibland måste vi hålla våra möten i skyddade utrymmen eftersom vi aldrig vet när nästa bomb kan falla. Men människor söker stöd och andlig hjälp. Det ger dem hopp i en tid av mörker, säger João Paulo Ramos.

Och fastän bomberna ständigt faller över staden är officerarna fast beslutna att stanna.

– De vägrar lämna sitt folk fastän det är farligt: ”Vi står med våra samhällen och hjälper till så mycket vi kan, vare sig det handlar om att lyssna, dela ut mat eller betala någons elräkning”, säger officerarna.

Ständig beredskap inför nya behov

Många i befolkningen har burit på förväntningen om att livet snart ska normaliseras – utan att det blivit så. Frälsningsarmén tillsammans med andra hjälporganisationer står i ständig beredskap för att möta nya behov och fortsätter att hjälpa på alla sätt de kan.

– Vi försöker vara så flexibla som möjligt. Det finns inget enkelt sätt att hjälpa här. Situationen förändras hela tiden och vi måste vara redo att anpassa oss för att möta de verkliga behoven, förklarar João Paulo Ramos.

Uppmanar till fortsatt hjälp från omvärlden

Situationen i Ukraina påverkar inte bara påverkar människors fysiska trygghet, utan även deras psykiska hälsa och framtidstro. Genom Frälsningsarméns insatser fortsätter hjälparbetare att trösta och göra skillnad, även om utmaningarna är enorma.

– Och vi kan inte göra arbetet utan stöd från hela världen. Ukraina behöver fortsatt hjälp, både under och efter kriget! betonar João Paulo.

Han ser med tacksamhet på de internationella gåvor som kommer in.

– Varje bidrag, stort som smått, gör skillnad. Det hjälper oss att finnas för människor i en verklighet som är svår att föreställa sig, avslutar João Paulo Ramos.

Text: Jonas Nimmersjö, Carina Tyskbo

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete för Ukrainas flyktingar